דלג לתוכן

בדידות ודיכאון: זה מה שהרשתות החברתיות עושות לנו

כבר דובר רבות על כך שהרשתות החברתיות אינן תורמות לרווחה שלנו. כעת, מחקר ניסיוני ראשון, מצא קשר בין זמן השימוש ברשתות החברתיות הללו לעלייה בדיכאון ובבדידות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/11/2018
2 דקות קריאה

הקשר בין הרשת החברתית לדיכאון ובדידות כבר מדובר שנים, אך הקשר הסיבתי מעולם לא הוכח. בפעם הראשונה, מחקר חדש של אוניברסיטת פנסילבניה, אשר פורסם בכתב העת Journal of Social and Clinical Psychology, התבסס על נתונים ניסיוניים כדי להראות את הקשר בין שימוש בפייסבוק, סנאפצ'ט ואינסטגרם, לירידה ברווחה.

מחקרים קודמים מעטים ניסו להראות ששימוש במדיה החברתית פוגעת באיכות החיים של המשתמשים, ואלו שכן ניסו, עשו זאת באמצעות הדמיה של מצבים לא מציאותיים למשתמשים, או שהם היה מצומצמים בהיקפם. המחקר הנוכחי, לעומת זאת, הוא ניסוי מקיף ומדוקדק.

10 דקות ביום ברשת החברתית

המחקר בחן סטודנטים לתואר ראשון באמצעות איסוף מידע אוטומטי מהאייפונים שלהם על השימוש באפליקציות פעילות ועל אלה שפחות. כל אחד מ-143 משתתפי המחקר מילא סקר לצורך הגדרת מצב הרוח והרווחה של הסטודנט בתחילת הניסוי.


המשתתפים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצת בקרה, שבה המשתמשים שמרו על השימוש הרגיל שלהם ברשתות חברתיות; קבוצת הניסוי, שבה הוגבל זמן השימוש ברשתות החברתיות לעד 10 דק' ליום לכל אחת מהרשתות.

קראו עוד: 9 סיבות שגורמות לכם לאבד ריכוז 

במשך שלושה שבועות המשתתפים שלחו צילומי מסך של מצב הבטרייה באייפון שלהם, כדי שלחוקרים יהיה אומדן על מכסת השימוש של כל אחד מהמשתתפים. 

החוקרים גילו ששימוש מופחת במדיה החברתית מהשימוש הרגיל, הוביל לירידה משמעותית בדיכאון ובבדידות של המשתמשים. השפעות אלו בלטו במיוחד בקרב אנשים שהיו מדוכאים יותר בתחילת המחקר.

ממצאים אלו אינם מצביעים על כך שבני 18-22 צריכים להפסיק לחלוטין את השימוש ברשתות חברתיות, שכן זה לא מציאותי. עם זאת, הגבלת זמן השימוש באפליקציות אלו עשויה להועיל לנו.


שימוש מופחת במדיה החברתית מהשימוש הרגיל, הוביל לירידה משמעותית בתחושת הדיכאון והבדידות

חיים של אחרים מעניינים יותר

מצד אחד, זה נראה מעט אירוני שהגבלת זמן שימוש ברשתות חברתיות עשוי להפחית את הרגשת הבדידות שלנו, אך כשהחוקרים העמיקו במחקר הם גילו שהספרות המקצועית מצאה המון עיסוק בהשוואתיות ברשתות החברתיות. כשאנחנו נחשפים לחיי חברה של אנשים אחרים, בעיקר באינסטגרם, נדמה לנו שהחיים שלהם טובים ומעניינים יותר משלנו.


למרות שממחקר זה לא ניתן להסיק מה הזמן האופטימלי לשימוש ברשתות חברתיות או מה הדרך הטובה ביותר להשתמש בהן, ממצאי המחקר מציעים שתי מסקנות שלא יזיקו למשתמשים:

1. מומלץ לנסות להיקלע פחות למצבים המעוררים השוואתיות חברתית. במילים אחרות, כשהראש שלנו לא תקוע במסך, ברשת חברתית כלשהי, אנחנו למעשה מבלים יותר זמן בדברים שגורמים לנו להרגיש טוב עם החיים שלנו.

2. מאחר שהרשתות החברתיות יישארו אתנו עוד הרבה זמן, כדאי להשתמש בהן בדרך שתצמצם את ההשפעות המזיקות. אז שימו את הטלפון בצד כשאתם עם עוד אנשים, ונסו ליהנות מחברתם.

המחקר הזה עסק בפייסבוק, בסנאפצ'ט ובאינסטגרם, ולא ברור אם ממצאיו חלים על פלטפורמות אחרות. כמו כן, לא ברור אם הממצאים רלוונטיים גם לקבוצות גיל אחרות ולמסגרות שונות. על שאלות אלו, מתכוונים החוקרים לענות בעתיד באמצעות מחקרים נוספים.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיכאון וחרדה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו