משיפור במצבי חולשה ועד לטיפול בחולי סרטן: הכל על עירוי ויטמינים
תת תזונה, המתארת מחסור ברכיבים תזונתיים שונים, עלולה להתפתח עקב גורמים רבים, כמו תהליך ההזדקנות, נטילת תרופות שונות ואף מחלות רבות, בהן גם מחלת הסרטן. עירוי ויטמינים, המכיל מגוון רכיבים חיוניים, מטפל במצבים של תזונה לקויה, משפר את הבריאות הכללית ואף מסייע לחולי סרטן בהתמודדות עם המחלה הממאירה, עם תופעות הלוואי של הטיפולים ומשפר את תפקוד המערכת החיסונית
תאי הגוף שלנו ניזונים מהמזון אותו אנו אוכלים ומעכלים. המזון ותוספי התזונה הנצרכים, חודרים אל תוך מערכת העיכול, נספגים בה, עוברים אל מחזור הדם וכך מספקים את הרכיבים התזונתיים לתאים. גם כאשר אנו ניזונים מתפריט עשיר ברכיבים תזונתיים או נוטלים תוספי תזונה להשלמת המרכיבים החיוניים החסרים, אנו לא יודעים אילו רכיבים מגיעים בפועל לתאי הגוף ואיזו כמות מהם נספגת. חוסר משמעותי ברכיבים תזונתיים מוגדר כמצב של תת תזונה.
תת תזונה אינה קשורה בהכרח במשקל, אלא מתארת מצב של מחסור ברכיבים תזונתיים חיוניים, לרבות חוסר בוויטמינים מינרלים, ביסודות חיוניים, ובחומצות אמינו.
למה זה קורה?
במצבים בהם תהליך ספיגת המזון במערכת העיכול ירוד הרכיבים החיוניים המצויים במזון או בתוספי התזונה הניטלים, אינם מצליחים להגיע אל תאי הגוף וכתוצאה מכך מתפתח מצב של תת תזונה.תת תזונה עלולה להתפתח בשל מספר גורמים:
• תהליך ההזדקנות מביא לירידה ביכולתה של מערכת העיכול לספוג את הרכיבים התזונתיים. מעל ל-70% מהאוכלוסייה מעל לגיל 75 אשר מתאשפזת בבתי החולים נמצאת במצב שמוגדר כתת תזונה.
• אכילה מהירה מאוד ללא לעיסה יסודית או צריכת משקאות שונים בזמן האכילה, מביאה לדילול מיצי הקיבה וכתוצאה מכך גם לירידה משמעותית ביכולת העיכול.
• בעיות שיניים וחניכיים גורמות לירידה ביכולת הלעיסה וללעיסה שאינה מספקת, מביאות לירידה ביעילות ספיגת המזון.
• מחלות מעיים שונות, כמו מעי רגיז, קרוהן קוליטיס וכדומה, מביאות להפרעה בספיגת המזון וכתוצאה מכך גם לחוסר ברכיבים תזונתיים שונים. בנוסף קיימות גם מחלות נפשיות שונות אשר משפיעות על יכולת העיכול, לדוגמה דיכאון.
• תרופות שונות בעלות השפעות קרדינליות על מערכת העיכול, אומפרדקס או נקסיום, עלולות לגרום לירידה בספיגת המזון בקיבה. לדוגמה, נטילת תכשירים שונים כנגד צרבת, מביאה לירידה ברמת החומציות בקיבה. אנשים שנוטלים כדורים אלה על בסיס קבוע, סובלים מירידה דרמטית ברמת החומציות, אשר מפריעה מאוד לתהליך ספיגת המזון.
• דיאטות לא מאוזנות אשר עלולות לגרום לירידה בספיגת המזון.
• מצב המזון והעובדה שהוא מכיל חומרים סינטטיים ולא טבעיים, עלול להוביל לתת תזונה הכוללת מחסור בוויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, ברזל ועוד.
• מטופלים שעברו ניתוחים גדולים, בעיקר ניתוחי מערכת העיכול, וחווים קשיי התאוששות יכולים להגיע למצב של תת תזונה.
• חולים המדממים באופן סמוי במערכת העיכול והשתן ולא צורכים מספיק ברזל, יכולים לפתח חוסר ברזל שעלול להשפיע על כל אורח החיים.
אחת מהאוכלוסיות המרכזיות אשר עלולה לסבול מתת תזונה היא חולי סרטן. כבר מהשלב הקודם לאבחון, בזמן ביצוע הבדיקות לגילוי המחלה, חולי סרטן רבים מצויים בלחץ נפשי רב. כתוצאה מכך הם מפתחים דיכאון, מאבדים את התיאבון ועלולים לרדת במשקל ולהיכנס למצב של תת תזונה.
במהלך טיפולי הכימותרפיה הסכנה להתפתחות תת תזונה גדלה אף יותר: התרופות הכימותרפיות פוגעות בתאים הנמצאים בקצב חלוקה מהיר, בין היתר תאי הזרע, התאים המצויים בשורשי השערה, תאי מח העצם וכן גם תאי רירית מערכת העיכול. על רקע הפגיעה בתאי רירית מערכת העיכול מופיעות תופעות, כמו הקאות ושלשולים. בנוסף, הפגיעה בתאי רירית מערכת העיכול מביאה גם היא לירידה ניכרת ביכולת הספיגה של המעיים. הפתרון היעיל ביותר לשיקום המצב התזונתי הוא "עקיפת" מערכת העיכול ומתן הרכיבים החסרים דרך הוריד באמצעות עירוי ויטמינים.
באמצעות עירוי ויטמינים ניתן לעקוף את מערכת העיכול ולהביא לספיגת הרכיבים החיוניים ישירות אל תוך מחזור הדם
מהו עירוי ויטמינים?
עירוי ויטמינים הוא אינפוזיה המכילה נוזל עירוי, ויטמינים, מינרלים, ברזל, חומצות אמינו, אומגה 3, מגנזיום וויטמין C. העירוי ניתן ישירות אל תוך הוריד, עוקף את פעילות מערכת העיכול ומביא לספיגת הוויטמינים והרכיבים החיוניים ישירות אל תוך מחזור הדם.
ההליך מתבצע בצורה פשוטה מאוד וברוב המקרים הוא אינו מלווה בסיבוכים. במהלך הפעולה, באמצעות מחט מיוחדת, מחברים שקית עירוי אל הוריד של המטופל. לאחר מכן מקבל המטופל עירוי במשך שעה וחצי עד לשעתיים. כך ניתן להתמודד עם כל המאפיינים המביאים לתת תזונה, ובעזרת מספר אינפוזיות ניתן לשפר ולאזן את המצב התזונתי.
חשוב לציין כי אין עירוי אחד שמתאים לכולם. הרכב העירוי נקבע על פי התסמינים המתוארים על ידי המטופל והבעיות ופיזיות מהן הוא סובל.
מתי צפויה להיות מורגשת הקלה במצב?
הקלה במצב צפויה להיות מורגשת לרוב ממתן העירוי הראשון.באילו מקרים ניתן להשתמש בעירוי ויטמינים?
קיים מגוון רחב מאוד של מקרים בהם עירוי הוויטמינים מהווה פתרון למחסור התזונתי: אנשים שמפאת לוח זמנים עמוס צורכים תזונה לקויה המביאה לחולשה קשה ולעייפות כרונית, קשישים הסובלים מתת תזונה מסיבות שונות, מטופלים שעברו ניתוחים גדולים וחווים קשיי התאוששות המביאים למצב של תת תזונה, אלה הסובלים מאי סבילות לרכיב תזונתי מסוים וחולי פיברומיאלגיה או תסמונת העייפות הכרונית. כל אלה יועילו מאוד מעירוי הוויטמינים שיביא לשיפור ניכר במצבם הכללי. העירוי מספק לגוף בצורה ישירה את הרכיבים החיוניים להם הוא זקוק וכתוצאה מכך יש שיפור בבריאות הכללית, בכושר הריכוז והביצוע, בזיכרון ובתפקוד.עירויים אלה עשויים להטיב במיוחד לחולי סרטן. המחלה גורמת לחוסר תיאבון, להפרעה בספיגת המזון ולהתפתחות תופעות לוואי, כמו בחילות, הקאות ושלשולים. כל אלה מביאים למצב של חוסר תזונתי ניכר ואף עלולים להוביל לתת תזונה. עירוי הוויטמינים מהווה חלק מרכזי במהלך הטיפול במחלת הסרטן ובהתמודדות עם תופעות הלוואי המתפתחות כתוצאה מהטיפולים.
במשך שנים רבות גישת הטיפול האונקולוגית לא כללה התייחסות למצבים של תת תזונה המתפתחת עקב מחלת הסרטן והטיפולים הכימותרפיים. בשנים האחרונות התברר במחקרים רחבי היקף שבוצעו בארצות הברית כי המצב התזונתי של החולה הוא בעל חשיבות מרכזית בכל הנוגע להתמודדות עם המחלה הממאירה. כאשר המצב התזונתי ירוד ,קיימת גם ירידה דרמטית בתפקוד המערכת החיסונית וכתוצאה מכך יכולת ההתמודדות עם המחלה נפגעת באופן משמעותי.
הדרך היחידה לשפר את מצבם התזונתי של חולי הסרטן ומטופלי הכימותרפיה היא באמצעות עירוי המכיל ויטמינים, מינרלים, אומגה 3, ברזל ועוד. טיפול זה אינו רק מסייע בשיפור המצב התזונתי של החולה, אלא תורם גם להתמודדות עם תופעות הלוואי של המחלה והטיפולים. יתרה מכך, עירוי הוויטמינים מאפשר לבצע את הטיפולים הכימותרפיים במועד הנדרש, וכך תורם להתמודדות ישירה עם המחלה.