דלג לתוכן

אוהבים יין? ייתכן שהסיכוי שלכם לדיכאון קטן

רזברטרול, תרכובת הקיימת באופן טבעי ביין אדום, מסקרנת חוקרים רבים כבר כמה עשורים. כעת, מחקר חדש מצא שתרכובת זו עשויה להיות יעילה בטיפול נגד דיכאון. כל הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/08/2019 תאריך עדכון: 03/02/2021
2 דקות קריאה
כתבת אודיו


אנשים רבים סובלים מדיכאון ומחרדה, אך רק בקרב חלק מהם הטיפולים התרופתיים מצליחים להביא לנסיגה של ההפרעה. מהסיבה הזו, חוקרים רבים להוטים למצוא תרופות חדשות שיעזרו לטפל בצורה יעילה יותר בדיכאון ובחרדה.

התרכובת הטבעית שמעוררת סקרנות 

מרבית התרופות שרופאים ממליצים עליהן היום למטופלים הסובלים מדיכאון ומחרדה יוצרות אינטראקציה עם הסרוטונין או נוראדרנלין שבמוח.

כעת, חוקרים מנסים למצוא תרופות ייעודיות פוטנציאליות, וכמה מהם פנו לכיוון התרכובת הטבעית רזברטרול, חומר אשר מצוי בקליפה של ענבים ופירות יער, וכמובן גם ביין אדום. למעשה, בשנים האחרונות התרכובת הזו זוכה לתשומת לב רבה מטעם מדענים מתחום הרפואה.

במחקר החדש, חוקרים מאוניברסיטת שוזו, סין, התמקדו בתפקידו של האנזים (PDE4 (phosphodiesterase 4 ושל המולקולה cAMP (cyclic adenosine monophosphate). 

מולקולת ה- cAMP מגיבה לאותות מחוץ לתא, כגון הורמונים, ומעבירה את המידע לאזור הרלוונטי שבתוך התא. במילים אחרות - המולקולה בעצם מווסתת את התקשורת התוך תאית במוח, וזה הופך אותה ליעד אטרקטיבי לטיפול בהפרעות נפשיות. 

מחקרים קודמים הראו שרזברטרול מעלה את רמות ה- cAMP בכמה סוגים של תאים. PDE4 הוא אנזים ששובר את המולקולה cAMP, ובכך עוזר לווסת את כמות המולקולות הללו בתאים. רמות גבוהות יותר של PDE4 מובילות להרס גדול יותר של cAMP. יש כמה מחקרים שבעבר רמזו לכך שייתכן שלאנזים זה יש תפקיד בדיכאון ובחרדה. במחקר החדש, החוקרים השתמשו במודלים של עכברים, כדי לבדוק את ההשפעות של רזברטרול על ההתנהגות.



מבוגרים שותים יין אדום שעל פי מחקר חדש עשוי לסייע במניעת דיכאון


סטרס שמוביל לדיכאון

עדיין לא לגמרי ברור מה גורם לדיכאון ומדוע הוא משפיע על אנשים מסוימים ולא על אחרים. תיאוריה אחת גורסת שהגוף משחרר הורמונים בשם גלוקוקורטיקואידים, הכוללים קורטיזול, כאשר הגוף נמצא בסטרס. בטווח הקצר, הורמונים אלו עוזרים להכין את הגוף לקראת משבר הצפוי להגיע. עם זאת, אם הסטרס נשאר זמן ממושך יותר, הגלוקוקורטיקואידים עלולים לגרום לנזק.

בצורה זו, חלק מהחוקרים מאמינים שסטרס כרוני גורם נזק לתאי עצב בהיפוקמפוס, תאים רגישים במיוחד, ונזק זה סולל את הדרך לדיכאון ולחרדה.

החוקרים של מחקר זה בחנו האם רזברטרול יכול לתקן את ההשפעות המזיקות ואם כן – איך זה בדיוק קורה. הם גילו שהטיפול ברזברטרול תיקן את העלייה ברמות של  PDE4Dממשפחת ה- PDE4, שככל הנראה יש לו תפקיד חשוב במיוחד בקוגניציה ובדיכאון. בנוסף, הטיפול מנע ירידה של cAMP. בעכברים שלא יכלו לייצר PDE4D, רזברטרול העלה את השפעות ההגנתיות של cAMP אף יותר מאשר בעכברים עם PDE4D מתפקד. רזברטרול, אם כך, הראה השפעה נוגדת דיכאון וחרדה.

ממצאים אלו, כך טוענים החוקרים, מראים כי ההשפעות של רזברטרול נגד דיכאון וחרדה מתווכות באופן מובהק על-ידי מעכב PDE4D.

קראו עוד: יין אדום בריא? תלוי איך הוא מיוצר

זו רק ההתחלה

נראה כי רזברטרול מפחית דיכאון וחרדה בעכברים, וייתכן כי הוא עשוי להפוך כתרופה יעילה לטיפול באנשים הסובלים מהפרעות חרדה ודיכאון.

לצד כל אלו, אין כמעט ראיות על השפעתו של רזברטרול על בני אדם. למרות שגדלות הראיות התומכות על עכברים, חסרים עדיין ניסויים קליניים על בני אדם, ואף ייתכן כי יתגלו פערים של השפעת החומר על הבריאות הנפשית של בני אדם. יש צורך במחקרים נוספים שיבחנו את המנגנון, כמו גם בניסויים קליניים בעתיד.

לסיכום, רזברטרול מצוי ביין ברמות נמוכות. שתיית יין אדום ככל הנראה לא תספק את היתרונות התיאורטיים של רזברטרול, אך אם היא נעשית בצורה מתונה היא גם לאו דווקא תזיק.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיכאון וחרדה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו