רגע לפני ניתוח: כיצד ניתן לטפל בבלט, בקע או פריצת דיסק?
מה ההבדל בין בלט דיסק ולבין פריצת דיסק, מהם החסרונות בביצוע ניתוח לטיפול בבעיות אלה ואיזו שיטה עשויה לתרום למיתון הכאבים ותופעות הלוואי ללא פעולה פולשנית? התשובות בכתבה שלפניכם
היחלשות של טבעת הדיסק עלולה לגרום לאחד משלושת המצבים הבאים:
1. בלט דיסק
מצב בו מעטפת הדיסק נחלשת ומאבדת מגמישותה וכתוצאה מכך מתפתחים קרעים זעירים, שדרכם בולט החומר הצמיגי המצוי במרכז הדיסק. אם גרעין הדיסק לוחץ על שורש העצב האזורי או מגרה אותו, מתפתחת דלקת מקומית אשר גורמת לכאבי גב שעלולים להקרין גם לגפיים, לחוסר תחושה חלקי ועוד.
2. בקע דיסק
בקע דיסק הוא מצב חמור יותר מבלט, בו כמעט כל סיבי הטבעת הסחוסית נקרעים. הבקע גורם לבליטה משמעותית יותר של גרעין הדיסק וכתוצאה מכך לכאבים עזים שעלולים גם הם להקרין לידיים או לרגליים.
3. פריצת דיסק
פריצת דיסק היא מצב בו הטבעת הסחוסית נקרעת לחלוטין והחומר הצמיגי המצוי בגרעין הדיסק פורץ החוצה ונוגע בחוט השדרה. כתלות במיקום הדיסק הפגוע בעמוד השדרה, עלולים להיות מורגשים כאבי גב עזים המקרינים לגפיים התחתונות או כאבי צוואר המקרינים לידיים.
כיצד ניתן לטפל?
הטיפול השמרני במצבי בלט, בקע או פריצת דיסק יתבצע באמצעות פיזיותרפיה, זריקות אזוריות או טיפולים אלטרנטיביים, כמו עיסוי או דיקור. למרות שטיפולים אלה עשויים לתרום בהפחתת עוצמת הכאב ובמיתון התסמינים הנלווים, הם אינם פותרים את הבעיה מיסודה.
במקרים בהם הבקע גורם ללחץ קיצוני על העצב, לכאבים עזים ולהגבלה בתנועה ניתן לבצע ניתוח לשאיבת או צריבת החלק הבולט של הדיסק. אם מדובר בפריצת דיסק, ניתן לבצע ניתוח לכריתה חלקית של הדיסק- כדי להפחית את הלחץ על העצב, או ניתוח לקיבוע הדיסק במקומו - כדי למנוע פריצה נוספת.
למרות שהניתוחים עשויים להוביל להקלה בתסמינים ולפתרון הבעיה, בדומה לכל פעולה כירורגית הם אינם חפים מסיכונים וסיבוכים. מעבר לכך, הפעולות הכירורגיות אינן מובילות תמיד להצלחה מוחלטת.
מהי שיטת הפחתת לחץ?
שיטת הפחתת לחץ קיימת כבר כשני עשורים ומאושרת לשימוש על ידי ה-FDA. מדובר בטיפול שאינו כירורגי אשר במהלכו מתבצעת מתיחה מבוקרת של עמוד השדרה באמצעות מיטת טיפולים מיוחדת, במטרה להקל על כאבי גב או גפיים שהתפתחו מסיבות שונות. מכשיר הפחתת הלחץ מבוסס על העקרונות הטיפוליים עליהם מושתת הטיפול הכירופרקטי המסורתי. מתיחת עמוד השדרה והפחתת הלחץ מאזורים מסוימים בו, תורמות להקלה על הכאב ומספקות סביבת החלמה אופטימלית במצבים של בלט, בקע או פריצת דיסק.
כיצד מתבצע הטיפול?
טרם לטיפול יש צורך בביצוע בדיקות הדמיה שונות, לרבות בדיקת CT או MRI, כדי לבחון את מיקום הדיסק הפגוע ולאמוד את חומרת הפגיעה.
כאמור, הטיפול מתבצע על מיטת טיפולים מיוחדת המסונכרנת למחשב, אליו מוזנים נתוני המטופל והמיקום המדויק של הדיסק הפגוע לאורך עמוד השדרה. בהתאם לנתונים שהוזנו, המחשב מתאים את זווית המיטה, כך שאזור הדיסק הפגוע יהיה זה שיטופל.
הטיפול בהפחתת לחץ מסייע בשני אופנים:
1. הוא מפחית את הלחץ המופעל על הדיסק הפגוע ומסייע בספיגת החומר הצמיגי.
2. הוא מותח את עמוד השדרה וכך תורם להזרמת חמצן ורכיבים חיוניים אל הדיסק הפגוע, שמקדמים את הליך ההחלמה.
הטיפול על המיטה נמשך כ-25 דקות ולאחר מכן מתבצע טיפול באמצעות טכניקות ידניות על עמוד השדרה, העצבים והשרירים באזור. כמות הטיפולים הנדרשת משתנה ממטופל למטופל, עם זאת לרוב לאחר כעשרה טיפולים עשויה להיות מורגשת הקלה במצב. ברוב המקרים הטיפול אינו גורם לכאב או לאי נוחות.
מי אינו נחשב כמועמד מתאים לטיפול בהפחתת לחץ?
נשים בהריון, אלה הסובלים מאוסטאופורוזיס ובעלי צפיפות עצם נמוכה וכן אנשים שעברו ניתוחים שבמהלכם הושתלו ברגים או קיבועים, אינם יכולים לבצע את הטיפול בהפחתת לחץ.
הכתבה בחסות ד"ר יואב שטיין, כירופרקט מומחה. ד"ר שטיין מטפל בין היתר בפריצות דיסק, בלט דיסק, כאבי גב, כאבי צוואר, כאבי ראש ומיגרנות, סחרחורות, פציעות ספורט ועוד. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד