דלג לתוכן

הפסקת הריון: באילו מקרים היא מותרת וכיצד ניתן לבצע אותה?

במקרים מסוימים בהם מתפתח הריון שאינו מתוכנן, מתעורר בבני הזוג צורך להפסקת הריון. הפסקת הריון מותרת במדינת ישראל תוך עמידה בקריטריונים מסוימים, והיא ניתנת לביצוע בדרכים שונות: באילו מצבים מותרת בישראל הפסקת הריון, מהן הדרכים לביצועה והאם ניתן יהיה להיכנס להריון בעתיד? כל המידע החיוני עבורך

מאת: ד"ר נפתלי צוקר
תאריך פרסום: 29/07/2018
4 דקות קריאה
ד"ר נפתלי צוקר בשיתוף עם ד"ר נפתלי צוקר i מנתח בכיר, מומחה במיילדות וגניקולוגיה, מומחה להפסקות הריון

הריון לא מתוכנן נובע מקיום יחסי מין ללא שימוש באמצעי מניעה, או בשל כישלון אמצעי המניעה. במצבים מסוימים, למרות שההריון אינו מתוכנן, בני הזוג בוחרים להמשיך בו. מנגד, במקרים אחרים הריון בלתי רצוי מעורר את הצורך לביצוע הפסקת הריון



מהי הפסקת הריון?

הפסקת הריון מוגדרת כמצב בו מופסקת חיות ההריון ומתבצע ריקון של הרחם בטכניקות שונות, בין אם בצורה תרופתית או בצורה כירורגית. 22,000-25,000 הפסקות הריון מתבצעות בישראל מדי שנה. 



באילו מצבים מותרת במדינת ישראל הפסקת הריון ?

במדינת ישראל הפסקת הריון מותרת כמעט לכל אישה, תוך עמידה בקריטריונים רפואיים או סוציאליים. 


על פי חוק העונשין תשל"ז (1977) ותקנון העונשין (הפסקת הריון) תשל"ח (1978), הפסקת הריון מותרת במצבים בהם: האישה צעירה יותר מגיל 17 שנים, לאישה מלאו 40 שנה, הריון שנבע מיחסים אסורים על פי חוק, מיחסי עריות או שהתרחש כתוצאה מיחסים אסורים מחוץ למסגרת הנישואין. 

בנוסף, הפסקת הריון מותרת עקב סיבות רפואיות, בניהן מצבים בהם הילוד עלול להיות בעל מום גופני או נפשי, מקרים בהם המשך ההריון עלול לגרום לאישה נזק גופני או לסכן את חייה, מקרים בהם המשך ההריון עלול להוביל לנזק נפשי לאישה, או במצבים בהם האישה נוטלת תרופות שעלולות לגרום למום בעובר. חשוב לציין כי רצון האישה אינו נלקח בחשבון מבחינת החוק.




הפסקת הריון מותרת לכל אישה בישראל, תחת עמידה בקריטריוניים רפואיים או סוציאליים

עד איזה גיל הריון ניתן לבצע הפסקת הריון?

במרכזים רפואיים המוגדרים כמרפאות כירורגיות, מותרת הפסקת הריון עד לשבוע 12 להריון. במרכזים רפואיים המוגדרים כבתי חולים, בין אם בתי חולים פרטיים או ציבוריים, הפסקת הריון מותרת עד לשבוע 24, או עד שבוע 38-40 באישור ועדה עליונה של משרד הבריאות להפסקת הריון. הפסקת הריון עד לשבוע 37-38, מתאפשרת במקרים בהם נמצא מום חמור מאוד שעלול לגרום לעובר או לוולד לנכות משמעותית, והזוג החליט כי הוא אינו מעוניין בהריון.



מהי הועדה להפסקת הריון?

הועדה להפסקת הריון היא ועדה בסמכות משרד הבריאות המורכבת משני רופאים ועובדת סוציאלית. אחד מהרופאים החברים בוועדה הוא רופא נשים, והרופא השני יכול להיות מומחה לרפואה פנימית, מומחה לרפואת משפחה או מומחה לבריאות הנפש (פסיכיאטר).  מטרת הועדה היא לראות האם האישה עומדת בקריטריונים המאפשרים הפלה. 


כל אישה שמעוניינת לבצע הפסקת הריון חייבת לפנות לוועדה להפסקת הריון. ועדות אלה פזורות בבתי חולים ציבוריים ופרטיים ברחבי הארץ.

כיצד מתבצעת הפסקת הריון?


קיימות שתי טכניקות נפוצות להפסקת הריון:

הפלה באופן תרופתי

הפסקת הריון תרופתית מוגדרת על פי משרד הבריאות כמותרת עד לשבוע התשיעי להריון. למרות זאת, יעילות התרופות עולה, ככל שההריון צעיר יותר. 



כיצד מתבצעת?

לאחר אישור הוועדה להפסקת הריון, האישה נוטלת תרופה המכילה חומר נוגד פרוגסטרון, אשר מפסיקה את חיות ההריון. כעבור 48 שעות ממועד הנטילה הראשון, בולעת האישה שני כדורים נוספים שגורמים לווסת חזקה. הדימום שנוצר  גורם להתכווצויות ולריקון שק ההריון שאמור להיפלט החוצה מהגוף. 


משך הזמן בו מתרחש הדימום לאחר ביצוע הפעולה וכמות הדימום, הם אינדיבידואליים ותלויים במאפיינים, כמו גיל ההריון. ברוב המקרים ימשך הדימום מספר ימים עד לשבוע וחצי, ממועד נטילת התרופה. 


כעבור כשלושה שבועות לאחר נטילת התרופה להפסקת ההריון, המטופלת צריכה לחזור לביקורת אצל הרופא המטפל, ולבצע בדיקת אולטרסאונד, כדי לוודא שהתוכן ההריוני נפלט בשלמותו. 

מהם סיכויי ההצלחה בביצוע הפלה באופן תרופתי?

ביצוע הפסקת הריון באמצעות טיפול תרופתי בששת השבועות הראשונים להריון, גורמת להפלה ב-95% מהמקרים. מאידך, במקרים מסוימים, בעיקר כאשר מדובר בהריונות מתקדמים מעבר לשבוע השביעי להריון, אחוז הכישלונות בהפלה באופן תרופתי עומד על כ-10%. במצבים אלה יש לפנות לטכניקה כירורגית.



מהם הסיכונים?

מעבר לאלרגיה לתרופות הניטלות, עלול להיווצר דימום מאסיבי. במצב זה דרושה התערבות כירורגית בבית חולים על מנת למנוע אובדן רב של דם. סיכון נוסף הוא סיכון זיהומי: במקרים מסוימים עלול להתפתח זיהום כתוצאה מהדימום, שיכול לפגוע ברחם, לפלוש לכל חלקי הגוף ואף להביא למצב של שוק זיהומי אם לא מתבצעת התערבות דחופה. במקרים אלה יהיה צורך בהשגחה צמודה, טיפול אנטיביוטי, וריקון כירורגי של הרחם. 



מי מתאימה לביצוע הפלה באמצעות טיפול תרופתי?

מטופלות שמתאימות להפסקת הריון תרופתי הן בעיקר בחורות צעירות קטינות, עם הריונות צעירים. לעיתים ההליך יכול להיות ארוך, ממושך ומתיש מאוד, ועל כן הוא פחות מתאים לנשים מבוגרות ואימהות לילדים.




הפסקת הריון יכולה להתבצע בעזרת תרופות או באופן כירורגי 



הפלה באופן כירורגי 

הפלה כירורגית מתבצעת בחדר ניתוח, בבית חולים ציבורי ופרטי המאושר לכך, בהרדמה כללית תחת השגחת מרדים ועל ידי רופא נשים מומחה ובעל ניסיון, אורך הפעולה הוא בין 5-10 דקות. 


במהלך הפעולה, נשאב התוכן ההריוני באמצעות צינורית המוחדרת דרך תעלת צוואר הרחם. התוכן ההריוני נשאב באמצעות ואקום אל מיכל ייחודי. ההליך מתבצע תחת השגחת אולטרסאונד בטני, כדי לאפשר תמונה מדויקת של החלל. בסיום הליך השאיבה, עוברים על דפנות הרחם עם מגרדת קטנה. לאחר מכן, האישה מועברת להתאוששות במשך שעה ואחריה היא משוחררת לביתה. לאחר הפעולה ניתן טיפול אנטיביוטי למניעת זיהום. יש להגיע לביקורת אצל הרופא המטפל, חודש לאחר ביצוע הפעולה. 

מהן תופעות הלוואי הצפויות לאחר הפלה כירורגית?

לאחר הפעולה, צפוי דימום קל שימשך כיממה אחת. כעבור מספר ימים מביצוע הפעולה, עשוי יופיע דימום קל נוסף שעלול להיות מלווה בהתכווצויות של הבטן התחתונה. כל תופעה חריגה מחייבת פניה לרופא המנתח. 


חשוב לציין כי יום ביצוע ההפלה הכירורגית, נחשב כיום קבלת הוסת החודשית, ועל כן יש לצפות לווסת חודש לאחר מכן.

מהם הסיכונים?

סיבוכים מוקדמים נדירים
בשל העובדה שמדובר בפעולה מיני פולשנית, הכוללת כניסה לחלל הרחם בצורה כירורגית, אחד הסיבוכים האפשריים הוא היווצרות של נקב בדופן הרחם. כיום, בשל העובדה שהפעולה מתבצעת תחת השגחת אולטרסאונד, סיבוך זה נדיר יחסית. במידה והוא מתרחש, יש להעביר את המטופלת לבית חולים ציבורי, כדי לוודא כי לא נוצר דימום. מצב כזה עלול להביא להתערבות כירורגית נוספת לעצירת הדימום. 


סיבוכים מאוחרים נדירים

במצבים מסוימים יכולים להישאר ברחם שאריות של חלקי הריון או קרומי הריון שלא נשאבו במהלך הפעולה הכירורגית. כתוצאה מכך, עלולים להתפתח זיהומים שיתבטאו בחום גבוה. בנוסף עלולות להיווצר הידבקויות ברחם כתוצאה מהפעולה הכירורגית. חשוב לציין כי סיבוכים אלה נדירים מאוד ומדובר בפעולה בטוחה מאוד.



מהם היתרונות בפעולה הכרורגית?

הפעולה הכירורגית היא פעולה מהירה שמרוקנת את התוכן ההריוני מידית, ללא צורך בהליכים נוספים. כ-98% מהפעולות הכירורגיות מסתיימות בהצלחה תוך הפסקת הריון מוחלטת. 



מה לגבי כניסה עתידית להריון?

חשוב לציין, כי הפעולות מתבצעות כיום בסביבה סטרילית ונקייה, בצורה היגיינית, ועל כן האפשרות לפגיעה זיהומית או להיווצרות הידבקויות ברחם שיפגמו בפריון היא נדירה. חשוב לבחור ברופא גניקולוג בעל ניסיון וותק בביצוע הפלות כדי להימנע מסיבוכים וכדי למצוא דרכי פתרון יעילות במידה והם מתרחשים. 



הכתבה בשיתוף עם ד"ר נפתלי צוקר, מנתח בכיר, מומחה במיילדות וגניקולוגיה, מומחה להפסקות הריון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ארקדי ורשבסקי
ד"ר ארקדי ורשבסקי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים ויילוד
ד"ר נפתלי צוקר
ד"ר נפתלי צוקר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנתח בכיר, מומחה במיילדות וגניקולוגיה, מומחה להפסקות הריון. פרטי ההתקשרות מיועדים ללקוחות פרטיים בלבד!
ד"ר אלי דריזין
ד"ר אלי דריזין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 24 חוות דעת )
"חויית טיפול מצויינת"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר נפתלי צוקר

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

בניהול ד"ר עמנואל אטלי
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו