הפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר: מדוע אבחון מוקדם הוא חיוני?
חושדים שילדכם סובל מהפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר? כל המידע על סימני האזהרה שיעוררו חשד, תהליך האבחון והטיפול בכתבה הבאה
הפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר כוללת רצף של תסמינים, בהם חוסר יכולת להתרכז, פזיזות ופעלתנות יתר. חלק מהילדים חווים את הסימפטומים כבר בגילאי הגן, בעוד שבקרב אחרים אלה יופיעו בגילאים מאוחרים יותר. הפרעת קשב וריכוז נחלקת לשלוש תתי קבוצות עיקריות: הפרעת קשב (type Inattentive), בעיית היפראקטיביות (type impulsive Hyperactive) וצורה משולבת (type Combined). כמו כן, קיימת קבוצה נוספת תחתיה נכללים ילדים הסובלים מבעיית קשב וריכוז ללא פעלתנות יתר, ומאופיינים לרוב כשקטים וחולמניים. אבחון מוקדם של הפרעת הקשב והריכוז המשולבת בפעלתנות יתר הוא חיוני ועשוי למנוע פגיעה בביטחון העצמי, בקשרים החברתיים ובהתפתחותו של הילד. מהם התסמינים אליהם חשוב לשים לב, כיצד מתבצע האבחון ומהן דרכי הטיפול? צפו בד"ר גלעד חבצלת מסביר.
מהם סימני האזהרה שעלולים להעיד על הפרעת קשב וריכוז עם פעלתנות יתר?
הסימנים אליהם חשוב לשים לב מתחלקים לשתי קבוצות: קבוצה אחת שייכת להפרעה קשב, וכוללת תסמינים, כמו חוסר יכולת להתרכז במשימה לאורך זמן, דחיינות ושכחנות יתר. הקבוצה השנייה כוללת תסמינים שיכולים להעיד על פעלתנות יתר, לרבות פזיזות ומעבר מהיר ממשימה למשימה.
חשוב לציין, כי לא כל ילד שובב סובל בהכרח מהפרעה זו . הדרישה לאבחון היא הימצאות של שישה מתוך תשעה קריטריונים המעידים על הפרעת הקשב והריכוז, והימצאות של שישה מתשעת הקריטריונים המעידים על פעלתנות יתר ופזיזות. כמו כן, התסמינים חייבים להופיע הן בסביבת בית הספר והן במסגרת המשפחתית בצורה כרונית במשך חצי שנה ויותר.
האבחון תלוי בהימצאות של שישה קריטריונים לפחות המעידים על הפרעת קשב, ושישה קריטריונים המעידים על פעלתנות יתר
איך ניתן לאבחן?
שיטת האבחון מתבססת בתחילה על מתן שאלונים המיועדים להורים ולמורים, על ראיון אישי עם ההורים והילד אשר עוסק בכל תחומי החיים , בודק את נושא ההתפתחות ואת היכולות הלימודיות. לעיתים קרובות יתבצע גם מבחן ממוחשב ממושך לפני מתן הטיפול התרופתי ולאחריו. הטיפול העיקרי בהפרעת הקשב הוא תרופתי וכולל מספר סוגים של תרופות, המותאמות למטופל על-ידי הרופא המטפל ובהסתמך על אבחונו.
קראו עוד: ילדכם סובל מהרטבת לילה? כל הסיבות - והפתרונות לתופעה
ככל שהאבחון התבצע בשלב מאוחר יותר, הילד צובר תסכולים, קשיי הסתגלות, בעיות במערכות היחסים הבין-אישיות במשפחה או במסגרת החברתית ופגיעה ניכרת בביטחון העצמי. בשל כך, במצבים בהם קיים חשד להפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר, חשוב לפנות לרופא מומחה בהפרעת קשב וריכוז לצורך ביצוע האבחון ומתן טיפול מתאים במידת הצורך.