הפרעת קצב לב מעלה את הסיכון לדמנציה
ממחקר חדש עולה כי הפרעות קצב לב קשורות לעלייה בסיכון לדמנציה. עם זאת, ממצא זה מגיע עם פתרון מעודד לטיפול מונע פוטנציאלי
הפרעת קצב לב (פרפור פרוזדורים) גורמת לשינוי בקצב הרגיל של פעימות הלב, כגון האטת הפעימות, החסרת פעימה וכו', כתוצאה מבעיה במערכת החשמלית של הלב. ההשלכות של הפרעה זו הן רבות, ובהן היווצרות קרישי דם שיכולים לגרום לשבץ.
כעת נמצאה השלכה בריאותית נוספת. חוקרים מאוניברסיטת שטוקהולם ומכון קרולינסקה, שבשבדיה, פרסמו מחקר חדש בכתב העת Neurology, בו הם מתארים מציאת קשר בין הפרעות קצב לב וסיכון מוגבר לפתח דמנציה.
הפרעות קצב לב והתדרדרות קוגניטיבית
במחקר החדש החוקרים בחנו 2,685 מטופלים בגיל ממוצע של 73, אשר היו במעקב במשך 6 שנים בממוצע. בתחילת המחקר ובסופו, המטופלים עברו ראיונות ובדיקות רפואיות.החוקרים גילו כי התפקוד הקוגניטיבי – כולל יכולת חשיבה וזיכרון – של משתתפים הסובלים מהפרעות קצב לב, נטתה להתדרדר מהר יותר מאלו שלא סבלו מבעיות במערכת הקרדיווסקולרית. כמו כן, לאנשים עם הפרעות קצב לב היה סיכוי גבוה יותר ב-40% לפתח דמנציה, וזאת בהשוואה למשתתפים בריאים בני גילם: מתוך כל 2,163 המשתתפים ללא הפרעות קצב לב, 10% (278 איש) אובחנו עם דמנציה במהלך תקופת המחקר; מתוך 522 המשתתפים שסבלו מהפרעות קצב לב, 23% (121 איש) פיתחו דמנציה.
מחקר מצא: התפקוד הקוגניטיבי של משתתפים הסובלים מהםרעות קצב לב נוטה להתדרדר מהר יותר
פתרון ושמו מדללי דם
לצד ראיות אלו, החוקרים מצאו כי משתתפים עם הפרעות קצב לב אשר נטלו מדללי דם כדי למנוע קרישי דם, היו למעשה בעלי סיכון נמוך יותר ב-60% לפתח דמנציה, לעומת אלו שלא נטלו מדללי דם: מתוך 342 אנשים שלא נטלו מדללי דם, 22% (76 איש) פיתחו דמנציה, בעוד בקרב 128 המשתתפים שנטלו מדללים, רק 11% (14 איש) פתחו מצב נוירו-דגנרטיבי (התנוונות מוחית). לצד זה, החוקרים מציינים כי שמשתתפים אשר נטלו נוגדי טסיות - תרופות שמונעות היווצרות קרישי דם בעורקים – לא היו בעלי סיכון נמוך יותר לדמנציה.בהנחה שאכן מדובר ביחסי סיבה-תוצאה בין השימוש במדללי דם והירידה בסיכון לדמנציה, החוקרים מעריכים שבאופן היפותטי כ-54% ממקרי הדמנציה היו יכולים להימנע אם כל החולים בהפרעות קצב לב היו נוטלים מדללי דם.
לסיכום, למחקר זה יש כמה מגבלות, בהן העובדה שלא נעשו הבחנות בין סוגי משנה של הפרעות קצב הלב. עם זאת, לטענת החוקרים מהמחקר עולה כי יש להגביר את השימוש במדללי דם בקרב אנשים מבוגרים הסובלים מהפרעות קצב לב