דלג לתוכן

כל המידע על חרדה ודיכאון בחולי סרטן

40-60% מקרב חולי הסרטן יסבלו מחרדה ודיכאון. מצבים אלה עלולים להשליך באופן ניכר על מצבם הנפשי ואיכות חייהם של החולים ואף להשפיע לרעה על מהלך הטיפול במחלה הממאירה. על הגורמים להתפתחות חרדה ודיכאון בחולי סרטן ודרכי הטיפול בכתבה הבאה

מאת: ד"ר פנינה דורפמן-אתרוג
תאריך פרסום: 04/02/2019 תאריך עדכון: 30/04/2019
2 דקות קריאה

בעשורים האחרונים עלתה כמות המחלימים ממחלות ממאירות באופן ניכר. בעבר, לפני כחמישה עשורים, שיעור המחלימים עמד על כ- 25% מכלל המאובחנים וכיום ההערכה היא כי בשנת 2019 כ-80% מכלל הילדים וכ-70% מהמבוגרים המאובחנים כלוקים בסרטן יחלימו. 


למרות שהנתונים לגבי שיעור המחלימים מציגים תמונה אופטימית, הנתונים הנוגעים להתפתחות חרדה ודיכאון בקרב חולי הסרטן מציגים מצג שונה לחלוטין: הסיכוי להתפתחות חרדה ודיכאון בקרב חולי סרטן גבוה מאין שיעור, ועומד על כ-40-60%. 



מהם הגורמים שעלולים להוביל להתפתחות חרדה ודיכאון בחולי סרטן?

הגורמים להתפתחות חרדה ודיכאון במטופלי סרטן רבים. חלקם מוגדרים כגורמי סיכון, ואחרים נובעים מתהליך מוחי מקביל המהווה תוצאה של הגידול הממאיר או של הטיפולים השונים.



גורמי סיכון לתחלואה הנפשית 

גורמי הסיכון כוללים מצבים רבים, בהם היסטוריה של התעללות פיזית או מינית , קשיים בחשיבה ובהבנה, מגבלות תקשורתיות , סימפטומים של התפשטות הסרטן , קיומן של מחלות גופניות נוספות, קונפליקטים עם הגורם המטפל המשפחתי וכן בדידות ו/או בעיות כספיות . 



גורמים הנובעים מהסרטן והטיפולים בו 

חרדה ודיכאון הנובעות מהמחלה הממאירה עצמה או מהטיפול בה נגרמות עקב הסתמנות "דלקתית" מוחית המופיעה במקביל להתפתחות הגידול ( אפילו טרם לאבחנת הסרטן), ומלווה את תהליכי הטיפול. 




כ-40-60% מחולי הסרטן יסבלו גם מדיכאון וחרדה



אילו תסמינים עלולים להתפתח עקב החרדה והדיכאון?

החרדה עלולה לגרום לסימפטומים שונים, כגון עייפות, כאב כרוני, קושי בנשימה , בחילות, הפרעות בשינה ועוד. 


הדיכאון מצדו, עלול לגרום להחמרה בסימפטומים הללו והוא יכול להתאפיין גם בהתקפי בכי ומצב רוח ירוד,  בחוסר חשק, בקשיי ריכוז וזיכרון ,בירידה בתאבון ובמשקל וכן בהתפרצויות כעס לא אופייניות.

ביטוי  שכיח של חרדה הוא הרגשה של פחד הולך וגדל, המתבטא בתסמינים גופניים שונים, כמו דופק מוחשי, רעד, בחילות והקאות, עליה בלחץ הדם וכן גם נטייה לחשיבה חוזרת ומעגלית על המצוקה התחושתית.

שכיח למצוא התנהגות המנעותית הולכת ומתרחבת בעקבות הופעת החרדה, אשר גורמת לעיכוב בקבלת טיפולים אונקולוגיים  מתאימים ואף מובילה להימנעות מקבלת טיפול. 

מהן ההשלכות של בעיות אלה בכל הנוגע למחלת הסרטן?

חרדה ודיכאון בחולי סרטן עלולות להפריע בקבלת החלטות מושכלות לגבי הטיפול בסרטן, או להקשות על מהלך הטיפול במחלה בדרכים שונות, כמו הימנעות מבדיקות עזר, הימנעות מהמשך מעקב ונטילת טיפול אונקולוגי. 


לעיתים התסמינים הפיזיולוגיים המופיעים כתוצאה מהחרדה והדיכאון מטופלים באמצעות תרופות משככות כאב מקבוצת האופיאטיים (כמו אוקסיקוד, טרמדקס, טרגין ועוד), או בעזרת קאנביס הניתן במרשם רפואי. הטיפולים בקאנביס ובאופיאטיים עקב החרדה והדיכאון גורמים להגברת העייפות ,לירידה בפעילות ולשקיעה כללית. תחושת הערך העצמי הירודה מלכתחילה במטופלים עם דיכאון וחרדה, יורדת עוד יותר, ומתעצמת ההשקפה הפסימית והעגומה על העתיד. 

חשוב לציין כי טיפולים אלו אינם מסייעים לחרדה ולדיכאון והם עלולים לגרום להתמכרות ותלות בחומרים הניתנים. כמו כן, טיפולים אלטרנטיביים שונים אינם מרפאים את החרדה והדיכאון וגורמים להוצאות כספיות מיותרות בחולי סרטן. 

כיצד ניתן לטפל בדיכאון וחרדה בקרב חולי סרטן? 

הטיפול בהסתמנות דיכאונית ובחרדה מתחיל באבחון, הכולל שיחה המתבצעת בין המטופל לצוות הסיעודי. אם אובחנו חרדה ודיכאון תתוכנן אסטרטגיית טיפול משולבת על ידי רופא פסיכיאטר המכילה טיפול תרופתי ספציפי המשתלב עם הטיפולים השונים בסרטן  וכן יתבצעו גם שיחות תמיכה עם המטופל וגורמי המשפחה המסייעים לו. 


ד"ר פנינה דורפמן אתרוג רופאה מומחית בפסיכיאטריה, מנהלת שרות הפסיכו-אונקולוגי של מרכז רפואי רבין. ד"ר דורפמן אתרוג היא מומחית פסיכיאטרית מטעם הנהלת בתי המשפט בתיקים אזרחיים.הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איתן נחשוני
ד"ר איתן נחשוני פסיכיאטריה
ד"ר גל מיכאלי-גלר
ד"ר גל מיכאלי-גלר יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
4.9
( 9 חוות דעת )
"מקצועיות,רגישות,זמינות"
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה בעל שם בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיכאון וחרדה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו