מהי הבעיה הגברית שעלולה להשפיע על הזוגיות שלכם?
מחסור בטסטוסטרון הוא אחד מהמצבים הנפוצים שעלולים להעיב על מערכות יחסים. מה הגורמים לתופעה, איזה תסמינים מאפיינים אותה ואיך ניתן לפתור את הבעיה? כל הפרטים בכתבה הבאה
מערכת יחסים זוגית היא ללא ספק אחד מעמודי התווך שלנו, וכשמשהו משתבש בה הוא עלול להשפיע על מהלך החיים כולו. כולנו נתקלנו לא פעם במצבים בהם מריבה עם הפרטנר בארוחת הערב העיבה על היום שאחרי, או במקרים בהם החצי השני שלנו טרוד ומדוכדך וכתוצאה מכך גם סף האנרגיה והחיוניות שלנו יורד. מסתבר שגם בעיות פיזיות שונות עלולות להשפיע לא רק על מי שסובל מהן, אלא גם על השותף לחיים, וחשוב מכך גם על מערכת היחסים הזוגית.
מחסור בטסטוסטרון, או היפוגונדיזם גברי, הוא אחד מהמצבים הנפוצים שעלולים להעיב על היחסים הרומנטיים, על חיי המין ואף לפגום בתחושת הדימוי העצמי של שני הצדדים. על הגורמים לתופעה, התסמינים והטיפולים שיפתרו את הבעיה הנפוצה, בכתבה הבאה.
מהו בכלל טסטוסטרון?
טסטוסטרון הוא הורמון המין הגברי. הורמון זה מיוצר באשכים כבר עם התפתחות העובר. הטסטוסטרון הוא בעל מספר תפקידים בגופנו: הוא מהווה גורם מוביל להתפתחות החשק המיני, אחראי על סימני המין המשניים הגבריים: שׂיעור הפנים והחזה, עיבוי הקול, העלאת מסת השרירים, עיבוי העצם, , ואף מסייע בבניית כדוריות דם אדומות. בתחום ההתנהגותי, רמות נמוכות עלולות לגרום לירידה במצב הרוח, דיכאון, עייפות ופגיעה בזיכרון.
בתחילת גיל ההתבגרות, רמתו של הורמון זה בגוף עולה וכתוצאה מכך מופיעים סימני מין משניים, כמו שיעור והתפתחות השרירים. עם סיום ההתבגרות המינית, רמת הטסטוסטרון בגוף נשארת קבועה עד לעשור הרביעי לחיים. בשלב זה, החל מגיל 35 לערך, כמות הטסטוסטרון המיוצר באשכים הולכת ופוחתת בהדרגה בכ-1% בשנה בממוצע. למרות שמדובר בתופעה טבעית וברוב המקרים הירידה ברמות הטסטוסטרון אינה מלווה בתופעות משמעותית, בקרב חלק מהגברים מתרחשת ירידה קיצונית בהפרשת הטסטוסטרון ורמתו בגוף יורדת מתחת לטווח הנורמלי. במצב זה, מופיעים תסמינים פיזיים והתנהגותיים והוא ויש לו משמעות קלינית.
מהם הגורמים למחסור בטסטוסטרון?
כאמור, הגורם המרכזי לירידה ברמות הטסטוסטרון הוא הגיל. למעשה, תוחלת החיים האבולוציונית עומדת על כ-40 שנים, אך הרפואה המתקדמת הביאה להארכת החיים וכיום תוחלת החיים הממוצעת גבוהה משמעותית. למרות זאת, קצב ייצור הטסטוסטרון בגוף לא הדביק את הפער, ועל כן גברים חווים ירידה ניכרת ברמות ההורמון הגברי החל מהעשור הרביעי לחייהם. מעבר לכך, קיימות סיבות נוספות לירידה ברמות הטסטוסטרון, לרבות מחלות שונות, כמו השמנה בטנית, יתר לחץ דם והופעת סוכרת, סרטן, ואף טיפולים מסוימים, כמו הקרנות וטיפולי כימותרפיה.
מהן ההשלכות הפיזיות של מחסור בטסטוסטרון?
אחד המדדים הרגישים ביותר המעידים על חוסר בטסטוסטרון הוא החשק המיני: מצבים בהם החשק המיני יורד לתקופה של שלושה חודשים, לכל הפחות, עלולים להעיד על היפוגונדיזם. בנוסף, חוסר ממושך בהורמון זה עלול להוביל להופעה מוקדמת של אוסטאופורוזיס (ירידה בצפיפות עצם), כמו גם לירידה במסת השריר. אלה הסובלים מהיפוגונדיזם יתלוננו על מצב רוח ירוד, תשישות, עייפות וירידה משמעותית ברמת האנרגיה. בשל העובדה שהורמון המין הגברי מסייע גם בבניית הכדוריות האדומות, מחסור בטסטוסטרון עלול להוביל גם לאנמיה.
חסר בטסטוסטרון עלול לפגוע בצורה ניכרת בחשק המיני וכתוצאה מכך גם להוביל לבעיות מהותיות בחיי הזוגיות
כיצד משפיע חסר בטסטוסטרון על חיי הזוגיות והיחסים האינטימיים?
השפעת החוסר בטסטוסטרון על החיים הזוגיים היא עקיפה ונובעת מירידה בחשק המיני. ניקח לדוגמה גבר בעשור הרביעי לחייו שנהג לקיים יחסים אינטימיים מלאי תשוקה בתדירות של פעם עד שלוש פעמים בשבוע. ירידה ניכרת ברמות הטסטוסטרון עלולה להוביל לכך שהוא יפסיק ליזום מגע מיני ואינטימי באופן מוחלט.
הירידה בחשק המיני אינה משפיעה רק על הגבר הסובל מחסר ההורמונלי, אלא גם על בת הזוג שלו: היפוגונדיזם והיעדר אינטימיות כתוצאה ממנו, עלולים להוביל למבוכה קשה בתוך הקשר הזוגי, לחששות אצל בת הזוג ולפגיעה ניכרת באמון. כל אלה ישפיעו בסופו של דבר על הקשר הזוגי. בהיעדר תקשורת זוגית ומינית לגבי הבעיה, עלולה להתפתח גם פגיעה בתקשורת הבין אישית שתוביל לקשיים ניכרים בזוגיות. אם החשק המיני הירוד של בן הזוג, שנובע כאמור מחוסר בטסטוסטרון, מפורש על ידי בת הזוג כהיעדר משיכה, הוא עלול לגרום למתחים, מריבות ואף לבעיות מהותיות בזוגיות. כמו כן, החסר בטסטוסטרון עלול להוביל גם לפגיעה בתחושת הדימוי העצמי והביטחון של שני הצדדים.
כיצד מאבחנים חסר בטסטוסטרון?
הסימנים העיקריים שיובילו לצורך בביצוע בדיקה לאבחון חסר בטסטוסטרון הם ירידה משמעותית בחשק המיני, דכדוך וירידה באנרגיה. שאלון ADAM הוא כלי פשוט המכיל 10 שאלות לצורך אבחון ראשוני לחסר בטסטוסטרון אצל גברים. תוצאות השאלון מאפשרות לדעת אם כדאי לפנות לרופא להמשך בירור רמות הטסטוסטרון.
חוסר בטסטוסטרון מאובחן בעזרת בדיקת דם פשוטה, אליה מפנה רופא המשפחה. ברוב המקרים הרופא יפנה גם לביצוע של בדיקות נוספות שנועדו לאבחן את המקור להיפוגונדיזם. את בדיקת הדם לאבחון רמות הטסטוסטרון מומלץ לבצע כשעתיים לאחר היקיצה. בזמן זה רמות ההורמון בדם גבוהות מאוד ועל כן הבדיקה תשקף תוצאות אובייקטיביות. הטיפול במחסור בטסטוסטרון מתבצע על ידי רופא מומחה בבריאות מינית, וכולל מתן טסטוסטרון ממקור חיצוני. הטיפול ניתן בשתי צורות: בג'ל למריחה על העור או באמצעות זריקות. ניתן במריחה על העור מדי יום ושומר על רמה פיזיולוגית אחידה של ההורמון בדם. יעילות הטיפול תלויה בשימוש נכון על ידי המטופל ובהתמדתו: את הג'ל יש למרוח באופן יומי במועד קבוע. כל מריחה פעילה במשך יממה אחת. מתן טסטוסטרון בהזרקה תוך שרירית אחת לכל שלושה שבועות. המינון נקבע בהתאם לתגובה הקלינית של המטופל להזרקות ולרמת הטסטוסטרון הכללית. השפעתה של הזריקה אינה קבועה: למעשה, טרם לביצוע ההזרקה רמת הטסטוסטרון נמוכה, לאחר ההזרקה רמת ההורמון בגוף עולה בהדרגה ובסמוך להזרקה הבאה רמות הטסטוסטרון בגוף יורדות שוב. זריקה זו ניתנת אחת לשלושה חודשים והיא מחקה את פעילותו הטבעית של הטסטוסטרון בגוף וכך מסייעת באיזון הורמונלי. בניגוד לזריקה קצרת הטווח, בטיפול זה ההורמון ניתן בשחרור איטי ועל כן הוא אינו גורם לתנודות קיצוניות ברמות ההורמון בדם. טיפול בטסטוסטרון ממקור חיצוני מחייב מעקב קבוע אחר מדדים שונים, כמו רמת הטסטוסטרון הכללי בדם, תפקודי כבד, ו- PSA (משקף מצב ערמונית), שיכולים להיות מושפעים משינוי רמות ההורמון בדם. יש לבצע הערכת תקופתית של התסמינים. חשוב להדגיש כי השיפור הנראה בבדיקות המעבדה יכול להקדים את השיפור שייראה בתסמינים הקליניים. כמו כן, יש לבצע בדיקה תקופתית של הערמונית (באמצעות בדיקה פיזית או בבדיקות דם), לשלילת התפתחות של סרטן הערמונית. בשל העובדה שמדובר בהורמון המצוי באופן טבעי בגוף, כלל הטיפולים אינם מלווים בתופעות לוואי משמעותיות. ההטבה במצב משתנה ממטופל למטופל ותלויה ברמה הראשונית של הטסטוסטרון בדם. אחד הסימנים הראשונים להצלחת הטיפול היא שיפור בליבידו ובחשק המיני. בנוסף, הטיפול בטסטוסטרון מסייע בהעלאת רמות האנרגיה והחיוניות והוא עשוי לשפר משמעותית את איכות החיים ואת הזוגיות. במצבים בהם הופיעו אחד או יותר מהתסמינים שפורטו לעיל, או במקרים בהם קיימת הפרעה בחשק המיני חשוב לבצע בירור כדי לאבחן את המקור לבעיה ולאפשר טיפול בהקדם. הכתבה בשיתוף עם פרופ' רפי חרותי, מומחה ברפואת שיקום ומטפל מיני מוסמך, מנהל חטיבת השיקום, מרכז רפואי שיקומי רעות, תל אביב; מנכ"ל שותף - "אישי"- מרכז לטיפול מיני, זוגי ופרטני, תל אביב.מהן דרכי הטיפול?
ג'ל טסטוסטרון
זריקות טסטוסטרון קצרות טווח
זריקות טסטוסטרון ארוכות טווח
מה חשוב לדעת לפני הטיפול?
האם המאמר עניין אותך?