דלג לתוכן

מה הקשר בין תמ"ל צמחי לבין כאבי מחזור בהתבגרות?

תינוקות בנות שניזונו מפורמולה על בסיס סויה נטו לכאבי מחזור בגיל ההתבגרות. מחקר חדש זה תומך במחקרים נוספים שהראו שפורמולת סויה עלולה להזיק למערכת הרבייה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/12/2018
2 דקות קריאה

מחקר חדש מציע כי בנות אשר צרכו בינקותן פורמולה צמחית המבוססת על סויה, מצויות בסבירות גבוהה יותר לפתח כאבי מחזור קשים כנערות. הממצאים מתווספים לראיות הקיימות בספרות הגורסות כי חשיפה לפורמולה צמחית במהלך החיים המוקדמים עלולה להיות בעלת אפקט דרמטי על מערכת הרבייה. הממצאים פורסמו בכתב העת האינטרנטי the journal Human Reproduction.


צריכת פורמולה צמחית בתחילת החיים עלולה להוביל לכאבי וסת חמורים בהתבגרות

מדענים מהמכון הלאומי למדעי רפואה סביבתיים (NIEHS), המהווה חלק מהמכונים הלאומיים לבריאות של ארצות הברית, בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת  ואנדרבילט שבנאשוויל ומערכת הבריאות של הנרי פורד בדטרויט,בחנו את נתוניהן של 1553 נשים אפרו אמריקאיות בגילאי 23-35, שהשתתפו במחקר של ה-NIEHS בנוגע לסביבה, אורח החיים ושרירני רחם – גידול שפיר המתפתח ברקמת השריר ברחם. 

החוקרים מצאו כי בקרב הנבדקות שצרכו פורמולה צמחית בינקותן, הסבירות לכאבים מתונים וחמורים בזמן הוסת בגילאי 18-22 הייתה גבוהה יותר ב-50%. בנוסף, נשים אלה נטו להשתמש יותר באמצעי מניעה הורמונליים כדי להקל על כאבי מחזור, בהשוואה לנשים שלא צרכו פורמולה צמחית כתינוקות. 

ההסבר האפשרי לקשר שבין פורמולה צמחית לבין כאבי וסת נעוץ במחקרים קודמים שבוצעו בחיות. מחקרים אלה טוענים כי חשיפה בתחילת החיים למרכיב בשם  גֶניסְטין  (genistein)הקיים בפורמולה צמחית המבוססת על סויה, מפריע להתפתחות מערכת הרבייה, בין היתר בפקטורים הגורמים לכאבי וסת. מחקרים אלה הראו בנוסף שהשינויים ההתפתחותיים עלולים להמשך גם בתקופת ההתבגרות. 


מרכיב בשם גניסטין המצוי בפורמולה צמחית המבוססת על סויה מפריע להתפתחות מערכת הרביה ועלול להוביל לכאבי וסת חמורים



מעבר למחקר זה, המחקר היחיד שבחן את הקשר בין פורמולה צמחית לכאבי וסת פורסם ב-2001 על ידי חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה וחוקרים מאוניברסיטת איווה. המחקר, שבחן  נשים צעירות לבנות שהשתתפו במחקרי האכלה כשהיו תינוקות, מצא גם הוא קשר בין תזונה המבוססת על פורמולה צמחית לבין כאבי וסת חמורים בהתבגרות. 

תוצאות שני המחקרים מראות כי הממצאים עלולים לחול על כל הנשים, ללא קשר למוצאן. למרות זאת, נדרש מחקר נוסף בנושא לפני ביצוע שינויים כלשהם לגבי המלצות האכלה באמצעות פורמולה צמחית. 

קראו עוד: אחת ולתמיד: כל מה שרציתם לדעת על תמ"ל (תרכובת מזון לתינוק)



לא רק כאבי וסת חמורים: אלה המצבים שעלולים להתפתח בשל צריכת פורמולה צמחית

כאבי וסת חמורים הם לא הבעיה הבריאותית היחידה הקשורה במערכת הרבייה ומושפעת מצריכת פורמולה צמחית בילדות. צריכת פורמולה המבוססת על סויה נקשרת גם להתפתחות אנדרומטריוזיס, מצב בו רירית הרחם (הרקמה המצפה את פנים הרחם) גדלה באזורים נוספים, כמו השחלות ואזורים נוספים בחלל הבטן. בנוסף, תזונה המבוססת על פורמולה צמחית נקשרה במחקרי עבר גם לשרירנים גדולים יותר ולדימום וסתי כבד יותר. 


האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, ה-AAP, ממליצה על חלב אם כמקור האידאלי להזנת תינוקות. הפורמולה הצמחית אינה מומלצת לתינוקות שנולדו בטרם עת. ה-AAP ממליצה על מתן פורמולה צמחית במקרים נדירים בלבד, בהם התינוק סובל מרגישות לסוכר החלב, או שמשפחתו שומרת על תזונה טבעונית. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ישי סלם
ד"ר ישי סלם ילדים
5.0
( 59 חוות דעת )
"הגענו לד״ר סלם עם המון חשש לתוצאות הבדיקה, מהרגע שנכנסנו הסביר לנו על הבדיקה, הרגיע אותנו. במהלך הבדיקה הוא היה מאוד נעים, מקצועי, הסביר לנו כל דבר שעשה ובדק והייתה לנו חוויה ממש טובה. גם לאחר הבדיקה הסביר לנו על מבנה הלב ונתן לנו הרבה וודאות. אז המון המון תודה על המקצועיות והאנושיות ❤️"
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
ד"ר ברטה לבייב
ד"ר ברטה לבייב ילדים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו