דלג לתוכן

האם בטוח להשתמש בגלולות למניעת הריון לאורך זמן?

הן נחשבות לאחד מאמצעי המניעה היעילים ביותר ומאפשרת לנשים רבות לקיים חיי מין פעילים ללא חשש מהריון בלתי רצוי. למרות זאת, השימוש בגלולות למניעת הריון אינו חף מסיכונים ותופעות לוואי: אילו תופעות קצרות וארוכות טווח יכולות להתפתח בעקבות שימוש בגלולות והאם הן בטוחות לשימוש לאורך זמן? כל המידע החיוני

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/08/2018 תאריך עדכון: 25/09/2019
4 דקות קריאה

גלולות למניעת הריון הן ללא ספק המצאה משמעותית המאפשרת לנשים רבות לקיים חיי מין פעילים, ללא חשש מהריון בלתי רצוי. הגלולות אושרו לשימוש לראשונה בארצות הברית בשנות השישים של המאה העשרים, והן אף נמצאות ברשימת התרופות החיוניות, היעילות והבטוחות לשימוש של ארגון הבריאות העולמי. מעבר לגלולות קיימים אמצעי מניעה שונים המיועדים לשימוש ארוך טווח, כמו התקנים תוך רחמיים. 

גלולות אינן משמשות רק כאמצעי מניעה, ונשים מסוימות משתמשות בהן גם לניהול מצבים בריאותיים אחרים, לרבות דימום כבד בזמן המחזור החודשי, כאבים עזים המופיעים בזמן המחזור, אנדומטריוזיס ותסמיני גיל המעבר. במצבים אלה השימוש בגלולות למניעת הריון אפשרי בהנחיית הרופא המטפל.

בטיחות שימוש ארוך טווח בגלולות למניעת הריון תלויה בגורמי הסיכון של כל אישה, בגילה ובהיסטוריה הרפואית שלה. אספנו עבורכן מספר השפעות קצרות וארוכות טווח של אמצעי מניעה הורמונליים.

מהן תופעות הלוואי שעשויות להתפתח עקב שימוש בגלולות למניעת הריון?


תופעות לוואי קצרות טווח

הגלולות מכילות אסטרוגן ופרוגסטרון. אלה משפיעים על רמת ההורמונים בגוף האישה, ולעיתים עשויים להביא להתפתחות תופעות לוואי שונות זמן קצר לאחר תחילת השימוש באמצעי המניעה. למעשה, לא כל הנשים יחוו תופעות לוואי וחלק מההשפעות צפויות לחלוף מספר חודשים לאחר השימוש, עם הסתגלות הגוף להורמונים. תופעות לוואי אחרות יכולות להתפתח זמן מה לאחר תחילת השימוש באמצעי המניעה ההורמונלי. תופעות לוואי קצרות טווח כוללות: דימום בין וסתי, כאבי ראש, בחילות, רגישות בשדיים, עלייה במשקל ומצבי רוח.




תופעות הלוואי שעשויות להתפתח עקב השימוש בגלולות כוללות דימום בין וסתי, כאבי ראש, מצבי ראש, בחילות וסחרחורות 


תופעות ארוכות טווח

על-פי המוסד הלאומי האמריקאי לסרטן, קיימות ראיות סותרות בנוגע להשערה הגורסת כי גלולות למניעת הריון עלולות להגביר את הסיכון לסרטן השד וצוואר הרחם ולהפחית את הסיכון לסרטן רירית הרחם, סרטן השחלות וסרטן המעי הגס. 


ההורמונים הקיימים בגלולות, פרוגסטרון ואסטרוגן, יכולים לעודד התפתחות של תאים ממאירים מסוימים ולצמצם את הסיכוי להתפתחות של תאים סרטניים אחרים. 

החברה האמריקנית לסרטן (American Cancer Society (ACS קובעת כי נשים שהשתמשו בעבר בגלולות למניעת הריון מצויות בסבירות גבוהה יותר להתפתחות סרטן השד, בהשוואה לאלה שמעולם לא השתמשו בגלולות. למרות זאת, הסיכון פוחת לאחר 10 שנים ללא שימוש באמצעי מניעה זה. ה-ACS קובע בנוסף כי שימוש באמצעי מניעה הורמונליים לתקופה רצופה של יותר מחמש שנים מגדילה את הסיכוי להתפתחות סרטן צוואר הרחם. למעשה, ככל שנטילת הגלולות נמשכת לתקופה ארוכה יותר כך הסיכון גדל. מנגד, הסיכון צפוי לרדת בהדרגה עם הפסקת נטילת הגלולות. 

מחקר בקנה מידה גדול שפורסם בשנת 2018 בחן את שכיחות הסרטן ביותר מ -100,000 נשים בגילאי 50 עד 71, שנוטלות גלולות למניעת הריון. המחקר הראה כי שימוש ארוך טווח באמצעי מניעה הוריד את הסיכון לסרטן השחלות ולסרטן הרחם. למרות זאת, הסיבה לכך שהגלולות מפחיתות את הסיכון לסוגי סרטן מסוימים אינה ברורה. השערה אחת היא כי נטילת הגלולות מפחיתה את מספר תקופות הביוץ אותן אישה חווה ובשל כך פחות הורמונים מופרשים באופן טבעי. 

מטא אנליזה שבוצעה בשנת 2013 וסקרה 26 מחקרים הראתה כי שימוש באמצעי מניעה אוראליים המכילים פרוגסטרון ואסטרוגן העלה את הסיכון להתפתחות קרישי דם. קרישי גם מגבירים את הסיכוי לשבץ ולהתקף לב. נשים מעשנות מצויות בסיכון מוגבר להתפתחות קרישי דם בעת השימוש בגלולות למניעת הריון. 

קראו עוד: לא רק גלולות: איזה אמצעי מניעה הכי מתאים לצעירות? 

אילו אמצעי מניעה הורמונליים קיימים מעבר לגלולות?


גלולות המכילות פרוגרסטרון בלבד

גלולות אלה מכילות נגזרת מלאכותית של פרוגסטרון. הן מתאימות לנשים שאינן יכולות להשתמש באמצעי מניעה המכילים אסטרוגן. גלולות אלה מונעות הריון על ידי עיבוי הריר שבצוואר הרחם. כתוצאה מכך קשה לזרע לחדור לתוך הרחם ולהגיע לביצית. חלק מהגלולות האלה אף מונעות את תהליך הביוץ. גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד מומלצות בתקופת ההנקה. 


זריקות פורגסטרון

זריקות למניעת הריון מכילות פרוגסטרון והן גורמות להספקת הביוץ. זריקות אלה יכולות להינתן אחת לכל שלושה חודשים. 

טבעת וגינלית

טבעת וגינלית, היא טבעת גמישה ורכה המוכנסת לנרתיק למשך שלושה שבועות ומכילה, בדומה לגלולות, שילוב של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון שנועדו למניעת הריון. לאחר שלושת השבועות יש להסירה לשבוע אחד שבו לרוב מתרחש המחזור החודשי. 



גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד מתאימות לנשים שלא יכולות להשתמש באמצעי מניעה המכילים אסטרוגן 


מדבקות 
המדבקות מכילות הורמונים שונים שנועדו למניעת הריון והן מודבקות על הישבן, הגב או הזרוע. יש להחליף את המדבקה אחת לשבוע במשך שלושה שבועות ולהסיר אותה בשבוע הרביעי. 


התקן תוך רחמי 

התקן תוך רחמי מוחדר על ידי רופא הנשים אל הרחם ויש להחליפו לאחר תקופה של 5-8 שנים. ההתקן מונע מהזרע להגיע לביצית ואף מונע השרשה של ביצית מופרית בדופן הרחם. קיימים שני סוגים של התקנים: התקן נחושת והתקן מירנה המשחרר פרוגסטרון. ההתקן התוך רחמי אמנם יעיל במניעת הריון אף הוא מומלץ פחות לנשים שעוד לא ילדו. 



האם זה בטוח להשתמש באמצעי מניעה הורמונליים ללא הגבלת זמן?

למרות ההשפעות המאיימות שהוצגו, רוב הנשים יכולות להשתמש באמצעי מניעה הורמונליים במשך שנים, כל עוד הם ניתנים בהנחיית הרופא המטפל. למרות זאת, ההורמונים הכלולים ברבים מאמצעי המניעה ארוכי הטווח עלולים להביא להתפתחות בעיות בריאותיות שונות. במצבים בהם תופעות הלוואי אינן חולפות, חשוב להתייעץ עם רופא הנשים בנוגע לשינוי של אמצעי המניעה.


נשים הסובלות מיתר קרישיות דם, או אלה בעלות היסטוריה משפחתית של מצב זה, נשים הסובלות ממחלות כלי דם, מחלות לב או מחלת כבד, נשים מעשנות מעל לגיל 35 או אלה הסובלות מעודף משקל, מצויות בסיכון לסוכרת או מחלת לב, צריכות להימנע משימוש באמצעי מניעה הורמונליים ולהתייעץ עם רופא הנשים לגבי אמצעי מניעה נוספים. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יורם מנור
ד"ר יורם מנור יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לגניקולוגיה, מיילדות, אולטראסאונד ומי שפיר. מומחה לכל סוגי האולטראסאונד הגניקולוגי.
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 9 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת. במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר. הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה בעל שם בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גניקולוגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו