דלג לתוכן

כדאי שתכירי: כל הדרכים לחישוב מועד הביוץ

ביוץ הוא השלב במחזור החודשי בו הביצית חורגת לשחלה ומגיעה אל החצוצרה מוכנה להפריה. במילים פשוטות, מועד הביוץ מהווה את הזמן בחודש בעל הסיכויים הטובים ביותר לכניסה להריון: מהן הדרכים לחישוב מועד הביוץ, ואילו טיפים ישפרו את סיכויי הכניסה להריון? כל המידע החיוני בכתבה הבאה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/09/2018
5 דקות קריאה

תינוקות ממין נקבה נולדות כשבשחלותיהן ביציות וזקיקים. הביציות (תאי הרבייה הנקביים) נוצרות בשחלה באופן חלקי כבר בזמן התפתחות העובר, ולאחר הלידה לא נוצרות יותר ביציות. כלומר, לאישה יש מספר מסוים של ביציות איתן היא נולדה (בסביבות 600,000-800,000). עם ההגעה לבגרות מינית מספר הביציות המצוי בגוף האישה עומד על  כ- 50,000 ביציות. למעשה רק פחות מ- 500 ביציות יעברו ביוץ. עם תחילת הבגרות המינית של הנערה, מתחיל גם ייצורם של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון שאחראים להבשלת זקיקי השחלה ולשחרור הביצית בתהליך הקרוי ביוץ. 

מטרת המחזור החודשי של האישה, הוא להכין את גוף האישה לרבייה, וכן לאפשר לעובר להיווצר ולהיקלט. המחזור החודשי מתחיל ביום הראשון של הדימום ונמשך עד ליום הראשון של הוסת שלאחריו. הוא מחולק לשני חלקים - לפני ואחרי הביוץ: במחצית הראשונה של המחזור החודשי מבשילים כמה זקיקים בו זמנית, אך רק אחד מהם עובר הבשלה והופך להיות הזקיק הדומיננטי, שאר הזקיקים עוברים אטרופיה ומתים. בנוסף, שלב זה מאופיין בשגשוג רירית הרחם כהכנה ראשונית להשרשת ההריון.

קראו עוד: ד"ר באיזה חודש אני? המדריך המלא לחישוב גיל ההריון 


חלקו השני של המחזור, נספר מיום הביוץ ועד תחילת הווסת הבאה ומתרחש בדרך כלל ביום ה-14 (במחזור נורמלי של 28 ימים). לאחר הביוץ מתרחשת הפריית הביצית וקליטתה ברחם, או דימום חודשי במקרה של אי הפריה. שלב הדימום במחזור החודשי, הווסת, מהווה עדות לכך שהאישה לא התעברה. ללא הפריית הביצית רמת ההורמונים תרד ורירית הרחם שהתעבתה תנשור ותופרש מהגוף כדימום. הביוץ, כמו שהוסבר, מתרחש לרוב שבועיים לפני הופעת הווסת, והוא זה שיקבע את משך זמן המחזור כולו.

מהו הביוץ?

הביוץ, אחד השלבים העיקריים במחזור החודשי, הוא השלב בו הביצית הבשלה משתחררת מהזקיק הדומיננטי בשחלה. תהליך הביוץ נשלט על ידי הורמון - (LH - Luteinizing Hormone) וההורמון מגרה הזקיק follicle stimulating hormone) -FSH), המופרשים מבלוטת יותרת המוח. בדרך כלל רק ביצית אחת משוחררת בכל ביוץ. לאחר הביוץ נודדת הביצית דרך החצוצרה אל הרחם, וממתינה להפריה על ידי תא זרע. בשל כך, בזמן זה קיימים הסיכויים הטובים ביותר להיכנס להריון לאחר קיום יחסי מין. הזרע יכול לשרוד בגוף האישה עד 5 ימים. כדי להגדיל את הסיכוי להרות, מומלץ לקיים יחסי מין החל מ- 3 ימים לפני הביוץ ולהמשיך 2 - 3 ימים לאחר הביוץ.




ביוץ הוא הזמן בו קיימים הסיכויים הגבוהים ביותר לכניסה להריון, במהלך המחזור החודשי

איך ניתן לחשב את מועד הביוץ?

מעקב אחר הביוץ יכול עוזר לאישה לקבל מושג טוב יותר לגבי המועד בו ההריון אמור להתרחש או לא להתרחש במהלך המחזור החודשי שלה. הביוץ יכול להתקיים בזמנים שונים במהלך המחזור ואף להתרחש ביום אחר בכל חודש. חשוב לעקוב אחר המחזור, ולהיעזר במספר כלים זמינים המסייעים לנשים לזהות את הימים הפוריים שלהן:

1. חישוב מועד הביוץ

ניתן להעריך את מועד הביוץ אצל נשים שמחזורן סדיר (מחזור שמופיע כל 28-35 ימים), באמצעות חישוב פשוט הכולל את חישוב אורך המחזור הממוצע בשלושת החודשים האחרונים והפחתה של 14 יום ממנו. כך לדוגמה,  במחזור של 28 יום, הביוץ מתרחש ביום ה-14 (14=28-14) ובמחזור הנמשך 35 יום הביוץ מתרחש ביום ה-21  (21=35-14.( חשוב לזכור כי עקב השונות הגדולה ממחזור למחזור החישוב עלול לפספס ולא לזהות ביוץ באופן מהימן.

לחישוב מועד הביוץ בעזרת מחשבון ביוץ לחצי כאן 

2. חום השחר

החל מתחילת המחזור יש למדוד את חום הגוף מידי בוקר ישר אחרי היקיצה, לפני קימה מהמיטה. לרוב לאחר הביוץ תהיה עלייה בטמפרטורת הגוף הבסיסית, בדרך כלל בחצי מעלה עד למעלה אחת צלזיוס. העלייה בחום הגוף היא  תוצאה של השפעת הורמון הפרוגסטרון. בדיקת חום הגוף עשויה לזהות ביוץ אך רק אחרי שהתרחש. יש לזכור שהסיכוי להרות לאחר שהתרחש ביוץ נמוך יחסית, ועדיף לזהות את הימים הקודמים לביוץ. כמו כן, יכולה להתרחש עלייה בטמפ' עקב סיבות אחרות, כגון מחלה ויראלית, אשר יתפרשו באופן מוטעה כביוץ. אמנם מדובר בשיטה פשוטה וזולה, אך יעילותה מוגבלת ביותר. 

3. ערכות ביתיות לזיהוי ביוץ

ערכות ביוץ הנמכרות ברשתות הפארמה ללא מרשם רופא ושימושן דומה לערכות לזיהוי הריון. שמועד הביוץ המשוער מתקרב יש לאחוז בסטיק המוצרף לערכה ולהטיל שתן עליו, מיד לאחר היקיצה בבוקר. כאשר מופיע קו, זה מסמן רמות גבוהות של הורמון ה-LH. LH מופיע בשתן כ- 12 שעות לאחר שהוא מופיע בסרום, עליית LH בסרום מתרחשת בדרך כלל כ- 36 שעות לפני שחרור הביצית מן הזקיק לתוך החצוצרות ולכן ניתן להניח שהביוץ יתרחש כעבור כיממה (48-16 שעות). למרות שתוצאות בדיקת הביוץ הביתית מדויקות מאוד, הן מחייבות הוצאה כספית. 




קראו עוד: הפסקת הריון: באילו מקרים היא מותרת ומתי כדאי לבצע אותה? 




4. אולטרסאונד

בדיקת אולטרסאונד משמשת לצורך ביצוע מעקב אחר התפתחות הזקיקים (שבתוכם הביצית) בשחלה. בבדיקה רואים זקיק שהולך וגדל. קוטרו של זקיק ממוצע הוא בין 20 -25 מ"מ, לפני הקרע ושחרור של הביצית עד אשר נעלם- התרחשות הביוץ. זוהי שיטה אמינה, אך גם היא מראה בקירוב את מועד הביוץ ואת הביוץ שכבר התרחש. אם מוסיפים לה בדיקות הורמונליות ניתן להתאים בין גודל הזקיק למצב ההורמונלי ולהעריך ביתר דיוק את מועד הביוץ. הבדיקה דורשת הגעה למרפאה מספר פעמים בחודש. 



5. בדיקות מעבדה הורמונליות

על האישה להגיע מוקדם בבוקר למרפאה לבריאות האישה ולבצע בדיקה דם הדורשת הפניה מרופא נשים להורמונים אסטרדיול ופרוגסטרון. מדובר בשיטה אמינה אך גם היא מראה ביוץ שכבר התרחש, כאשר רמות הפרוגסטרון גבוהות בדם. ולכן גם בדיקה זו לרוב לא מגיעה לבד אלא מצורפת לבדיקת אולטרסאונד. בדיקה זו גם דורשת הגעה למרפאת נשים במשך כמה פעמים בחודש. בדרך כלל בדיקת האולטרסאונד תיערך מיד אחרי בדיקת הדם.



6. סימני ביוץ פחות יעילים ושימושיים

חלק מהנשים עשויות לחוות דימום קל או הכתמה במהלך הביוץ. בנוסף כ־20% מהנשים חשות כאב בטן, ליד אזור השחלות במהלך הביוץ שנקרא mittelschmerz, כלומר "כאב באמצע" ויכול להתלוות לכך גם כאב בגב התחתון.


בנוסף יש לשים לב להפרשות הריר המופרש מצוואר הרחם (הפרשה וגינאלית). סמוך לביוץ, הפרשות יראו כריר נקי יחסית, רטוב ונמתח הדומה ל"חלבוני ביצה". ביום הביוץ ההפרשה תהיה עשירה ונמתחת יותר, כאשר לאחריו ההפרשה מופחתת ופחות נקייה. השיטה לא אמינה ובעייתית.

ניתן להתחיל לחפש סימני הריון מוקדמים כשבוע לאחר ההפריה. כמו כן ניתן להשתמש בבדיקת הריון כבר 7-10 ימים לאחר תאריך הביוץ.


4 עצות נוספות לכניסה להריון



1. שמרי על משקל בריא 

מחקרים מראים כי משקל נמוך מדי או גבוה מדי, עלול לשבש את הביוץ ולהשפיע על ייצור של הורמונים מרכזיים. BMI תקין הוא בין 18.5 ל -24.9. שמרי על כושר גופני ושלבי פעילות מתונה בשגרה. עם זאת, חשוב שלא להפריז בשגרת הכושר, שכן אימונים מאומצים עלולים להפריע למחזור החודשי וכתוצאה מכך גם להקשות על הסיכוי להרות. 



2. מתני את רמות הסטרס

מחקרים מראים כי מתח  ולחץ נפשי עלולים  להקשות על הכניסה להריון. יוגה, מדיטציה, וטיולים ארוכים יכולים לעזור להפחית את הלחץ ולשפר את הבריאות הכללית.



3. ניהול מצב רפואי

מצבים רפואיים, כמו סוכרת, אסתמה, או אפילפסיה, צריכים להיות מאוזנים ותחת שליטה. יש לדבר עם הרופא על כל מרשם או תרופות ללא מרשם שנצרכות, שכן הן עשויות להשפיע על הסיכוי להיכנס להריון.



4. גם הבריאות שלו חשובה

הבעוד שנהוג לחשוב כי על הפריון אחראית האישה, יותר מ 33% מבעיות הפוריות מערבות רק את הגבר, ועוד כ- 30% מהבעיות מערבות את שני בני הזוג . כמו נשים,  גם גברים יכולים לשפר את בריאות הפריון שלהם על ידי הפסקת עישון, הגבלת אלכוהול, אכילה בריאה, והורדת מתח.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 9 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת. במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר. הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
ד"ר אירינה פיינברג
ד"ר אירינה פיינברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 12 חוות דעת )
"חוויה טובה מאוד, רופאה מקצועית ונעימה"
פרופ' טליה אלדר גבע
פרופ' טליה אלדר גבע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית למיילדות, גינקולוגיה ופריון, מנהלת מחלקה לפריון והולדה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו