דלג לתוכן

10 סימנים מוקדמים לדמנציה

דמנציה היא מצב המתאר מגוון תסמינים המשפיעים על התפקוד הקוגניטיבי של אדם, בהם היכולת לחשוב, לזכור ולהסביר. דמנציה עלולה להחמיר עם הזמן וישנם כמה סימנים מוקדמים שיכולים להדליק נורית אזהרה. בכתבה זו תוכלו לקרוא עליהם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/04/2019
3 דקות קריאה

דמנציה  מתרחשת כאשר תאי עצב במוח האדם מפסיקים לתפקד. למרות שהיא בדרך-כלל מופיעה באנשים מבוגרים, דמנציה לא חייבת להיות חלק בלתי נמנע מהזדקנות. ההתדרדרות הטבעית של המוח קורית לכל אחד ככל שמתבגרים, אך היא מתרחשת בצורה מהירה וחמורה יותר בקרב אנשים עם דמנציה.ישנם סוגים שונים של דמנציה, בהם אלצהיימר, שיטיון עם גופיפי לואי, דמנציה פרונטו טמפורלית, שיטיון וסקולרי ודמנציה מעורבת.


לפניכם 10 סימנים מוקדמים לדמנציה. במידה ואתם חווים אחד מתסמינים אלו או שאתם מבחינים בהם אצל אדם קרוב, חשוב לפנות לייעוץ רפואי. למרות שאין ריפוי למחלה, אבחון מוקדם של דמנציה מאפשר התחלת טיפול, שבמקרים מסוימים עשוי להאט את ההתדרדרות המחלה ולשפר את איכות חיי החולה.


1. אובדן זיכרון

אובדן זיכרון הוא תסמין נפוץ לדמנציה. אנשים עם דמנציה פעמים רבות מתקשים לזכור מידע חדש מהתקופה האחרונה, כגון תאריכים ואירועים. במקום זאת, הם ייעזרו בחברים, במשפחה או בעזרים אחרים, כדי להמשיך לעקוב אחר דברים. הם נוטים יותר לשכוח דברים, אלא שאנשים שנוטים לשכוח בגלל הגיל בדרך כלל נזכרים בשלב מסוים במה ששכחו, אנשים עם דמנציה לרוב לא נזכרים.



2. קושי בתכנון ובפתרון בעיות

אנשים עם דמנציה מתקשים פעמים רבות לעקוב אחר דברים מתוכננים, כגון מעקב אחר מתכון בזמן בישול, או לעקוב אחר הנחיות הגעה למקום בזמן נהיגה. פתרון בעיות קלות היא גם תופעה שיכולה להיות מאתגרת לאנשים עם דמנציה, למשל לחשב כמה עליהם לשלם.



3. קושי בביצוע משימות מוכרות

אנשים עם דמנציה עלולים להתקשות בביצוע משימות שהם רגילים לעשות, כגון שינוי בהגדרות של הטלוויזיה, תפעול מחשב, הכנת כוס קפה, ואף להגיע למקום מוכר. קושי בביצוע משימות מוכרות עלול להתבטא בבית או בעבודה.




קראו עוד: הפרעות התנהגותיות בחולי אלצהיימר ודמנציה: מאפיינים ודרכי טיפול


4. בלבול בנוגע לזמן ומקום

דמנציה מקשה לפעמים על תחושת הזמן החולף. אנשים עלולים לשכוח היכן הם בזמן מסוים, כמו גם להתקשות להתמודד עם תאריכים ולהפנים אירועים שהיו או שיהיו בעתיד.



5. קושי בהבנת מידע חזותי

מידע חזותי עלול להיות מאתגר לאנשים עם דמנציה. פעמים רבות הם מתקשים לקרוא, לאמוד מרחקים או להבחין בהבדלים בין צבעים. אנשים שנוהגים או רוכבים על אופניים עלולים להתקשות במלאכות אלו.




קושי בזכירת אירועים מהתקופה האחרונה או בהבנה של מידע חזותי עלולים להעיד על דמנציה



6. בעיות בדיבור או בכתיבה

אנשים עם דמנציה מתקשים להיות פעילים בשיחה. פעמים רבות הם שוכחים מה הם אמרו, מה מישהו אחר אמר, קשה להם להשתלב בשיחה. גם האיות, הפיסוק והדקדוק שלהם בכתיבה עלולים להשתבש, במקרים מסוימים גם כתב היד נהפך לקשה לקריאה. 



7. הנחת דברים במקום לא נכון

אנשים עם דמנציה לא תמיד זוכרים היכן הם מניחים חפצים בהם הם משתמשים בשגרת היום, כגון שלט הטלוויזיה, מסמכים מסוימים, כסף, מפתחות. פעמים רבות הם מניחים חפצים שלא במקומם וחווים תסכול גדול כשאינם מוצאים אותם, לעיתים אף מאשימים אחרים בכך.



8. שיקול דעת וקבלת החלטות לקויים

לאנשים עם דמנציה פעמים רבות קשה להבין מה הוגן ומה הגיוני. כתוצאה מכך, הם עלולים פעמים רבות לשלם יותר מדי כסף על דברים או לרכוש בפזיזות דברים שאין להם כל צורך בהם. חלקם אף עלולים לשים פחות לב למראה שלהם וכתוצאה מכך לסבול מהזנחה חיצונית ומבעיות היגיינה.



9. התנתקות מחיי חברה

אנשים עם דמנציה נוטים פחות להתעניין בהתערות עם אנשים אחרים, כגון משפחה, חברים, קולגות. הם עלולים להתנתק ולא לרצות לשוחח עם אחרים, או לא לשים לב כשאחרים פונים אליהם. במקרים מסוימים הם גם מפסיקים לעסוק בתחביבים, בספורט או בפעילויות המצריכים מגע עם אנשים נוספים.



10. שינויים במצב הרוח

תנודות קיצוניות במצב הרוח או שינויים אישיותיים יכולים להיות גם הם סימן לדמנציה. למשל, אנשים עם דמנציה עלולים להיות רגזנים, מדוכאים, מפוחדים או חרדתיים יותר. הם גם עלולים להתבטא בצורה יותר וולגרית ולהתנהג בצורה לא הולמת.



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מיקי הר-גיל
ד"ר מיקי הר-גיל נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"רופא זה רק המלאך רפאל אך מיקי אכן עשה מלאכתו נאמנה רגיש ומדהים."
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
פרופ' ניר גלעדי
פרופ' ניר גלעדי נוירולוגיה
נוירולוג בכיר, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי תל-אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גריאטריה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו