תזונה נטורופתית ובריאה בקיץ: כך תעשו זאת נכון
למרות שהתזונה שלנו משפיעה באופן ניכר על בריאותנו, גם החוויות הנפשיות שלנו הן בעלות השפעה על המצב הפיזי. למעשה, הדברים "שאוכלים אותנו מבפנים" עלולים להזיק לנו לא פחות, מאשר המזונות אותם אנו צורכים. הטיפול הנטורופתי קושר קשר ישיר בין הבריאות הגופנית והנפשית. הוא אינו מתייחס רק למזון אותו אנו צורכים, אלא גם לחוויות הנפשיות של האדם, לאורח החיים שלו ועוד. מהי תזונה נטורופתית, למי היא מיועדת ומהן הסיבות לכך שאנו נכשלים בדיאטות רבות? מומחית עם כל התשובות
בבסיס הגישה הנטורופתית עומדת ההנחה כי הבריאות הגופנית והנפשית שלנו תלויות זו בזו, ולמעשה יש להתייחס לפן הנפשי ולא רק למזונות אותם אנו צורכים. תזונה נכונה, תוך שימוש בתוספי מזון וצמחי מרפא, הם אבני היסוד של הרפואה הנטורופתית.
בניגוד לשיטות הדיאטה הקונבנציונאליות, בה מתאימים תפריט המבוסס על כמות צריכת קלוריות יומית ועל חלוקת המזון בהתייחס לאבות המזון (חלבונים, שומנים ופחמימות, פירמידות מזון), הגישה הנטורופתית מתאימה תפריט על פי אבחון נטורופתי מעמיק, המתייחס לפן הגופני, הנפשי והרגשי. הקו המנחה של גישה זו הוא יצירת איזון אופטימלי בגוף.
הטיפול הנטורופתי משמש להמרצת מנגנוני האיזון הטבעיים של הגוף בעזרת שיטות שונות, לרבות דיקור סיני, התאמת תוספי תזונה, צמחי מרפא ותפריט מאוזן גופנית ונפשית המכיל בתוכו את כל אבות המזון (פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים ומים).
אכילה עונתית היא חלק מהתזונה הנטורופתית
בחירת מזון נכונה היא חיונית לצורך שיפור הבריאות, וכוללת אכילה של מזונות עונתיים טריים. אכילה של מזונות שגדלים בעונתם, תספק לנו את כל רכיבי התזונה להם אנו נזקקים בצורתם הטבעית.
חשוב להימנע ממזונות המכילים חומרים משמרים, תוספים מלאכותיים וצבעי מאכל. אכילה עונתית של מזונות טריים הגדלים בעונתם, מותאמת לאופי האדם, לטמפרטורה הפנימית של הגוף ולטמפרטורה השוררת בחוץ.
שמירה על תזונה עונתית מכבידה פחות על הגוף ומסייעת באיזונו ובניקויו. בנוסף, היא תורמת לחיזוק הגוף והנפש, מאפשרת חילוף חומרים תקין ומסייעת לירידה במשקל.
אכילה של מזונות שגדלים בעונתם, תספק לנו את כל רכיבי התזונה להם אנו נזקקים בצורתם הטבעית
למי מיועדת שיטת תזונה זו?
שיטה זו מיועדת לכל מי שניסה בעבר דרכים שונות לירידה במשקל ללא הצלחה, והוא מעוניין ליצור אורח חיים נכון, בריא ומאוזן, המתייחס למזונות הנצרכים ולמצב הבריאותי והנפשי. התזונה הנטורופתית שומרת על בריאות המטופל ועשויה אף למנוע הזדקנות מוקדמת.שיטה זו מיועדת לנשים ולגברים, לילדים, לנערים, למתבגרים ולמבוגרים.
מהלך הטיפול הנטורופתי בקליניקה
במהלך הטיפול הנטורופתי בקליניקה, יתבצע תשאול מעמיק בכל הנוגע למצבו הבריאותי הנפשי והרגשי של המטופל. בנוסף ינותחו בדיקות הדם של המטופל ויתבצע אבחון הוליסטי השייך לרפואה הסינית, וכולל בדיקת דופק, בדיקת לשון, ובדיקת עיניים. באמצעות בדיקות אלה ניתן לגלות פרטים על מצבו הבריאותי והנפשי של המטופל. בהתייחס לאבחון המקיף, מתוכננת אסטרטגיית טיפול בהתאמה אישית.
חשוב לבחור במטפל אינטגרטיבי, בעל ראייה הוליסטית בכל הנוגע לאבחנה ולגישה הטיפולית. טיפול מוצלח יתבצע בעזרת מטפל עמו קיימת תקשורת פתוחה ונעימה, בעל ראייה רחבה מעבר לשיטות הטיפול הקונבנציונליות.
מדוע דיאטות נכשלות?
רוב הדיאטות מתייחסות לכמות הקלוריות הנצרכת ביום, ולא לאיכות המזון הנכלל בתפריט. שינויים באורח החיים הם המפתח לשמירה על משקל תקין לאורך החיים. כדי להצליח בירידה במשקל יש להפסיק בספירת הקלוריות ולעודד את כוחות הריפוי הטבעיים של הגוף, לאיזון וירידה במשקל. שינויים באורח החיים ושמירה על מערכת עיכול בריאה, הם המפתח להרזיה ולשמירה על משקל תקין.
למעשה, ככל שמערכת העיכול עובדת בצורה תקינה, עולה היכולת לספיגת הרכיבים החיוניים מהמזון, לוויסות תהליכים ביו-כימיים המתקיימים בגוף, כמו חילוף חומרים תקין, ולירידה במשקל. מניעה של רכיבי מזון חיוניים, עלולה לגרום לעצירות, לנפיחויות, לאגירת נוזלים ולעלייה במשקל.
אילו מזונות מומלץ לשלב בתפריט?
ירקות
אכלו מגוון רחב של ירקות כל יום. הם דלי קלוריות ודלי שומן, עשירים בוויטמינים, מינרלים וסיבים, המגבירים את תחושת השובע ומזינים מאוד. זאת ועוד, הירקות מנקים את מערכת העיכול מרעלים ומונעים אגירת נוזלים.רצוי לאכול את הירקות בצורתם הטבעית ולא לבשל אותם. הבישול הורס את המרכיבים החשובים בירקות.
פירות הקיץ הצבעוניים מכילים ויטמינים, מינרלים, סיבים והרבה מים. הם דלי קלוריות ודלי שומן, והסוכר בהם טבעי. פירות הקיץ מסייעים בתהליך חילוף החומרים ובשריפת השומן. בנוסף הם בעלי יכולת ניקוי של מערכת העיכול.
אגוזים, זרעים וגרעינים
מזונות אלה, עשירים בשומנים בריאים, ומהווים מקור איכותי לחלבון מהצומח. כמו כן, הם תורמים לתחושת שובע לאורך זמן.
ירקות ופירות דלים בשומן ומלאים בויטמינים ומינרלים
חלבונים
חלבונים מגבירים את תחושת השובע ומקלים על השליטה בתחושת הרעב.חלבונים מהחי המצויים במזונות ,כמו דגים, פילה בקר דל שומן, חזה עוף וביצים. בנוסף, הם מצויים גם במזונות מהצומח, לרבות שעועית, חומוס, עדשים, טופו ואגוזים. מומלץ לקנות חלבונים טריים מהחיי, אורגניים ושאינם מכילים הורמונים ואנטיביוטיקה.
כמו כן, כדאי להימנע ככל האפשר ממזונות פלסטיק. אלו הם מזונות מתועשים ומעובדים, המכילים חומרים משמרים וצבעי מאכל ורכיבים מלאכותיים המשמשים להארכת חיי המדף ולשמירה על צבעם וטעמם של המוצרים השונים. מזונות אלו אינם מכילים ויטמינים ומינרלים, והחומרים המשמרים אשר מצויים בהם מפריעים לעיכול המזון בגוף ולחילוף חומרים תקין.
10 הטיפים שיסייעו בהרכבת תפריט מאוזן ובריא לעונה החמה
1. פתחו את הבוקר עם כוס מים המכילה מיץ לימון טרי
עם הקימה בבוקר, שתו שתי כוסות מים עם לימון שלם סחוט טרי. מומלץ לחתוך את הלימון לרבעים, להכניסו לבלנדר עם כוס מים, לערבל ולשתות את כל הלימון עם הקליפה. הוספת הקליפה תורמת לשמירת הוויטמינים החיוניים הקיימים בלימון, והופכת את שתייתו ליעילה ובריאה יותר.
2. אכלו ארוחת בוקר אנרגטית וקלה
ארוחת הבוקר צריכה להכיל 2-3 מנות של פירות קיץ, אגוזים ושקדים. ניתן להוסיף גם יוגורט עזים.
3. הקפידו על ארוחת צהריים מאוזנת
ארוחת הצהריים צריכה להיות מורכבת מהרבה ירקות טריים וצבעוניים וממנת חלבון מהחי או מהצומח, בהתאם לצרכיו הבריאותיים והאישיים של כל אחד.
4. הימנעו מקניית מזון מעובד ומתועש ומארוחות מוכנות
איכלו אוכל טבעי והכי קרוב לצורתו בטבע. מומלץ לאכול מזונות טריים שבושלו על ידכם.
5. ותרו על משקאות ממותקים
שתו מים או חליטות צמחים והימנעו ממיצים ממותקים וממשקאות מוגזים.
6. בחרו במזון שאתם אוהבים
אכלו מזון טעים, מגוון המתאים למצבכם הפיזי והנפשי, כזה המהווה את התזונה הבריאה ביותר עבורכם.
7. אכלו ארוחת ערב קלה
סלט ירקות עשיר עם מנת חלבון קטנה, השונה ממנת החלבון אותה אכלתם בצהריים, מהחי או מהצומח.
8. השתמשו בשמן זית
שתי כפות של שמן זית ביום ,מסייעות בספיגת הוויטמינים מהירקות ובחילוף חומרים תקין.
9. אכלו ארוחת ערב ארבע שעות לפני השינה
הפסיקו לאכול ארבע שעות לפני השינה והרגילו את גופכם להיות בצום עד לבוקר שלמחרת.
10. הכניסו פעילות גופנית לשגרת היום
בחרו וגוונו בסוגי פעילות גופנית שאתם אוהבים והתמידו בהם. נסו לבצע כחצי שעה של כושר בכל יום.
הכתבה בשיתוף עם יעל מצליח, מומחית ברפואה סינית ואקופונקטורה, נטורופתית, תזונאית קלינית טבעית, הרבליסטית קלינית. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.