תת משקל: מדוע הוא מסוכן לבריאות שלנו?
איך מגדירים תת משקל, מהן הסיבות האפשריות לו, אילו סכנות בריאותיות עלולות להתפתח בשל משקל לא תקין ומהם הטיפים שיסייעו בהגדלת הצריכה הקלורית? כל המידע בכתבה
הימצאות בתת משקל עלולה להזיק לבריאות הכללית. משקל גוף שאינו תקין עלול להחליש את המערכת החיסונית, את העצמות ולהביא לתחושת עייפות מתמדת.
תוכלו לגלות אם אתם מצויים בתת משקל בעזרת מחשבון BMI. מחשבון ה-BMI או מדד מסת גוף (body mass index) נותן פרמטר להשמנה או להרזיה. נוסחת ה-BMI כוללת את משקל הגוף לחלק לגובה בסנטימטרים בריבוע. ציון BMI נמוך מ-18.5 מעלה חשד למשקל נמוך מדי מהתקין.
מהם הגורמים האפשריים לתת משקל?
למעשה, קיימים גורמים רבים לתת משקל, בהם בעיות בריאותיות, כמו יתר פעילות של בלוטת התריס, לחץ או סטרס יומיומי המביא להפחתת התיאבון ואף דיאטות קיצוניות ולא מאוזנות המביאות לירידה דרסטית במשקל. מעבר לכך, משקל לא תקין עלול לנבוע מהפרעות אכילה.
מהם הסימנים שיעידו על הפרעת אכילה?
אם אתם מרגישים חרדים או מודאגים כאשר אתם חושבים על אוכל, אם ההערכה העצמית שלכם משפיעה על הרגלי אכילה, אם אתם חווים תחושות לחץ וחרדה לפני זמני הארוחות, ייתכן ואתם סובלים מהפרעת אכילה. במצבים אלה, חשוב לפנות לאדם עליו אתם סומכים כדי לבחון את האפשרויות המקצועיות לעזרה.
קיימים גורמים רבים לתת משקל, לרבות בעיות בריאותיות, לחץ יומיומי המוביל להפחתת התיאבון ואף דיאטות קיצוניות
מדוע תת משקל עלול להוות בעיה בריאותית?
תת משקל אינו מזיק רק לתחושת האנרגיה והחיוניות, אלא הוא עלול להוות בעיה בריאותית של ממש. הנה כמה דוגמאות למצבים פיזיים הנגרמים בעקבות משקל לא תקין:
1. חסרים תזונתיים
אם אתם מצויים בתת משקל, קרוב לוודאי שאינכם דבקים בתזונה בריאה ומאוזנת. תזונה לקויה עלולה להוביל לחוסר ברכיבים חיוניים להם הגוף זקוק לתפקוד תקין. קלציום לדוגמה הוא מרכיב חשוב לשמירה על עצמות בריאות. צריכה לא מספקת של רכיב זה מעלה את הסיכון להתפתחות אוסטאופורוזיס מאוחר יותר בהמשך החיים. בנוסף, צריכה לא מספקת של ברזל עלולה להוביל להתפתחות אנמיה שתגרום לכם להרגיש מותשים ועייפים.
2. החלשת המערכת החיסונית
הימצאות בתת משקל מביאה לפגיעה במערכת החיסונית. כתוצאה מכך קיימת נטייה להתפתחות מחלות שונות, לרבות שפעת, הצטננות וזיהומים שונים.
3. בעיות פוריות
הימצאות בתת משקל בקרב נשים עלולה להוביל להפסקת המחזור החודשי וכתוצאה מכך גם לקשיים בכניסה להריון.
קראו עוד: כמה עלי לשקול? לפניכם שיטות למדידת משקל
איך ניתן לעלות במשקל בדרך בריאה ומאוזנת?
אם שיטת התזונה היא הסיבה לתת המשקל, שינוי שגרת האכילה לדיאטה מאוזנת ובריאה יספק לכם את כמות צריכת הקלוריות היומית לה אתם זקוקים, בהתאם לגיל, הגובה ורמת הפעילות שלכם. נסו לעלות את המשקל בהדרגה באמצעות תזונה עשירה: הנה כמה טיפים.
• נסו להימנע מהסתמכות על מזונות עתירי קלוריות או כאלה המכילים כמות רבה של שומן רווי או סוכר, כמו שוקולד או משקאות ממותקים. מזונות אלה מעלים את כמות השומן בגוף וכתוצאה מכך גם את הסיכון לכולסטרול גבוה. דאגו שהתזונה שלכם תהיה מאוזנת: הרכיבו תפריט מארוחות מרכזיות ונשנושים המכילים מזונות בריאים.
• נסו לאכול לפחות חמש מנות של מגוון ירקות ופירות בכל יום.
• צרכו מוצרי חלב או מוצרי חלב תחליפיים, כמו סויה. בחרו ברכיבים דלי השומן.
• הקפידו על צריכת חלבונים מספקת באמצעות שילוב של מזונות, כמו קטניות, דגים, ביצים ובשר בתפריט. חשוב להקפיד לאכול שתי מנות דגים בשבוע- כאשר אחת מהן צריכה להיות מורכבת מדג שומני, כמו סלומון.
• העדיפו שמנים שאינם מכילים שומן רווי, כמו שמן חמניות והקפידו לצרוך אותם בכמויות קטנות.
• שמרו על צריכת נוזלים מספקת, הכוללת כשמונה כוסות מים ביום. עם זאת, השתדלו שלא לצרוך כמות רבה של נוזלים לפני הארוחה כדי שלא להתמלא.