מה הקשר בין השמנת יתר לשפעת?
מחקר חדש מראה כי אנשים הסובלים מהשמנת יתר עלולים לשאת את וירוס האינפלואנזה A , הידוע כגורם לשפעת, לזמן ארוך יותר בהשוואה לאלה שאינם מוגדרים כבעלי משקל עודף. ממצאי המחקר מראים כי השמנת יתר אינה משפיעה רק על חומרת תסמיני השפעת, אלא גם על התפשטות הווירוס
שפעת היא מחלה נגיפית הנגרמת על ידי נגיף האינפלואנזה. הנגיף מופץ בשיעול או עיטוש ומתרבה בדרכי הנשימה. התסמינים האופייניים למחלה יתפרצו לרוב בפתאומיות והם יכולים לכלול חום גבוה, כאבי שרירים, תחושה כללית רעה, שיעול ועוד. מחלת השפעת מערבת את דרכי הנשימה העליונות והתחתונות, את האף והסינוסים, את הגרון, הריאות והאוזן התיכונה. הסימפטומים החמורים של המחלה יחלפו לרוב לאחר כשבוע אך תחושת החולשה יכולה להמשך שבועיים ואף יותר לאחר ההידבקות בנגיף.
למרות ששפעת היא מחלה נפוצה בייחוד בעונת החורף ולרוב לא תוביל להחמרה ולבעיות נוספות, רשימת הסיבוכים האפשריים כתוצאה ממנה היא ארוכה: מזיהום בסינוסים או באוזן התיכונה ועד לסיבוכים חמורים יותר, כמו דלקת ריאות, זיהום במוח או בלב.
קראו עוד: זהירות, שפעת: 10 דרכים שיעזרו לכם בחיזוק המערכת החיסונית
בנוסף, עלולה גם להיות החמרה במצבים כרוניים שונים עקב מחלת השפעת, ובהתאמה מצבים אלה יכולים להחמיר את תסמיני המחלה: מחלות של דרכי הנשימה, כמו אסתמה עלולות להחמיר בשל ההידבקות בווירוס ואלה הסובלים ממחלות אלה עלולים לפתח תסמינים חמורים יותר של שפעת . השמנת יתר יכולה גם היא להחמיר את תסמיני השפעת. מחקרים מסוימים הראו כי השמנת יתר מעלה את הסיכון להתפתחות סיבוכים שונים כתוצאה מהידבקות בווירוס ואף למוות כתוצאה מהמחלה, בייחוד בקרב האוכלוסייה המבוגרת.
מחקר חדש מציע כי השמנת יתר משפיעה גם על תקופת ההחלמה מהמחלה והזמן בו הווירוס נמצא בגוף. חוקרים מבית הספר לרפואה ציבורית שבאוניברסיטת מישיגן, שהובילו את המחקר, פרסמו את הממצאים בכתב העת למחלות זיהומיות.
השמנת יתר מאריכה את תקופת ההחלמה משפעת ואת הזמן בו הווירוס נמצא בגוף
השמנת יתר מאריכה את תקופת נשאות הווירוס ב-42%
החוקרים אספו וניתחו את נתוניהם של כ-1783 אנשים מהעיר מנגואה שבניקרגואה בין השנים 2015-2017 , במשך שלוש עונות של שפעת. כדי לברר את משך הזמן בו הווירוס נותר בגוף לאחר המחלה, החוקרים לקחו דגימות מהאף ומהגרון כדי לבחון את הימצאותם של ווירוס האינפלואנזה A ווירוס ה-RNA. הדגימות אפשרו לחוקרים לדעת האם הנגיפים המצויים בגופם של הנבדקים עדיין מדבקים.
החוקרים מצאו כי הנבדקים שסבלו מהשמנת יתר היו נשאים של הווירוס לזמן ארוך יותר משמעותית, מאשר הנבדקים שאינם מוגדרים כבעלי עודף משקל. למעשה, אנשים הסובלים מהשמנת יתר נשאו את הווירוס בגופם לתקופה ארוכה יותר ב-42% בממוצע בהשוואה לנבדקים שאינם סובלים מהשמנת יתר. יתרה מכך, למושאי המחקר שהוגדרו כבעלי עודף משקל וסבלו מתסמיני שפעת מתונים לקח זמן ארוך יותר להתאושש מהמחלה.
קראו עוד: חיסון נגד שפעת: האם באמת כדאי להתחסן?