דלג לתוכן

מה סטרס עושה למוח שלנו?

כיום ידוע שסטרס משפיע על הבריאות הנפשית והגופנית שלנו. אבל כיצד הוא משפיע על המוח? מחקר חדש עונה על השאלה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/11/2018
2 דקות קריאה

סטרס, ובעיקר כשאנו חווים אותו על בסיס קבוע, עלול לגבות מחיר יקר מבריאות הנפש והגוף שלנו. הוא יכול לגרום לנו להיות עצבניים יותר, עייפים יותר ופחות מרוכזים, הוא גם יכול להשפיע על איכות השינה שלנו, על התיאבון, על הליבידו, ואף להביא להחמרה של מצבים בריאותיים מסוימים, בהם סוכרת, מחלות לב ובעיות במערכת העיכול. 

אך מהי השפעתו של הסטרס על המוח, במונחים פיזיולוגיים וקוגניטיביים? חוקרים מאוניברסיטת הווארד בדקו שאלה זו ופרסמו את מחקרם החדש בכתב העת Neurology.

יותר סטרט, פחות זיכרון 

במחקרם החדש, החוקרים בחנו משתתפים בגיל ממוצע 49 וללא עבר של דמנציה. בתחילת המחקר החוקרים ערכו בדיקות דם למשתתפים ואף בקשו מהם לעבור בדיקה פסיכולוגית. כמו כן, החוקרים העריכו את יכולת החשיבה והזיכרון של כל משתתף, והם חזרו על הערכת יכולת החשיבה שוב לאחר תקופה ממוצעת של 8 שנים. 


לצורך מחקר זה, היה חשוב גם למדוד את רמת הקורטיזול של כל משתתף, המכונה גם הורמון הסטרס, אשר לרוב משתחרר בגוף כתגובה למצבי לחץ. קורטיזול משפיע על תפקודים שונים בגוף, ולכן חשוב לבדוק כיצד רמות גבוהות של הורמון זה משפיעות על המוח.


המחקר מצא כי אנשים עם רמות גבוהות של קורטיסזול, הורמון המשתחרר בגוף כתוצאה ממצבי לחץ, הם בעלי זיכרון גרוע יותר

בהתאם לרמות הקורטיזול, חולקו המשתתפים לקבוצות: רמות גבוהות, בינוניות ונמוכות של קורטיזול. רמת קורטיזול נורמלית הוגדרה בטווח שבין 10.8 ל-15.8.

החוקרים גילו כי אנשים עם רמות גבוהות של קורטיזול היו בעלי זיכרון גרוע הרבה יותר בהשוואה לאנשים עם רמות קורטיזול בינוניות. חשוב לציין כי הזיכרון הגרוע היה נוכח באנשים אלו גם לפני הופעת התסמינים המובהקים של אבדן זיכרון. כמו כן, תוצאות אלו נשארו עקביות גם לאחר שהחוקרים ערכו התאמה לגורמים משתנים שעלולים להשפיע על הזיכרון, כגון גיל, מין, הרגלי עישון, ו-BMI.

למצוא דרכים להורדת סטרס

בנוסף לכל אלו, 2,018 המשתתפים הסכימו לעבור גם בדיקת MRI, שבה החוקרים מדדו את נפח המוח שלהם. הדבר אפשר לחוקרים להבחין בכך שאנשים עם רמות גבוהות של קורטיזול נוטים להיות בעלי נפחי מוח קטנים יותר: המשתתפים עם רמות קורטיזול גבוהות היו בעלי נפח מוח ממוצא של 88.5% מכלל הנפח הגולגולתי, לעומת 88.7% באנשים עם רמות קורטיזול ממוצעות בדם. באשר לרמות קורטיזול נמוכות – החוקרים לא מצאו כל קשר לזיכרון או לנפח מוח.


המחקר למעשה מזהה אבדן זיכרון ואיבוד נפח המוח באנשים בגיל העמידה, עוד לפני שהתסמינים לכך הופיעו. ולכן, מסקנת החוקרים היא שחשוב מאוד למצוא דרכים להפחתת המתח, כגון שינה מספקת, פעילות גופנית מתונה, טכניקות הרפיה, ובמידת הצורך אף פנייה לרופא לצורך טיפול תרופתי להורדת הקורטיזול.

קראו עוד: בחנו את עצמכם: האם אתם יודעים מה סטרס עושה לגוף שלכם?

ממגבלות המחקר: בדיקות הקורטיזול בדם נעשו רק פעם אחת, וייתכן כי הבדיקה אינה מייצגת בכל המשתתפים את הרמות בטווחה הארוך. בנוסף, מרבית המשתתפים היו ממוצא אירופאי וייתכן שהממצאים אינם משקפים במדויק את השפעות הסטרס על אוכלוסייה שונה.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
ד"ר ראובן אייכנבאום
ד"ר ראובן אייכנבאום נוירולוגיה
רופא מומחה בנוירולוגיה ושיקום
ד"ר מיכאל רוטשטיין
ד"ר מיכאל רוטשטיין נוירולוגיה
5.0
( 13 חוות דעת )
"ד"ר רוטשטיין מקצועי, ענייני וגם רגיש. הסביר הכל בפירוט ובבהירות ונתן הרגשה טובה וחיובית. הרגשה שיש על מי לסמוך בתהליך"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כאבי ראש ומיגרנה

בניהול פרופ' שלומית יוסט-כץ
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו