דלג לתוכן

שיניים כלואות: מהן וכיצד ניתן לטפל?

שן כלואה היא שן המאחרת לבקוע זמן רב מעבר למועד הטבעי לבקיעתה. במצבים בהם התופעה אינה מטופלת, השיניים הכלואות עלולות לגרום לנזק לשורשי השיניים הסמוכות ואף להתפתחות ציסטות בחלל הפה. טיפול אורתודנטי מסייע בחילוץ השן הכלואה: כל הפרטים

מאת: פרופ' אדריאן בקר
תאריך פרסום: 21/10/2018
3 דקות קריאה
פרופ' אדריאן בקר בשיתוף עם פרופ' אדריאן בקר i רופא בכיר במחלקה לאורתודונטיה בהדסה ירושלים

שיניים כלואות הן שיניים המאחרות לבקוע בזמן הטבעי לבקיעתן. במצבים אלה השיניים אינן בוקעות אל תוך חלל הפה, אלא נשארות כלואות בתוך החניכיים. כל שן יכולה להיות כלואה, אך התופעה נפוצה יותר בניבים המצויים בלסת העליונה ובשיניים החותכות בלסת העליונה הנמצאות בחזית הפה. לרוב, הסיבה לאי בקיעת השיניים בזמן הרצוי היא הימצאותן במיקום, עמדה או כיוון לא תקינים.

קיימים גורמים שונים לשיניים כלואות, לרבות גורמים גנטיים, התפתחות של שיניים עודפות, היווצרות של שיניים כלואות עקב טראומה באזור הקדמי של הפה, או בשל דלקות.

האם שיניים כלואות עשויות להיות קיימות גם במבוגרים?

שיניים כלואות בדרך כלל נחשבות ככלואות כאשר הן לא בוקעות בזמן הרגיל שלהן: בכל הנוגע לשיניים קדמיות עליונות מדובר בבקיעה שאינה מתרחשת בגילאי 7-9, ובניבים כאשר הם אינם בוקעים עד לגילאי 12-14.


 שיניים כלואות יכולות להופיע גם במבוגרים, אך הן ככל הנראה היו קיימות מילדות ולא אובחנו. בשל העובדה ששיניים כלואות אינן גורמות לכאבים, נפיחויות או דלקות, הן עשויות שלא להיות מאובחנות בגיל הבקיעה. 

מה שכיחות התופעה באוכלוסייה?

השכיחות של ניבים כלואים בלסת העליונה היא כ-2%. באשר לשיניים החותכות העליונות מדובר בתופעה נדירה יותר. 




שיניים כלואות קיימות לרוב מילדות ומוגדרות כשיניים שלא בקעו בזמן הרגיל שלהן


מדוע חשוב לטפל בשיניים כלואות ובאיזה גיל?

השיניים הכלואות עלולות לגרום לנזק לשורשי השיניים הסמוכות, דבר שיכול בסופו של דבר להוביל לנשירת שן קבועה קדמית כאילו הייתה שן חלבית, זאת בשל הרס של שורש השן הסמוכה עקב הקרבה לשן הכלואה. מעבר לכך, כל שן מתפתחת בתוך מעטפת סגורה וכאשר היא אינה בוקעת, המעטפת יכולה לגדול ולהתפתח לידי ציסטה. הציסטות עלולות לגדול ולהביא לעיוותים משמעותיים בפנים.


מומלץ לבצע טיפול בשיניים כלואות בסמוך למועד בקיעתן. למעשה, חשוב לטפל מוקדם ככל שניתן, משום שאז עדיין קיים פוטנציאל בקיעה טבעית של השן. במצבים בהם הטיפול בשיניים כלואות מתבצע בגילאים מבוגרים, הסיכויים לבקיעת השן באופן טבעי מצטמצמים ובמקרים רבים אלה יהיה צורך בעקירה של השיניים הכלואות כי בגילים מתקדמים השיניים האלה אינן מגיבות לטיפול באחוז גבוה של המבוגרים.

איך ניתן לאבחן?

בדיקה של חלל הפה מעלה חוסר של שיניים בספירת השיניים הכוללת בפה. על מנת למקם את השן ולבחון את תקינותה יש צורך בביצוע צילום רנטגן של חלל הפה ולעיתים גם בביצוע בדיקת סיטי. 



כיצד מטפלים בשיניים כלואות?

במצבים בהם חלף מועד הבקיעה של השיניים הכלואות, ועל פי הערכת האורתודנט המומחה לא נראה כי הן צפויות לבקוע באופן טבעי, מתבצע טיפול אורתודונטי. 


הטיפול בשיניים כלואות כולל בראש ובראשונה הזזה של שורשי השיניים הסמוכות לצורך פינוי מקום. פינוי המקום מתבצע בעזרת גשר אורתודונטי רגיל ליישור שיניים. לאחר מכן עם סיום ההליך האורתודנטי חושפים את השן הכלואה באופן כירורגי. מדובר בפעולה חד פעמית. בזמן החשיפה מדביקים סמך (קובייה) על השן הכלואה, אשר משמש כמעין ידית עליה ניתן להפעיל כוחות באמצעות קפיצים או גומיות, וכך לעודד תזוזה של השן הכלואה. לחלופין, ניתן לפנות את הרקמות אשר עוטפות את השן באופן כירורגי,  במטרה לזרז ולעודד את השן לבקוע מאליה. 

מהו משך הטיפול?

כאמור מדובר בתהליך דו שלבי שלרוב לוקח כשנתיים או שנה וחצי. אחוזי ההצלחה של הטיפול תלויים רבות באורתודנט המטפל ובמיומנותו. האורתודונט צריך לחשב את הפעלת הכוחות וכיוון ומשיכה לצורך קבלת תוצאות אידאליות. 



מהם הסיכונים?

באופן כללי ישנם מעט סיכונים הכרוכים בביצוע ההליך. למרות זאת, אם הוא מתבצע בצורה לא נכונה השן עלולה להיעקר כתוצאהמסיבוכי האורתודונטיה (לדוגמה משיכה לכיוון לא נכון). בנוסף, כירורגיה אגרסיבית מדי יכולה להביא להתפתחות זיהומים שמפריעים לריפוי או פגיעה ברקמות הסמוכות. במצבים בהם הטיפול אינו מבוצע בתנאים מתאימים, לדוגמה כאשר המטופל אינו שומר על היגיינה, עלול להיווצר נזק לשיניים הסמוכות. המכשור גורם להצטברות רבה יותר של מזון ועל כן חשוב לשמור על היגיינה אוראלית כדיי לשמור על בריאותן של השיניים.

 פרופ' אדריאן בקר רופא בכיר במחלקה בהדסה בעל ידע רב ומיומנות במקצוע באופן כללי ובנוגע לשיניים כלואות בפרט. המציא שיטות מקוריות בטיפול במצבים קשים ויועץ חיצוני לרופאים מומחים עמיתים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מנחם דויטש
ד"ר מנחם דויטש רפואת שיניים
5.0
( 7 חוות דעת )
"מצויינת"
ד"ר פבל ווסקובויניק
ד"ר פבל ווסקובויניק רפואת שיניים
5.0
( 6 חוות דעת )
"קבלתי יחס מצויין ומתחשב עים כל תשומת הלב והרגישות שנדרשת בעבודה כזאת ממליץ מאוד"
ד"ר עירן פרונט
ד"ר עירן פרונט רפואת שיניים
מנהל היחידה לרפואת חניכיים במרכז הרפואי ע"ש ברוך פדה, פוריה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' אדריאן בקר

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו