תרומת זרע: כל המידע החיוני בדרך להקמת משפחה
נשים רבות בארץ ובעולם בוחרות בתרומת זרע מסיבות שונות. אימהות חד הוריות, אימהות חד מיניות ואף זוגות הטרוסקסואליים הסובלים מבעיות פוריות מסוימות, נעזרים בתהליך הנפוץ כדי להביא ילדים לעולם. אספנו עבורכם את כל המידע החיוני על תרומת זרע – שלב אחרי שלב
תרומת זרע הוא הליך בו מתקבלת דגימת זרע מתורם, כדי לעזור לזוג או לאישה להרות. תרומת זרע מיועדת לשלוש קבוצות אוכלוסייה מרכזיות : אימהות חד הוריות, אימהות חד מיניות וזוגות הטרוסקסואליים שסובלים מבעיית פוריות שמקורה בהיעדר זרע. כדי להקל על התהליך, אספנו עבורכם את כל המידע החיוני על אודות תרומת זרע, בדרך להקמת משפחה.
תרומת זרע – שלב אחרי שלב
איך מתחילים?
בשלב הראשון, יש לגשת לרופא נשים אשר יפנה אותך למספר בדיקות אותן יש לבצע לפני הפניה לבנק הזרע. הבדיקות המתבצעות כוללות בדיקות מעבדה (בדיקות סרולוגיות לגילוי צהבת ו-HIV) בדיקת פרופיל הורמונלי, בדיקת פאפ, בדיקת שד ובדיקות סקר גנטיות. עם קבלת תוצאותיהן של כל הבדיקות הנדרשות ניתן לפנות לבנק הזרע.
לשם קבלת תרומת זרע, אישה או בני/בנות זוג צריכים לפנות לבנק זרע בישראל המוכר על ידי משרד הבריאות. כדי להתחיל בתהליך יש לפנות למנהל בנק הזרע לצורך פתיחת התיק ובחירת תורם.
קראו עוד: 3 סיבות לספירת זרע נמוכה - והפתרונות
מהיכן מתקבלת תרומת הזרע?
תרומת זרע מתקבלת בארץ מבנק זרע. בנק זרע הוא למעשה מאגר של תרומות זרע. תרומות הזרע נשמרות בהקפאה עמוקה ומשמשות לשם הפרייה. כל אישה מעל לגיל 18 יכולה לקבל תרומת זרע.
יש כמה אפשרויות לתרומת זרע:
תרומת זרע מתורם ישראלי
בארץ ניתן לקבל תרומת זרע מתורם ישראלי. תרומות אלה חייבות להיות אנונימיות על פי חוק.
מהם היתרונות בתרומת זרע מתורם ישראלי?
ברוב המקרים, תרומת זרע המתקבלת מתורם ישראלי תהיה זולה יותר. בנוסף, במקרים רבים התורמים הישראליים עוברים בדיקות סקר גנטיות נרחבות יותר מאשר אלו המתבצעות לתורמי זרע מחו"ל. כמו כן, ניתן גם לקבל מידע רחב ממקור ראשון על אודות איכות תורם הזרע, לרבות מידע על אופיו, על המראה החיצוני ועל בעיות בריאותיות מהן הוא סובל.
מהם החסרונות?
החיסרון המרכזי בתרומת זרע המתקבלת מתורם ישראלי הוא שעלולים להיות לו צאצאים נוספים בארץ מנשים נוספות. למעשה, בתרומת זרע המתקבלת מתורם ישראלי לא קיימת כל הגבלה על מספר הצאצאים המותרים מאותו תורם. למרות זאת, חלק מבנקי הזרע מגבילים את התרומה לעד תשע משפחות מאותו תורם, כמקובל בעולם.תרומת זרע מתורם מחו"ל
ניתן לקבל גם תרומת זרע מתורם מחו"ל. במקרים מסוימים ישנה אפשרות לקבל תורם פתוח- תורם אליו יכול לפנות הצאצא בגיל 18 במייל או בטלפון באופן חד פעמי.מהם היתרונות בתרומת זרע מחו"ל?
תרומת זרע מחו"ל כוללת גם היא מספר יתרונות: ראשית, הסיכוי לצאצאים נוספים מאותו תורם בארץ נמוכים יחסית. שנית, ברוב המקרים התורמים עצמם מגיעים ממדינות רחוקות – דבר המהווה יתרון בכל הנוגע למרחק הגנטי בין הנתרמת לתורם. בנוסף, במרבית בנקי הזרע ניתן לקבל מידע נרחב על התורם. חלק מבנקי הזרע מאפשרים לראות תמונה של התורם בהיותו ילד ולעיתים אף כאדם מבוגר.מהם החסרונות?
החיסרון המרכזי בייבוא זרע הוא זה הכלכלי: לרוב מנות הזרע יקרות יותר ואף הייבוא עצמו כרוך בעלויות משמעותיות. מעבר לכך, תורם זרע שאינו מקומי עובר בדיקות גנטיות בסיסיות בלבד לפני הליך התרומה. לאחרונה, קיימים בנקי זרע המאפשרים לבצע בדיקות גנטיות מקיפות יותר לתורמים מחו"ל.
תרומת זרע מתקבלת בבנק הזרע. התרומה יכולה להינתן על ידי תורם מהארץ או תורם מחו"ל
איך בוחרים בנק זרע?
בישראל קיימים כ-15 בנקי זרע ציבוריים הפרוסים בבתי חולים ובמרכזים רפואיים שונים ברחבי הארץ, ובנקי זרע פרטיים המספקים מענה אישי בהתאם לצרכיה של האישה או הזוג.
מהם היתרונות בבנק זרע ציבורי?
תרומת זרע הניתנת במסגרת בנק זרע ציבורי תהיה לרוב בעלות נמוכה יותר (בין 600 ל-900 ₪ למנה מתורם ישראלי). למרות זאת, בדיקות הסקר הגנטיות אותן מבצעים התורמים מצומצמות יותר, כמו גם מגוון התורמים. בבנקי זרע ציבוריים לא קיימת תמיד הגבלה על מספר הצאצאים וזמינות התורים נמוכה יותר.מהם היתרונות בבנק זרע פרטי?
בנקי הזרע הפרטיים מספקים יחס אישי וזמינות התורים בהם גבוהה מאוד. בחלק מהבנקים הפרטיים ניתן לקבל מנות זרע במשך שבעה ימים בשבוע, עובדה שיכולה לשפר את סיכויי הצלחת ההזרעה.בבנק זרע פרטי יתבצעו לרוב בדיקות סקר גנטי רחבות וחלק מהבנקים הפרטיים אף מגבילים את מספר המשפחות המקסימלי לכל תורם. למרות זאת, תרומה המתקבלת דרך בנק פרטי תהיה לרוב יקרה יותר.
איך מתבצעת ההזרעה?
לאחר שמתקבלת תרומת הזרע, יש לחזור לרופא הפוריות לקבלת תכנית טיפול.
קיימים מספר טיפולים אפשריים:
אפשרות של מחזור טבעי והזרעה
טיפול באמצעות מחזור טבעי מתבצע על ידי מעקב זקיקים. באמצעות אולטרה סאונד ובדיקות דם מאתרים את מועד הביוץ הטבעי, ולאחר מכן, "מתזמנים" את הביוץ באופן אופטימלי על ידי זריקת אוביטרל. בהתאם לכך מתכננים את מועד ההזרעה.מחזור של גירוי הורמונלי והזרעה
באמצעות גירוי הורמונלי, מעלים את מספר הזקיקים שיכולים לבייץ לשניים עד שלושה בחודש. כתוצאה מכך ניתן להעלות את הסיכוי להרות בחודש ההזרעה. עם זאת, חשוב לציין כי שיטה זו מגדילה את הסיכוי להריון מרובה עוברים.טיפולי הפריה חוץ גופית
טיפולי הפריה חוץ גופית משלבים גם הם גירוי הורמונלי משמעותי, שבסופו מתבצעת שאיבת ביציות. שאיבת הביציות מתבצעת בהרדמה כללית קלה ואורכת כעשרים דקות. במהלך הפעולה שואבים את כל הביציות מתוך הזקיקים ולאחר מכן מפרים את הביציות עם זרע התורם בתנאי מעבדה. כעבור 3-5 ימים מחזירים את הביצית המופרית לרחם האישה. במקרים רבים, נותרים עוברים איכותיים נוספים אשר מוקפאים ובמידת הצורך וניתן להחזירם לרחם ללא מתן גירוי הורמונלי נוסף.בחירת הטיפול מתבצעת על ידי רופא הפוריות בהתאם לגיל המטופלת, לתוצאות הבדיקות השונות ולפרופיל ההורמונלי. כמו כן, גם העדפות המטופלת ורצונה באים לידי ביטוי בהחלטה לגבי אופן הטיפול.
קיימים מספר טיפולים אפשריים לביצוע ההזרעה: מחזור טבעי והזרעה, מחזור של גירוי הורמונלי והרפיה חוץ גופית
מה משפר את סיכויי הצלחת התהליך והחוויה במהלכו?
1. היכרות אישית של הרופא והמטופלת
יש לזכור שהמטופלת והרופא המומחה צועדים יד ביד במהלך טיפולי תרומת הזרע וההפריה. היכרות אישית עם הרופא יכולה להקל מאוד על תהליך התרומה. זמינות הרופא המטפל למתן תשובות לשאלות שצצות במהלך התהליך, להזרעות בכל ימות השבוע ולמעקב פרטני אחר תכנית הטיפול, כל אלה ישפרו את סיכויי הצלחת הטיפול.2. בחירת בנק זרע
בחרי בבנק זרע בו הצוות מסוגל לתת תמיכה בכל תהליך בחירת הזרע. מדובר בתהליך מורכב המתקבל לרוב ברגשות מעורבים. צוות חם אשר מלווה את המטופלת לאורך כל הקשיים אשר צצים בתהליך, מקל מאוד על קבלת ההחלטות בדרך. בחירת בנק זרע בעל זמינות של שבעה ימים בשבוע תקל על ביצוע התהליך והיא עשויה אף לשפר את סיכויי ההצלחה.3. ביצוע בדיקות
לפני טיפולי ההזרעה, חשוב לבצע בדיקת צילום רחם. בדיקה זו מספקת אינפורמציה חשובה מאוד לגבי תקינות החצוצרות. צילום רחם מומלץ לביצוע לפני תחילת הזרעות עם גירוי הורמונלי, על מנת להימנע ממחזורי שווא, כלומר, מצב בו מתבצעות הזרעות והחצוצרות חסומות ובסופו של דבר יהיה צורך בטיפול הפריה.בשל העובדה שבדיקה זו עלולה להיות כרוכה בכאבים, קיימות כיום אלטרנטיביות, כמו צילום רחם. המתבצע בעזרת מכשור מתקדם יותר שאינו מחייב מתיחה של צוואר הרחם ובשל כך אינו כרוך באי נעימות משמעותית. בנוסף, ניתן לבצע גם צילום רחם תחת אולטרה סאונד. בדיקה זו אינה כרוכה בכאב, אך מתבצעת ברזולוציה נמוכה יותר.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר אלון קדם רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית של אגף הנשים והיולדות במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. מנהל בנק הזרע של בית החולים הרצליה מדיקל סנטר. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.