דלג לתוכן
ד"ר ליאורה אברמוב ד"ר ליאורה אברמוב

תסמונות פוסט אורגזמות: כל התופעות - והפתרונות

אורגזמה היא מילה בעלת משמעות חיובית עבור רובנו, אך מה קורה כשלתחושה הנעימה נלווים תסמינים כואבים ולא נעימים שעלולים אף להביא להימנעות מקיום יחסי מין והגעה לפורקן? על תסמונות פוסט אורגזמיות ודרכי הטיפול בהן בכתבה הבאה

מאת: ד"ר ליאורה אברמוב
תאריך פרסום: 14/10/2018
4 דקות קריאה
ד"ר ליאורה אברמוב בשיתוף עם ד"ר ליאורה אברמוב i מנהלת המרפאה לטיפול מיני במרכז לבריאות האישה "ליס"

אורגזמה, מילה שמקורה בשפה היוונית, ומשמעותה ריגוש מיני מהווה  תחושת שיא או פורקן בסופו של גירוי מיני. האורגזמה מלווה בהתכווצויות שרירים באזור האגן אשר מביאות להנאה מינית. לתחושה זו, מלוות מספר תופעות גופניות לא רצוניות,בהן כווץ שרירים באזורים שונים בגוף, תחושת אופוריה, תנועות גוף וקולות לא רצוניים. התחושה קיימת גם בגברים וגם בנשים ונשלטת על ידי המערכת העצבים האוטונומית. בגברים היא מלווה בשפיכת זרע ,לגבי קיום שפיכה נשית הדעות חלוקות. לאחר האורגזמה יש תקופת רגיעה הקשורה לשחרור הורמונים וחומרים כימיים במוח והיא בולטת יותר בגברים.

אבל מה קורה כשתחושת העונג העילאי מלווה במגוון תחושות לא נעימות וכואבות עד כדי כך שהסובל מהן נמנע מלהגיע לאורגזמה? תסמונות פוסט אורגזמיות הן קבוצת תסמינים שעלולים להופיע לפני, אחרי או בסמיכות לאורגזמה. תסמינים אלה יכולים להימשך זמן קצר ועד למספר ימים לאחר תחושת הפורקן. מהם הגורמים לתסמינים אלה וכיצד ניתן לטפל? מומחית עם כל התשובות החיוניות. 

1. כאב ראש פוסט אורגזמי

שכיחות באוכלוסיה -   1:100 שכיח יותר בגברים ביחס של 4:1. כאב ראש פוסט אורגזמי נפוץ יותר בקרב הסובלים ממיגרנות. הוא עלול להתרחש בהתקפים אשר ביניהם יתכנו חודשים ואף שנים של רגיעה. 

אלה הסובלים מהתופעה עלולים לחוות כאב ראש לאחר כל פעולה מינית המסתיימת באורגזמה, ללא תלות לאופן בו האורגזמה נחווית (אוננות, יחסי מין או מין אוראלי). כאב הראש עלול להופיע ככאב עמום המתפתח בהדרגה תוך כדי ההתעוררות המינית, אך לרוב יופיע כאב פתאומי עוצמתי, לפני או מיד אחרי האורגזמה. כאב הראש נמשך לרוב עד ל-24 שעות לאחר הפעילות המינית. 

קראו עוד: את לא חייבת לסבול: כל הסיבות - והפתרונות לכאבים בקיום יחסי מין

קיימים שלשה סוגים של כאב ראש פוסט אורגזמי:

כאב פתאומי (sudden onset)
כאב ראש זה הוא השכיח ביותר  ומאפיין כ-70% מהמקרים. הוא מתחיל מיד לפני, בזמן או אחרי האורגזמה. כאב הראש יהיה חזק ביותר, הולם או דוקר אשר מופיע באופן פתאומי או מתפתח תוך דקות אחדות. לרוב הכאב הפתאומי ימשך דקות ספורות עד למספר שעות. 


כאב סוב אקוטי או קרשנדו (crescendo headache)
כ-25% ממקרי כאב הראש הפוסט אורגזמי הם כאבי ראש סוב אקוטיים. כאב ראש מסוג זה מתחיל בזמן הגירוי המיני ומגיע לשיאו בזמן האורגזמה. ברוב המקרים, יורגש באחורי הראש כאב עמום ולעיתים נדירות הוא ילווה בבחילות או בהקאות. 



כאב פוסט דורלי post dural headache
כאב פוסט דורלי הוא הנדיר ביותר מבין שלושת סוגי הכאב. הוא מתבטא בעיקר באזור העורף ומחמיר בעמידה. במקרים רבים הוא ילווה בבחילות והקאות. 



מה גורם לכאב ראש פוסט אורגזמי?

הסיבה לכאב ראש זה היא בדרך כלל סיבה שפירה, ונובעת מכווץ שרירים או התכווצות של כלי דם במח. כמובן שצריך לשלול בעיות נוירולוגיות או בעיות בכלי הדם במח,  ועל כן במידה ומופיע לראשונה יש לבצע ברור רפואי ובדיקות שונות, כמו MRI של המח, צלום של כלי הדם במח ועוד.



איך ניתן לטפל?

הטיפול הראשוני הוא הימנעות מקיום יחסי מין עד לרגיעה של כאבי הראש. קיימות תרופות, אותן יש לקחת שעות ספורות לפני קיום יחסי מין, לרבות תרופות נגד מיגרנה, תרופות המרחיבות כלי דם, תרופות משככות כאבים ועוד. 



2. כאב אגני לאחר אורגזמה 

על פי ההנחה הרווחת מקורו של כאב אגני לאחר אורגזמה הוא בהתכווצות שרירי רצפת האגן, או התכווצות של צוואר שלפוחית השתן. למרות שידוע כי נשים סובלות מכאבים באזור פי הטבעת, האגן, הדגדגן, הרחם, או הנרתיק לאחר אורגזמה, כמעט ולא קיימים דיווחים על כאב זה בקרב נשים, והתופעה נחקרה בעיקר בגברים. למעשה, כ-10% מהגברים סובלים מתופעה ז, ורוב אלה החווים כאב אגן כרוני, סובלים גם מכאב פוסט אורגזמי. 

אצל רוב הגברים הכאב יורגש לרוב בפין, או במקרים אחרים בשק האשכים, בפי הטבעת או בבטן התחתונה. כמחצית מהחולים יחושו הקלה ניכרת בכאב כחמש דקות לאחר האורגזמה.

איך ניתן לטפל?

הטיפול בכאב זה מתבצע באמצעות  תרופות להרפיית שרירים, תרופות להרפיית צוואר שלפוחית השתן, פיזיותרפיה של רצפת אגן.




תסמונות פוסט אורגזמיות כוללות אוסף של תסמינים שעלולים להופיע לפני, אחרי או במהלך אורגזמה 



3. תחושת חולי פוסט אורגזמית –  (POIS  (post orgasmic illness syndrome   

תסמונת זו היא אחת מהתסמונות הנדירות ביותר הקיימות. מדובר במצב של עייפות קיצונית ותסמונות גופניות ונפשיות שונות המופיעות אחרי אורגזמה. יש המתארים את הופעת הסימפטומים גם לאחר קרי לילה.


תחושת חולי פוסט אורגזמית שכיחה גם היא יותר בגברים, ולרוב תופיע בגילאי 40-50. למרות זאת, תופעה זו עלולה  להתפתח כבר בגיל ההתבגרות ולהוביל להימנעות מקיום יחסי מין. כתוצאה מכך עלולה להיווצר בעיה זוגית מורכבת. בעולם ידועים כמאות גברים הסובלים מתסמונת זו.



מהם התסמינים האופייניים?

עייפות קיצונית ותחושת תשישות קיצונית שיכולה להמשך מספר ימים אחרי האורגזמה ולהיות מלווה בתחושת שפעת, חום, כאבי שרירים ופרקים וכאבי ראש,חוסר יכולת להתרכז, תגובה דיסוסציאטיבית (התנתקות מהסביבה ותחושת ריחוף). בנוסף עלולות להתפתח גם הפרעות עיכול, שלשולים, תחושת קור קיצונית המתחלפת בחום גבוה והזעות. 



קראו עוד: פחד מחדירה (וגיניזמוס): מהו וכיצד מטפלים?


מהם הגורמים שעלולים להביא לתסמונת חולי פוסט אורגזמית?

קיימות מספר סיבות משוערות לתופעה, לרבות בעיה נפשית הנגרמת עקב חרדה הקשורה למנגנון השפיכה(מזכיר את התיאוריה הסיניתשכל שפיכת זרע מחלישה את האנרגיות הפנימיות), שחרור עודף של דופאמין או סרוטונין במוח בעקבות השפיכה, חסר באנדורפינים, או ירידה בסטרואידים,  אלרגיה למרכיב בנוזל הזרע שמשתחרר,או מנגנון אוטואימוני נגד חומר כלשהו בנוזל זרע, שינויים בקטכולאמינים בדם, או הפרעות בקצב הלב או עליה של לחץ הדם. 


מאחר ושום סיבה לא הוכחה והכל בגדר של השערות בלבד. אין טיפול מוגדר ומומלץ. הטיפול בבעיה עשוי לכלול שינוי תזונתי הכולל הימנעות מחלב ומוצריו, טיפול אנטי אפילפטי או אנטי חרדתי (SSRI), מתן ביטא בלוקרים לטיפול בהפרעות בקצב הלב, מתן טסטוסטרון או מתן טיפול אנטי-אנדרוגני. 

PGAD- Persistant genital arousal syndrome .4 תסמונת עוררות מינית מתמדת

תסמונת נדירה המאובחנת בעוררות מינית מתמדת וכוללת תחושת גירוי ספונטנית וטורדנית באברי המין במצבים של חוסר חשק או עניין מיני. תחושה זו אינה מוקלת אחר אורגזמות חוזרות וההתעוררות המינית יכולה אף להימשך שעות או ימים ולגרום למצוקה נפשית. התסמונת שכיחה בעיקר בנשים, והסיבות לה אינן ברורות. מבין הגורמים האפשריים לה נמנים גורמים נפשיים, בעיות הורמונליות, התפתחות התסמונת כתוצאה מנטילת תרופות שונות וסיבות נוירולוגיות. 



איך ניתן לאבחן?

במסגרת הבירור יתבצעו בדיקות הדמיה שונות, לרבות הדמיית אגן, מוח ועמוד השדרה התחתון. בנוסף יתבצעו בדיקות דם כלליות והורמונליות, ברור כלי דם באגן ובדיקת אא"ג לבחינת הפעילות המוחית. 



מהן דרכי הטיפול?

הטיפול בתסמונת מגוון, ועשוי לכלול טיפול תרופתי, טיפול פסיכותרפי, פיזיותרפיה של רצפת האגן ועוד. אסטרטגיית הטיפול תקבע  בהתאם לממצאי הבדיקות ולסיבה הגורמת להתפתחות הבעיה. 


לסיכום, תסמונות פוסט אורגזמיות מהוות אתגר רפואי לרופא המטפל. בירור כוללני ותכנון אסטרטגיית טיפול בהתאם לממצאים עשויים לתרום לשיפור משמעותי בחיי המין של המטופל ובאיכות חייו. 




דר' ליאורה אברמוב גינקולוגית מנהלת המרפאה לטיפול מיני, המרכז לבריאות האישה המרכז הרפואי תל אביב הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר צבי חי ברנע
ד"ר צבי חי ברנע נפרולוגיה
מומחה בנפרולוגיה, נפרולוג בכיר מחוז מרכז
ד"ר יוסף לייטנר
ד"ר יוסף לייטנר אורתופדיה
מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה בבי"ח מאיר, כפר סבא
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופסור ארנון התייחס סופר נחמדות ובמקצוענות ונתן פתרון תודה רבה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר ליאורה אברמוב

שאלות מתוך פורום מיניות וטיפול מיני

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו