דלג לתוכן

כך בני הזוג יכולים להשפיע על בריאותכם

בחירה בבן/ת הזוג יכולה להשפיע על הבריאות בדרכים רבות, חיוביות ושליליות כאחד: החל מספורט ושעות עבודה, וכלה באישיות. לפניכם כמה דרכים מפתיעות שבאמצעותן בני זוג יכולים להשפיע על בריאותכם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/04/2019
3 דקות קריאה

לא משנה אם אתם שנה ביחד או בדיוק חוגגים 40 שנות נישואים, אם אתם זוג חד מיני או הטרוסקסואלי, כך או כך הבריאות שלכם יכולה להיות מושפעת מבן/ת הזוג. שעות השינה, הרגלי אכילה, הפסקת עישון, דיכאון – אלו הם רק חלק מההשפעות הבריאותיות שיכולות לצוף במערכת יחסים. לפניכם כמה מההשפעות שמערכת היחסים יכולה לגרום לבריאות שלכם.



הקלה על כאב

חוקרים מאוניברסיטת קולורדו, ארה"ב, ומאוניברסיטת חיפה, הציגו ממצאים בשנת 2017 שלטענתם מראים שכאשר בני זוג הטרוסקסואלים נוגעים בנשיהן הסובלות מכאב, קצב הלב ודפוסי הנשימה של בני הזוג מסתנכרנים וכאב האישה עשוי להתפוגג.ככל שבן הזוג אמפתי יותר והשפעת שיכוך הכאב חזקה יותר, כך רמת הסנכרון גבוהה יותר ביניהם בעת מגע.


מחקר זה הוא עדות נוספת לשלל ממצאים בנושא "סנכרון בינאישי", תופעה בה אנשים מתחילים לשקף באופן גופני את מי שהם נמצאים בקרבתו. למשל, אנשים באופן תת מודע לא פעם מסנכרנים את צעדיהם כשהם הולכים יחדיו ברחוב, כמו גם משקפים את התנוחה של חברם לשיח. 


שיפור הכושר

מחקר של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, ארה"ב, אשר פורסם בשנת 2015, הצביע על ממצאים שמראים ששיפור הכושר שלנו עשוי לשפר גם את הכושר של בן/ת הזוג. 


במחקר, נשאלו זוגות בנוגע לרמת הפעילות הגופנית שלהם בשני ביקורים רפואיים שנערכו בנפרד במהלך של כ-6 שנים. בביקור הראשון, אם אישה עמדה בהנחיות המומלצות לפעילות גופנית, בן זוגה היה בעל 70% יותר סיכוי להשיג גם מטרות אלו, לעומת בני זוג שנשותיהם היו פחות פעילות. לעומת זאת, כאשר גבר עמד בהנחיות המומלצות לפעילות גופנית, בת הזוג הייתה בעלת 40% יותר סיכוי להשיג גם מטרות אלו בביקורי ההמשך.


כשמדובר בכושר גופני, הלחץ החברתי הטוב ביותר שיגרום לתזוזה עשוי להגיע דווקא מהאדם היושב מולנו בארוחת הבוקר. רתימה בן/ת הזוג לפעילות גופנית בהחלט עשויה להיות דרך לעודד את שני בני הזוג להיות פעילים יותר.


שינוי מיקרוביום

מחקר של אוניברסיטת ווטרלו, קנדה, משנת 2017, טוען שבני זוג אשר גרים ביחד משפיעים על המיקרוביום בעור אחד של השני. המיקרוביום הוא הרכב חיידקי הייחודי לכל אדם, והוא משפיע על הנטייה שלנו לפתח מחלות מסוימות ולהגיב לתרופות.


מהמחקר עולה שהמשותף בין המיקרוביום בעור של בני זוג היה כל-כך חזק עד שאלגוריתם מחשב היה מסוגל לזהות איזה מהזוגות חיים ביחד ברמת דיוק של 86%.

אזורי העור שהיו דומים במיוחד היו הרגליים. כשחולקים מקלחת והולכים על אותה רצפה, זה מייצר קרקע לחילופי חיידקים עם בן/ת הזוג, ובכלל עם שאר דיירי הבית. כך ששינוי המיקרוביום של אחד מבני הזוג בהחלט עלול להשפיע על המיקרוביום של השני.


שיפור בריאות גופנית ונפשית

במסגרת מחקר של אוניברסיטת קארדיף, בריטניה, משנת 2011, שבחן את ההשפעות הבריאותיות של מערכת יחסים על הבריאות של בני הזוג, נמצא כי מערכות יחסים ארוכות שנים ומחייבות עשויות לתרום לבריאות הגופנית והנפשית של בני הזוג, וכי יתרונות אלו אף עשויים לגדול עם הזמן.


עוד מממצאי המחקר: בממוצע, אנשים נשואים חיים זמן רב יותר; הבריאות הנפשית של נשים טובה יותר כשהן נמצאות בקשר מחייב; הבריאות הפיזית של גברים טובה יותר כשהם נמצאים בקשר מחייב.


ירידה בסיכון למצבים בריאותיים שונים

ישנם מחקרים שהראו שבני זוג יכולים להשפיע על הסיכון של בני זוגם לפתח מחלות. כך למשל, מחקר של אוניברסיטת המדינה של מישיגן, ארה"ב, משנת 2016, נמצא שבקרב גברים הנמצאים במערכת יחסים אומללה, התפתחות של סוכרת הייתה איטית יותר, ולאחר שאובחנה, הטיפול במחלה היה מצליח יותר.


לפי המחקר, נשים שמווסתות באופן סדיר את דפוסי הבריאות של בני זוגן, ואשר מצטיירות כטרחניות, נודניקיות ומערערות רגשית את בני זוגן, יכולות אולי להסביר את ממצאים אלו.

לטעת החוקרים, מחקר זה מערער את ההנחה שנישואים באווירה שלילית עלולים להזיק לבריאות. המחקר גם תורם להבדלה בין סוגי איכות נישואים (בהחלט ישנם נישואים שעלולים להזיק לבריאות הנפשית והגופנית שלנו, בעיקר במקרים של התעללות מכל סוג שהיא. אינפומד), ולעובדה שנדנוד עשוי לפעמים להיות חיובי בקשר.

עוד עלה במחקר – בן/ת זוג אופטימי גם יכול להשפיע על הבריאות שלנו, ולמעשה נראה כי בני זוג אופטימיים ניבאו פחות מחלות כרוניות במהלך הזמן. לצד זאת, במחקרים אחרים שנעשו, נראה כי בני זוג שהתחתנו נוטים יותר (פי 3) להישאר חיים 15 שנים אחרי ניתוח מעקפים, מאשר אנשים שלא התחתנו. זאת ועוד, אנשים נשואים נוטים פחות לסבול מבעיות קרדיווסקולריות מאשר רווקים/ות, אלמנים/ות וגרושים/ות.



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שרון דמול אליעז
ד"ר שרון דמול אליעז אנדוקרינולוגיה ילדים
5.0
( 15 חוות דעת )
"תודה רבה מקרב לב לדר׳ דמול. היתה לנו חווית טיפול טובה מאוד עם רופאה מעולה!"
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 16 חוות דעת )
"אני שנים אצל ד״ר אולגה גורגולה ולא אחליף אותה! לפניי שהיא ד״ר, היא בן אדם אנושי, בגובה העיניים, מקשיב ואכפתי! ובפן המקצועי, היא מקצועית ברמות הכי גבוהות שיש! תמיד נותנת תחושת ביטחון והבנה!"
ד"ר גיא תם
ד"ר גיא תם עיניים
4.9
( 78 חוות דעת )
"רופא מאוד מקצועי נחמד ואנושי, יחס מצויין."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול זוגי, טיפול משפחתי

בניהול עדית רונן סתר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו