אקנה: הטיפולים שיעלימו את הפצעים וימנעו את הצלקות
אקנה היא מחלת עור דלקתית הורמונלית הנפוצה בעיקר בקרב מתבגרים ומביאה להופעת פצעונים על הפנים, בית החזה והגב. ללא טיפול רפואי, המחלה עלולה להביא להצטלקות העור ולפגיעה קשה בדימוי העצמי. דרכי הטיפול השונות במחלה מסייעות בהעלמת הפצעים ובמניעת הצלקות בעתיד: כל הפרטים
גיל ההתבגרות עלול להוביל להתפתחות של מחלות עור שונות ובראשן מחלת האקנה. מחלת האקנה גורמת לתופעות שונות בגופנו, בעיקר להופעת פצעונים, והיא עלולה אף להשאיר לנו "מזכרות" בדמות צלקות או חטטים על הפנים, על בית החזה ועל הגב.
קראו עוד: יבלות: כל הסוגים, הגורמים ודרכי הטיפול
מהי מחלקת האקנה?
אקנה, או פצעי בגרות, היא מחלת עור דלקתית הורמונלית השכיחה בעיקר בקרב מתבגרים. בגיל ההתבגרות קיימת אי סדירות של הורמוני המין, בעיקר של הורמוני המין הזכריים (הורמונים אנדרוגנים), אשר גורמים לפעילות יתר בבלוטות החלב וכתוצאה מכך להיווצרות של פצעים בעיקר על הפנים ועל החלקים העליונים של הגב ובית החזה.
מהן דרכי הטיפול באקנה?
פעמים רבות, הורים מקלים ראש בטיפול במחלת האקנה ופונים לטיפולים קוסמטיים ולא רפואיים. למרות שהטיפול הקוסמטי מסייע בניקוי הפנים, הוא אינו מהווה את אסטרטגיית הטיפול הקלינית במחלה עצמה. כאמור, אקנה היא מחלה דלקתית של העור ועל כן חשוב להתייחס אליה ככזאת ולטפל בה בהתאם.
ללא טיפול, מחלת האקנה עלולה להוביל להצטלקות העור ובמרוץ השנים, לגרום לתופעות עקיפות קשות, בהן פגיעה בביטחון העצמי ובתחושת הדימוי העצמי, קושי בהשתלבות בחברה ואף השפעה על מערכות היחסים הזוגיות בעתיד. צלקות אקנה, עלולות להשאיר סימנים על גבי העור, הנקראים גם חטטים, אותם קשה למחוק או לטשטש ככל שעוברות השנים.
במרכז הרב תחומי לרפואת עור ילדים ומתבגרים קיימות מגוון טכנולוגיות לטיפול באקנה ובצלקות האקנה, עם זאת חשוב להבין כי קשה להעלימן לחלוטין ודרך הטיפול היעילה ביותר היא מניעת היווצרותן כאשר המחלה פעילה. יחד עם זאת, טיפול המבוסס על טכנולוגיות שונות מאפשר שינוי ושיפור משמעותי בצלקות, בעיקר בשלבים הראשונים של היווצרותן.
קיימות מספר דרכים לטיפול במחלת אקנה פעילה
1. טיפול הורמונלי
הטיפול ההורמונלי מהווה את אסטרטגיית הטיפול המועדפת במחלה, אך למרבה הצער הוא מתאים לבנות בלבד ולא לבנים, זאת בשל החשש לפגיעה בהתפתחות המינית.
רואקוטן היא תרופה שחוללה מהפכה בטיפול במחלת האקנה, בעיקר במקרים של אקנה קשה (ציסטי). תרופה זו יעילה מאוד ותופעות הלוואי הכרוכות בשימוש בה נדירות. מתן רואקוטן במינונים נמוכים מביא לתוצאות מצוינות, ללא חשיפה לתופעות לוואי, כמו יובש בעור, רגישות לשמש או כאבי שרירים. תופעות לוואי אלה אמנם אינן מדאיגות לרוב מבחינה רפואית, אך הן עלולות להוות הפרעה ניכרת לאיכות חייו של המטופל. מתן התרופה במינון נמוך, מונע לרוב התופעות הללו ואינו פוגע בהצלחת הטיפול.
3. שילוב של טכנולוגיות מבוססות לייזר
טכנולוגיות הלייזר אינן נועדו רק לטיפול בצלקות הנוצרות בעקבות מחלת האקנה, אלא הן מסייעות גם בטיפול במחלה בשלבים הפעילים. שילוב של טכנולוגיות הלייזר השונות מסייע בהפחתת האדמומיות ובהחלמה מהירה יותר של הפצעים הדלקתיים הפעילים. פתרון טכנולוגי זה נועד למתבגרים ומתבגרות שאינם רוצים ליטול גלולות הורמונליות וחוששים מפני הטיפול התרופתי באמצעות הרואקוטן. שילובן של מספר טכנולוגיות לייזר, משפיע בצורה משמעותית מאוד על האקנה, מפחית את הדלקת ואת הסיכון להופעת הצלקות כתוצאה מהמחלה.
הכתבה בחסות ד"ר אביקם הראל מומחה ברפואת עור ומין ורפואת ילדים .מנהל של מרכז רפואי המתמחה בטיפול במחלות עור ילדים וברפואה אסתטית לילדים ולמתבגרים ברמת החיל בתל אביב.