דלג לתוכן

פעילות גופנית בשעה זו תעזור לכם עם הג'ט לג

פעילות גופנית בזמנים מסוימים של היום עשויה לשנות את השעון הביולוגי ובכך יכולה להוות טיפול פוטנציאלי לאנשים שעובדים במשמרות לילה או שסובלים מג'ט לג. אז מתי הכי כדאי לעשות אותה? כל הפרטים על המחקר החדש בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/03/2019 תאריך עדכון: 06/05/2019
2 דקות קריאה

השעון הביולוגי של האדם עוזר בוויסות הגוף באמצעות מעקב לאורך שעות היום אחר השינויים הגופניים, המנטליים וההתנהגותיים שלנו. אור וחושך הם כמובן הגורמים העיקריים המשפיעים על השעון הביולוגי.

צביר של תאי עצב במוח מקבל מידע על כמות האור שעוברת דרך העצבים האופטיים, וגורם לשחרור של הורמון השינה מלטונין כדי שהמוח שלנו ילך לישון. 

עם זאת, כשאנחנו מטיילים בעולם למקומות עם זמן אחר או עובדים במשמרות לילה, קיים שיבוש של השעון הביולוגי. חלק מההשפעות של שיבוש זה כרוכות בנדודי שינה ועייפות, בעיות ריכוז, כאבי ראש ובעיות במערכת העיכול.

כיום לא קיימים טיפולים להשפעות השליליות של ג'ט לג או משמרות לילה, ולכן נעשים חיפושים אחר טיפולים חדשים. למשל, ישנו מחקר שמצא כי רשתית העין מכילה תאים מפרישים וזופרסין, הורמון נוסף העוזר בוויסות השעון הביולוגי. שינוי מסלול האיתות של וסופרסין, עשוי יום אחד להוביל לייצור של טיפות עיניים שיאזנו את ההשפעות של ג'ט לג. אך טיפולים כאלו עדיין רחוקים מלהיות ממשיים. אבל מה אם ניתן היה לטפל בג'ט לג ללא כל תרופות? מה אם האור אינו היה הגורם היחידי המשפיע על השעון הביולוגי?


ממחקר חדש של אוניברסיטת המדינה של אריזונה, שבפניקס, אשר פורסם בכתב העת The Journal of Physiology, עולה כי פעילות גופנית עשויה למנוע השפעות שליליות של שיבוש השעון הביולוגי.




מחקר חדש מצא: פעילות גופנית עשויה למנוע השפעות שליליות של שיבוש השעון הביולוגי




פעילות גופנית מעכבת או מקדימה את השעון הביולוגי

לצורך המחקר, החוקרים בדקו את ההשפעות של פעילות גופנית על 51 משתתפים בגילאים 59-75 בכושר טוב, ועוד 48 משתתפים בגילאים 18-30. 


החוקרים עקבו אחר השעון הביולוגי של המשתתפים וכיצד הפעילות הגופנית השפיעה עליהם במשך תקופה של 5.5 ימים. כל 99 המשתתפים עשו פעילות גופנית בינונית של שעה ביום על הליכון במשך 3 ימים רצופים, באחת מ-8 פעמים שונות במהלך היום או הלילה.

החוקרים הגדירו מראש את מצב השעון הביולוגי של כל משתתף בתחילת המחקר באמצעות ניתוח דגימות השתן וקביעת רמות המלטונין של המשתתפים. 

הגוף משחרר כמויות שונות של מלטונין בשעות שונות של היום: ההורמון מטפס בשעות הערב ויורד בשעות הבוקר. באמצעות לקיחת דגימות בכל 90 דק', החוקרים זיהו את הזמן המדויק שבו המלטונין של המשתתפים עלה וירד לאורך היום.

קראו עוד: 5 הגדולים: אלה הם האימונים החמים ביותר ב-2019


פעילות גופנית בבוקר או בצהריים עוזרת לאיזון השעון הביולוגי

מן המחקר עלה כי פעילות גופנית ב-7 בבוקר או בין השעות 13:00-16:00 העבירה את השעון הביולוגי לזמן מוקדם יותר, בעוד שפעילות גופנית בין השעות 19:00-22:00 מעכבת את השעון הביולוגי. מין וגיל לא השפיעו על תוצאות אלו. במילים אחרות, פעילות גופנית בשעות הבוקר והצהריים איזנה את השעון הביולוגי והזיזה אותו לשעות מוקדמות יותר, כך  שזמן השינה וזמן ההתעוררות בשעה מוקדמת היו קלים יותר. גיל ומין לא השפיעו על התוצאות.


ידוע שפעילות גופנית משפיעה על השעון הביולוגי שלנו, אלא שבמחקר זה ניתן לראות בבירור מתי פעילות גופנית מעכבת את השעון הביולוגי ומתי היא גורמת לו להקדים. מידע זה פותח אפשרות לסייע.


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
 מרכזי הזרקה אזור מרכז-שפלה
מרכזי הזרקה אזור מרכז-שפלה אחר
 מומחי בזלת פארמה
מומחי בזלת פארמה אחר
 מרפאת מדיקל J
מרפאת מדיקל J אחר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה ודום נשימה בשינה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו