שימור הפוריות, המוכר גם כהקפאת ביציות, הוא הליך שבמהלכו מוקפאים ביציות או עוברים, כדי לאפשר שימוש בהם בגיל מאוחר יותר וכך לשמור על האפשרות להרות בעתיד באמצעות ביצוע הפרייה חוץ גופית. במהלך הפעולה, נשאבות ביציות מגופה של האישה ומוקפאות. באילו מצבים יש צורך בשימור פוריות, כיצד מתבצעת הפעולה ומה חשוב לדעת לפני? כל התשובות.
כאמור, תהליך שימור הביציות נועד לשמור על האפשרות להרות בעתיד. למעשה הפעולה משמרת את הפוריות הנוכחית לצורך שימוש עתידי.
לפני טיפולים נגד המחלה נהוג להמליץ לאישה לבצע טיפולים של שימור הפוריות, זאת כדי לאפשר לה בעתיד הביא לעולם ילדים בריאים. מדובר בהליך מקובל מאוד.
קראו עוד: בת 35 ומעלה ומנסה להכנס להריון? כל מה שאת חייבת לדעת
בשנים האחרונות אנו עדים לכך שיותר ויותר נשים יחידניות ואף זוגות פונים לבצע טיפולים לשימור פוריות. הטיפולים עצמם נועדו בראש ובראשונה לאפשר לזוגות או לנשים להביא ילדים לעולם ולצמצם את ההשפעות השונות של הגיל, אשר גורם לקשיי הפוריות.
תהליך שימור פוריות (הקפאת ביציות מסיבות רפואיות) יכול לסייע גם לנשים או זוגות העוברים טיפולי פוריות שבמסגרתם נשאבות ביציות, כשלגבר הפרעה קשה באיכות הזרע, בספירתו, או קושי לתת זרע ביום השאיבה המדויק.
תהליך שימור הביציות נועד לשמור על האפשרות להרות בעתיד
מדובר בשיטה לשימור פוריות בה מתבצעת שאיבת ביציות והקפאתן. הקפאת ביציות מתאימה לנשים אשר רוצות לשמור על הפוריות שלהן מסיבות שונות ובגילאים שונים.
טיפולים אלו ניתנים לביצוע גם אם האישה אינה נמצאת בזוגיות, ולכן הם מתאימים גם לנערות או ילדות העומדות לפני טיפולים שעלולים לסכן את הפריון שלהן בעתיד.
הליך שימור הפוריות, בדומה לטיפולי הפריה חוץ גופית, נעשה על פי רוב תוך כדי טיפול הורמונלי שנועד לגרות את השחלות ולהביא להבשלתם של זקיקים רבים באותו החודש.
במהלך הטיפול המטופלת עוברת מעקב זקיקים ובדיקות דם מדי כמה ימים, זאת על מנת לדעת כיצד מגיבות השחלות לגירוי ההורמונאלי ומהו המועד המתאים לביצוע שאיבת הביציות.
עם הגעת הזקיקים לגודל המתאים, תונחה המטופלת ליטול הורמון הגורם להבשלת הזקיקים, וכ-34-38 שעות לאחר מכן תתבצע שאיבת הביציות.
הליך השאיבה מתבצע בחדר ניתוח, על פי רוב בהרדמה מלאה ואורךכ-15-20 דקות. לאחר השאיבה, הנוזל שנשאב מהזקיקים נבדק על ידי צוות של אמבריולוגים, על מנת לבודד ממנו את הביציות. בהמשך, הביציות שנשאבו מוקפאות או מופרות על ידי הזרע שנבחר. במקרה זה, לאחר ההפריה ייבחרו העוברים המתאימים באיכותם להקפאה, ויוקפאו.
יש לקחת בחשבון שתהליך שימור פוריות, או "הקפאת ביציות", הוא אינו תעודת ביטוח. למרבה הצער. אין בו ערבון מלא לכך שניתן יהיה להרות מהביציות או מהעוברים שהוקפאו בכל גיל. עם זאת, הליך זה בהחלט מגדיל את סיכויי המטופלת להרות מביציותיה שלה, גם בעתיד.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר משה רויבורט, מומחה ביילוד וגינקולוגיה עם תת התמחות בפריון והפריה חוץ גופית. עובד כרופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז רפואי רבין (בילינסון). במרפאתו בפתח תקווה מקבל לקוחות כרופא עצמאי של קופת החולים לאומית והן באופן פרטי. הכתבה נערכת על-ידי מערכת אינפומד.
לדף הפייסבוק של ד"ר משה רוביורט לחצו כאן