כפל ראייה: האם הבעיה העינית מבשרת על מצב חמור יותר?
מהם סוגי כפל הראייה ומה מקורם, אילו תסמינים יעידו על המקור לכפל הראייה וכיצד ניתן לטפל? התשובות בכתבה שלפניכם
כפל ראייה הוא מצב בו בהתבוננות על עצם מסוים מתקבלת תמונה כפולה. מקורו עלול להיות בבעיה תוך עינית או בבעיה בתנועות העין. קיימים שני סוגים מרכזיים של כפל ראייה, כל אחד מהם מרמז על בעיה באיבר אחר.
כפל ראייה חד עיני
במצב זה סגירת עין אחת ומבט בעין הנותרת אינו מוביל לביטול כפל הראייה. כפל ראייה חד עיני ירמז לרוב על בעיה בעין עצמה, לרבות הצטלקות של הקרנית, קטרקט, ניוון רשתית ועוד.
כפל ראייה דו עיני
במצבים של כפל ראייה דו עיני, סגירה של אחת העיניים מובילה לביטול כפל הראייה, כלומר כפל הראיה מופיע רק כששתי העיניים פתוחות. כפל ראיה זה מעיד על בעיה בסנכרון תנועות העיניים. מקור בעיית הסנכרון עלול להיות נעוץ בבעיה בשרירים האמונים על תזוזות העיניים, בעיה עצבית הנוגעת לעצבים המעצבבים את שרירי העיניים, או בעיה בתקשורת שבין העצבים לשרירים (מצב נדיר יותר). אל כל גלגל עין מגיעים 3 עצבים אשר מעצבבים את 6 השרירים האמונים על תזוזת העין בכיוונים שונים. בעיה בכל אחד מחלקים אלה עלולה לגרום להפרעה בתפקוד ולכפל ראייה.
בעיות עצביות המובילות לכפל ראייה
פגיעה עצבית היא הגורם השכיח ביותר לכפל ראייה דו עייני. מקור הפגיעה עלול להיות נעוץ בהפרעה באספקת הדם לעצב (הפרעה מיקרו וסקולרית), דלקת בעצב (כמו לדוגמה במצבים של טרשת נפוצה) גידול אשר מפעיל לחץ על העצב, ועוד.
בעיות בשרירים האמונים על תנועת העיניים
כאמור, לעיתים כפל ראייה נובע מפגיעה באחד או יותר מששת השרירים האמונים על תנועות העיניים. במצבים אלה, כפל הראייה עלול להופיע כתופעה משנית לדלקת בשריר, להתפתח כתוצאה מטראומה בשריר או מתהליך גידולי בשריר עצמו.
הפרעה בתקשורת בין העצב לשריר
הפרעה בתקשורת בין העצב השריר נגרמת לרוב בשל מחלות נדירות יותר, אוטואימונית (קבוצת מחלות בהן הגוף מייצר נוגדנים נגד עצמו). במקרה זה, ההפרעה נגרמת בשל נוגדנים אשר מפריעים בתקשורת בין העצב לשריר, כמו לדוגמה מיאסטניה גרביס .
אילו תסמינים יכולים להעיד על כפל ראייה דו עיני?
כאמור, כפל ראייה זה יעלם בעצימת כל עין בנפרד ויופיע כאשר שתי העיניים פתוחות. מעבר לכך, לעיתים המטופל ו/או סביבתו יבחינו בפזילה חדשה ו/או בסימנים נלווים, כמו צניחת עפעף, אי שוויון בין האישונים, או בלט של עין אחת בהשוואה לשנייה. כמו כן, המטופל עלול לסבול מכאב בהנעת העין, לדווח על אודם מקומי או על ירידה בראייה.
דרכי אבחון
במקרים שהופיעו סימפטומים אלו ובעיקר כפל ראייה דו עיני, מוטב לפנות לנוירואופטלמולוג לשם אבחון מקיף. אבחון הבעיה מתבצע לאחר שיחה עם המטופל, לימוד מחלות הרקע, בחינת הסימפטומים שהופיעו ובדיקה מקיפה של ארובת העין, של כל העצבים המגיעים לארובת העין ובדיקה של העין עצמה על כל חלקיה. לעיתים יש צורך בביצוע בדיקות נוספות, כמו בדיקות דם או בדיקות הדמיה מוחית.
מהן דרכי הטיפול?
הטיפול תלוי למעשה בגורם שאובחן :במידה ונראה כי מדובר בבעיה באספקת הדם לעצב, הטיפול מכוון לאיזון גורמי סיכון וסקולריים, לרבות איזון מחלת הסוכרת, איזון לחץ הדם ורמות הכולסטרול. אם מדובר בבעיה של ממאירות (גידול אשר לוחץ על העצב המוטורי), הטיפול עובר לידי הצוות הנוירוכירורגי. במקרים בהם כפל הראייה נובע מבעיה בשריר, יתבצע טיפול ממוקד, כמו לדוגמה טיפול נוגד דלקת במצבים של מיוזיטיס (דלקת בשריר), או טיפול במחלת הרקע שהדלקת משנית לה, לדוגמה הסתמנות לא טיפוסית של בעיות בבלוטת התריס. במצבים של טראומה ופגיעה בשריר ברוב המקרים יבחן פתרון ניתוחי שיתבצע על ידי אוקולופלסטיקאי. הפרעה בתקשורת בין העצב לשריר תטופל על ידי נוירו-אימונולוג אחרי מספר בדיקות שיביאו לאבחנה סופית.
מדוע חשוב לטפל בכפל ראייה מוקדם ככל הניתן?
חשוב לזכור שכפל הראייה עצמו מהווה רק סימפטום המעיד לרוב על בעיה משמעותית יותר, שאיננה עינית, כמו מחלה סיסטמית או נוירולוגית, שמחייבת טיפול לשם מניעת החמרה, ולעיתים מצבים מסכני חיים. על כן, יש חשיבות לאבחון הגורם לכפל הראייה מהר ככל הניתן. במצבים בהם הופיע כפל ראייה חריף חשוב לפנות בהקדם לכל רופא עיניים נגיש בקופ"ח או במיון עיניים, כשלב ראשון ולא להמתין לתור אמבולטורי. אם הבעיה ממושכת או כבר קיבלה מענה ראשוני, ניתן להמתין לתור לנוירואופטלמולוג.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר עינת קליין, רופאה בכירה-מערך עיניים, היחידה לנוירואופטלמולוגיה, המרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.