"החזרה לספורט לאחר הניתוח מהווה מטרה עבור המטופל ועבורי"
מה קורה כשהרופא שמטפל בפציעת הספורט שלך הוא במקרה גם ספורטאי מקצועי בעצמו? נפגשים בחדר הניתוח ואח"כ על המסלול
עבור ד"ר ברק סגל, מומחה לכירורגיה אורתופדית לניתוחי ברך ופציעות ספורט, הטיפול בספורטאים הוא כבר מזמן לא רק תחום עיסוק: כספורטאי מקצועי, נפגש ד"ר סגל עם מטופלים לא רק בחדר הניתוח, אלא גם במסגרת תחרויות הספורט והאימונים: "הטיפול בספורטאים אינו מסתכם עבורי בחדר הניתוח", מספר ד"ר סגל ומוסיף: "אני מעורב בתהליך השיקום של הספורטאים והשאיפה לחזרה לתפקוד ספורטיבי מהווה מטרה משותפת עבור המטופל ועבורי".
כיצד נגרמות פציעות במניסקוס או ברצועה הצולבת?
המניסקוס רקמה רכה שנמצאת בין סחוסי הברך. מטרתה העיקרית היא שמירה על הסחוסים. בנוסף למיניסקוס תפקידים נוספים, לרבות הזנת המפרק, שמירה על יציבות המפרק ותפקיד חשוב בתנועה החלקה של המפרק. בכל ברך קיימים שני מניסקוסים: המניסקוס הלטרלי (החיצוני) והמניסקוס המדיאלי (הפנימי). הרצועות הצולבות הן שתי רצועות האמונות על שמירה על יציבות הברך במישור הקדמי והאחורי.
"פגיעות במניסקוס או ברצועה הצולבת מתרחשות ברוב המקרים בעקבות פעולה ספורטיבית בשל חבלה באנרגיה גבוה, אך הן עלולות להתפתח בשל כל חבלה סיבובית הפוגעת במיניסקוס או ברצועה הצולבת", מסביר ד"ר סגל ומפרט: "חומרת הפגיעה, תלויה באנרגיה המעורבת בפציעה: בפציעות ספורט קיימת סבירות גבוהה להתפתחות פגיעה מורכבת יותר המערבת הן את המניסקוס והן את הרצועה הצולבת. בגילאים מתקדמים יותר, כאשר מרכיבי המיניסקוס שחוקים, קרע עלול להיווצר גם בשל תנועה רגילה ללא כל חבלה".
קראו עוד: האם זריקות לבעיות אורתופדיות עשויות לרפא או רק להפיג את הכאב?
ניתוחים לשחזור המיניסקוס
במשך שנים התגבשה ההבנה כי במהלך ניתוח מניסקוס יש להוריד כמה שפחות מהרקמה הסחוסית, ואף לנסות ולשמרה לשם הצלת המניסקוס.
הניתוח מתבצע בשיטה הארתרוסקופית. במהלך הפעולה מבצעים שני חתכים קטנים דרכם מוחדרים כלי עבודה ומצלמה זעירה אל האזור. הרופא מתבונן באזור הברך דרך מסך ומטפל במניסקוס במקרה הצורך.
פגיעות במניסקוס או ברצועה הצולבת מתרחשות ברוב המקרים בעקבות פעולה ספורטיבית
ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת
ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת הוא הליך מורכב יותר, אשר דורש שילוב של גישה פתוחה (לשם קצירת רקמה מאזור אחר בגוף, שתמלא את תפקיד הרצועה הצולבת הקרועה) וגישה זעיר-פולשנית. "הניתוח מתבצע כדי לשחזר את האנטומיה של הרצועה שנקרעה אשר מובילה לפגיעה בתפקוד הכללי והספורטיבי, זאת במטרה להשיב את יציבות הברך.
קראו עוד: "ספורט יש לעשות בהנאה אך בצורה הנכונה": הכל על פציעות ספורט
מהו הליך ההחלמה לאחר ניתוחים אלה?
זמן ההחלמה תלוי במורכבות הפעולה הכירורגית שבוצעה וברמת התפקוד שצריכה להיות מושבת לאחר הניתוח. פרוטוקול השיקום נקבע בהתייחס לניתוח שבוצע ולפעילות הספורטיבית אליה צריך לשוב המטופל.
מה חשוב לדעת לפני הניתוח?
חשוב להבין, כי הטיפול בפציעות ספורט אינו מסתכם בפעולה הכירורגית בלבד, אלא הוא כולל גם תהליך שיקום ארוך. מסיבה זו, חשוב לבחור ברופא מנתח שייקח חלק בתהליך השיקום, ילווה את המנותח ויהיה זמין לשם מתן עצות מקצועיות, תוך הבנת צרכיו של הספורטאי המשתקם ובקיאות בהליכים שבוצעו במהלך הפעולה הכירורגית. "כאשר אני מנתח ברכיים של ספורטאים, אני לא שותף רק להליך הטיפול, אלא גם להליך ההחלמה ולהצלחות הספורטיביות של המטופלים לאחר הניתוח" מסכם ד"ר סגל.