דלג לתוכן
ד"ר אורן בנימיני ד"ר אורן בנימיני

פטריגיום : מדוע הוא מתפתח וכיצד ניתן לטפל בו?

פטריגיום הוא מעין קרום לבן, המתפתח על פני שטח העין בהדרגה. התופעה גורמת לאודם בעין, להתפתחות דלקת ואף עשויה לפגום בראייה ולהוות פגם אסתטי. הטיפול פטריגיום כולל ניתוח המתבצע בהרדמה מקומית ונועד למנוע פגיעה בראייה: מהן הסיבות להיווצרותו והאם תמיד יהיה צורך בניתוח? כל המידע החיוני בכתבה הבאה

מאת: ד"ר אורן בנימיני
תאריך פרסום: 15/07/2018
2 דקות קריאה
ד"ר אורן בנימיני בשיתוף עם ד"ר אורן בנימיני i מומחה לרפואת עיניים ואוקולופלסטיקה
התור הראשון הפנוי: 29/12/24, 08:40

פטריגיום  או תבלול בעברית, הוא גידול שפיר של פני השטח של העין הגורם לאודם, להתפתחות דלקת, ולהפרעה בראיה. ברוב המקרים, הנגע גדל בצורת כנף מהפינה הפנימית של העין (זו הקרובה לאף) וצומח לאיטו לעבר מרכז ציר הראיה (מרכז העין). במקרים מסוימים הנגע אף יכול לכסות את כל מפתח האישון. לעיתים נדירות יותר הנגע מתחיל בצד החיצוני של העין וגדל משם לעבר המרכז.

כאשר הנגע קטן יתכן ולא יגרום לכל בעיה, אך עם גדילתו, הסיכון לדלקות חוזרות, להפרעה בראיה, או להיווצרות פגם קוסמטי הולכות וגדלות. מהן הסיבות לפטריגיום  וכיצד ניתן לטפל? מומחה מסביר.

מהן הסיבות לפטריגיום ?

ברוב במקרים, הסיבה להופעת הפטריגיום אינה ברורה. למרות זאת בשליש מהמקרים קיימת שכיחות מוגברת של התפתחות המחלה במשפחות מסוימות, דבר המצביע על גורם תורשתי. כמו כן, ידוע שפטריגיום  שכיח יותר בקרב אנשים שנחשפו לקרינת שמש או לקרינה אולטרה סגולה באופן מוגבר ואכן תופעה זו שכיחה פחות באזורים גיאוגרפים בהם יש פחות קרינת שמש. מנגד, אנו עדים לשכיחות מוגברת בקרב חקלאים, גולשי גלים ואנשים אחרים המרבים להיחשף לשמש. בחלק קטן מהמקרים לא מדובר בפטריגיום  אמיתי, אלא בהצטלקות הנגרמת עקב פציעה של הקרנית. מצב זה נקרא פסאודו-פטריגיום . 



כיצד ניתן לטפל?

כאשר הפטריגיום  אינו מהווה הפרעה לראייה או גורם לפגם קוסמטי, אין צורך בטיפול. במקרים קלים ניתן לטפל בתסמינים על ידי טיפות עיניים שונות (תחליפי דמעות), מכווצי כלי דם או סטרואידים. כאשר ההפרעה משמעותית יותר, או כאשר הנגע גדול יותר, מומלץ להסירו בניתוח ולא להמתין עד שתתחיל הפרעה בראיה.




במקרים קיימת הפרעה משמעותית בראייה, הטיפול בפטריגיום יתבצע באמצעות ניתוח


הניתוח לטיפול בפטריגיום 

הניתוח לטיפול בפטריגיום  מתבצע בהרדמה מקומית בלבד ונמשך כחצי שעה. במהלך הניתוח, לאחר ביצוע ההרדמה, מבוצע קילוף וגרוד של הנגע מעל פני השטח של העין. האזור החשוף, אזור הלובן, מכוסה מחדש באמצעות מתלה או שתל של לחמית (הקרום שמצפה את העין) שנילקח בדרך כלל מהאזור שתחת העפעף העליון. המתלה מוצמד למקומו באמצעות תפר נספג עדין ביותר, או בעזרת דבק ביולוגי והעין נחבשת למשך יממה. 

במקרים בהם קיים סיכון מוגבר לחזרה של הפטריגיום , נעשה שימוש בחומר הנקרא מיטומיצין C.  במהלך הניתוח שמים את החומר על גבי האזור ממנו נכרת הפטריגיום , לפני הכיסוי בעזרת המתלה, למשך מספר דקות. לאחר מכן הוא נשטף החוצה בעזרת מים. שימוש במיטומיצין C נמצא יעיל בכל הנוגע להקטנת שיעור החזרה של הפטריגיום . בעזרת שימוש בטכניקה זו אחוזי ההצלחה של הניתוח גבוהים ביותר, ושיעורי החזרה של הפטריגיום נמוכים מאוד. 

לאחר הניתוח העין נחבשת למשך 24 שעות והחולה משוחרר לביתו. לאחר יממה ניתן להסיר את החבישה, ולחזור בהדרגה לתפקוד מלא. יש להקפיד על נטילת הטיפול התרופתי, הכולל מריחת משחה למשך מספר ימים ולטפטף טיפות עיניים למשך מספר שבועות, זאת על מנת להאיץ את ההחלמה, ולמנוע סיבוכים כדוגמת זיהום או חזרה של הנגע. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר אורן בנימיני, מומחה לרפואת עיניים ואוקולופלסטיקה. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אוה פלטנר
ד"ר אוה פלטנר עיניים
5.0
( 14 חוות דעת )
"רופאה מעולה בתחום ניתוח הרשתית,קשובה, נעימה,מקצועית,הניתוח עבר בהצלחה גדולה. לא יכולתי לבקש טוב מזה. חודש אחרי וחזרתי לתפקוד מלא. תודות לרופאה הנפלאה הזו."
ד"ר חררדו מורבניק
ד"ר חררדו מורבניק עיניים
5.0
( 9 חוות דעת )
"‏הטיפול היה מסור מצוין עבודה מצוינת הייתי ממליצה עליו בכבוד"
ד"ר תמיר וינברג
ד"ר תמיר וינברג עיניים
5.0
( 48 חוות דעת )
"אכן תשובותי מצויינות,דר' וינברג מגלה רגישות חיוך ועונה בהרחבה על שאלותי. עדין מקשיב ולעונג לי לפוגשו."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר אורן בנימיני

שאלות מתוך פורום בריאות העין

בניהול ד"ר מיכאל היימס
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו