דלג לתוכן

משתלי שד חלקים או מחוספסים? מה שחשוב לדעת לפני ניתוח להגדלת חזה

מהם סוגי המשתלים הקיימים ומה ההבדלים בניהם, מהן תופעות הלוואי והסיכונים שעלולים להתפתח בשל שימוש בכל אחד מהסוגים ואיך בוחרים את המשתל המתאים? התשובות בכתבה הבאה

מאת: ד"ר יוסף ברגר
תאריך פרסום: 21/07/2019
4 דקות קריאה

ניתוח להגדלת חזה נחשב לאחד ההליכים הנפוצים בכירורגיה הפלסטית. מטרת הניתוח היא להגדיל את השדיים ולהקנות להם צורה. במקרים מסוימים, הניתוח מתבצע לאחר כריתה חלקית או מלאה של השד, המהווה חלק ממהלך הטיפול בסרטן השד. הניתוח כולל הכנסת משתלים מלאכותיים אל השד אשר עשויים מסיליקון - חומר אינרנטי המשמש בתחומים רבים נוספים ברפואה ואינו מעורר כל תגובה כימית כאשר בא במגע עם הגוף.

המשתל מיוצר במפעלים תחת פיקוח של רשויות שונות, כמו רשות התרופות האמריקאית, ה- ,FDA והוא מורכב ממעטפת רב שכבתית שעשויה מסיליקון מוצק וממילוי סיליקון בצורת ג'ל שאינו נוזל. את המשתל ניתן להניח במישור שמאחורי רקמת השד, או שניתן להציבו מאחורי שריר החזה הגדול, שיטה שמומלצת לרוב לנשים רזות יותר והיא עשויה לתרום לקבלת מראה שד טבעי יותר. 

מהם שני סוגי המשתלים הקיימים?

קיימים שני סוגים עיקריים של משתלי שד: משתלים בעלי מעטפת חלקה ומשתלים בעלי מעטפת מחוספסת. האחרונים, מיוצרים בדרגות חספוס שונות -  חלקם בעלי חספוס גס מאוד, בעוד שאחרים בעלי חספוס עדין יותר. בחירת סוג המשתל, גודלו וצורתו משתנה ממטופלת למטופלת, בהתאם למבנה גופה, גילה, העדפותיה והמלצת הרופא המטפל. 




הבחירה בין משתלי שד חלקים למחוספסים משתנה ממטופלת למטופלת בהתאם למבנה גופה, העדפותיה והמלצת הרופא המטפל



מהי קופסית ומה הקשר בינה לסוג הציפוי של המשתל?

לאחר ניתוח הגדלת חזה, עלולה להתפתח קופסית (קפסולה) סביב השתל. למעשה, מדובר ברקמת צלקת שהגוף נוטה לייצר מסביב כל גוף זר המוחדר אליו. למרות שמדובר בתופעה טבעית שלרוב אינה מהווה כל סכנה, במקרים מסוימים הקופסית עלולה להתעבות ולהתקשות וכתוצאה מכך לגרום לאי נוחות , לתחושה לא טבעית של השד במישוש, לקושי בשכיבה על הבטן ובמקרים נדירים אף לכאב. הנטייה להתפתחות הקופסית גדולה יותר במצבים בהם מוכנסים משתלי שד חלקים במנח מעל השריר וכדי למנוע תופעה זו, ניתן להשתמש במשתלים בעלי מעטפת מחוספסת. עם זאת, חשוב לציין כי במצבים בהם המשתל מוחדר מתחת לשריר אין כל מניעה משימוש בשני סוגי המשתלים – חלקים או מחוספסים. 

קראו עוד: האם פיסול אף עשוי להחליף ניתוח אף? כל המיתוסים - והאמת 

האם יש סיכון בשימוש במשתלים מחוספסים?

כאמור, כדי לפתור את בעיית התקשות הקופסית, קיימת נטייה להשתמש במשתל מחוספס. עם זאת, בשנים האחרונות התגלה כי חספוס המעטפת עלול לגרום להתפתחות גידול  נדיר ביותר מסוג לימפומה אנאפלסטית של תאים גדולים, המכונה גם ALCL. יש לציין כי מספר מקרי ה- ALCL שהתגלו אצל נשים עם משתל מחוספס מועט ביותר וברוב המקרים נמצא כי המחלה התפתחה בשל שימוש במשתל בעל דרגת חספוס גבוהה. כנראה שיש סיבות נוספות להתפתחות מחלה זאת פרט לחספוס של משתל הסיליקון.

כמו כן, יש לציין כי לא התגלו מקרי ALCL אחרי שימוש בשתלים חלקים. לאחר בחינת הנושא על-ידי ה-FDA, אושר להמשיך ולהשתמש במשתלים בעלי מעטפת מחוספסת. כמו כן, לא הומלץ להוציא משתלי סיליקון עם חספוס גס. עם זאת, מומלץ על ביצוע מעקב תקופתי אצל הרופא המנתח, ללא כל תלות בסוג השתל שהוכנס, וכן גם ביצוע של בדיקות דימות תקופתיות, כמו אולטרה סאונד, ממוגרפיה ו-MRI. יש לציין כי סרטן השד הוא מחלה נפוצה למדי (1:9 נשים), שככל הנראה אינה קשורה לסוג המשתל שהוכנס. ללא כל תלות בביצוע הניתוח להגדלת חזה, ההנחיות בישראל גורסות כי על כל אישה מעל לגיל 30 לעבור בדיקות תקופתיות לשלילת התפתחות גידול ממאיר בשד ולנשים מגיל 50 מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה כל שנתיים.

איך בוחרים את המשתל המתאים?

בחירת המשתל שיוכנס בניתוח מתבצעת בשיתוף עם המטופלת במהלך פגישת ייעוץ מקדימה עם הרופא המנתח. במהלך הפגישה יפרט הרופא המטפל על הסיכונים והסיבוכים האפשריים הכרוכים בכל סוג משתל.  ההחלטה לגבי סוג המשתל תתבצע בהתאם להעדפות המטופלת, למבנה גופה, גילה והמלצות הרופא המטפל, כל זאת במטרה להגיע לתוצאה מיטבית. 

כיצד ניתן למנוע את הסיבוכים ותופעות הלוואי לאחר ניתוח להגדלת חזה?

אם עברת ניתוח הגדלת חזה או שחזור שד באמצעות משתל סיליקון, חשוב לוודא איזה סוג משתל הוכנס לגופך. מידע זה יימסר לך עם תעודת האחריות של המשתל, הוא מצוי בתיק הרפואי וגם בבית החולים בו נותחת. בנוסף, יש להקפיד על ביצוע פגישות ביקורת תקופתיות אצל הרופא המנתח אחת לכל שנה – שנתיים. במידת הצורך, הרופא עשוי להפנות אותך לביצוע בדיקות הדמיה שונות, בהן בדיקת אולטרסאונד ולעיתים גם בדיקת MRI.

קראו עוד: ניתוח הזרקת שומן עצמוני לישבן: כיצד הוא מתבצע ומהם יתרונותיו?


האם יש צורך להחליף את המשתלים לאחר תקופת זמן מסוימת?

למרות הסברה הרווחת הגורסת כי אי החלפת המשתלים עלולה להוביל להתפתחות בעיות בריאותיות שונות, חשוב לציין כי הצורך בהחלפת משתל אינו קשור לבעיה רפואית כלשהי, אלא נובע מהחלשות דופן המשתל. החלשות הדופן עלולה לגרום לקרע במעטפת השתל וכתוצאה מכך לעיוות והתקשות של השד. על כן, יש לגשת לפגישת מעקב אצל הרופא המנתח לאחר כעשור ממועד הכנסת השתלים כדי לבחון את מצבם ולשקול ניתוח להחלפת השתלים במקרה הצורך. החלפת משתל שלם תדרוש ביצוע של הליך כירורגי פשוט יחסית, ולעומת זאת החלפת משתל קרוע עלולה להוביל לניתוח מורכב יותר. על כן, בפגישת המעקב יבדקו השתלים ויוחלט אם להחליפם טרם להתפתחות קרע במעטפת. ההחלטה על החלפת השתלים מושפעת גם מגורמים נוספים, כמו שינוי במבנה הגוף, החזה, רצון המטופלת במשתלים שונים. 

לסיכום, ניתוח הגדלת חזה אינו מהווה סיבה לדאגה: ברוב המקרים אין צורך להוציא את השתלים וגם אם מתפתחת קופסית ככל הנראה היא אינה תוביל לצורך בניתוח נוסף להוצאת השתלים. עם זאת, טרם להחלטה על ביצוע הניתוח חשוב להתייעץ עם הרופא המנתח כדי לשקול את יתרונות הניתוח אל מול הסיכונים האפשריים ולבחור את המשתל המתאים ביותר עבורך.


הכתבה בשיתוף עם ד"ר יוסף ברגר, מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית, רופא בכיר במחלקה לכירוגיה פלסטית, בבית החולים רמב"ם, חיפה. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר טלי פרידמן
ד"ר טלי פרידמן כירורגיה פלסטית
מומחית לכירורגיה פלסטית לעיצוב הגוף, בעלת המרכז הבינלאומי לעיצוב הגוף המתמחה בפתרונות כירורגיים ואסתטיים מקיפים
ד"ר גיל נרדיני
ד"ר גיל נרדיני כירורגיה פלסטית
5.0
( 37 חוות דעת )
"ד"ר נרדיני הוא אחד יחיד ומיוחד!! רופא מקצועי ואנושי מהרמה הראשונה! ממליצה בחוםםםם❤️❤️"
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום כירורגיה פלסטית
מנהלת המחלקה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת בבית החולים בני ציון, חיפה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הגדלת חזה והרמת חזה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו