דלג לתוכן

קנאביס רפואי במדינת ישראל: כל מה שחשוב לדעת

באילו מצבים ניתן להשתמש בקנאביס רפואי, איך מקבלים אישור, אילו רופאים מספקים מרשם, מה משמעות רפורמת הקנאביס ומדוע בג"ץ החליט להקפיא אותה? המדריך המקיף לקנאביס רפואי במדינת ישראל

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/09/2019 תאריך עדכון: 11/04/2023
6 דקות קריאה


קנאביס הוא צמח טבעי המאפשר הפקה של תרכובות בעלות השפעות שונות. צמח זה ידוע בעיקר בשל השפעותיו הפסיכו-אקטיביות והרפואיות. 
 

השימוש בקנאביס למטרות רפואיות החל לפני יותר מ -5,000 שנה, כחומר מאלחש ומרדים אשר מסייע בהקלה על כאבים. במאה ה-20 הוכרז הקנאביס כחומר לא חוקי על-ידי הרשויות האמריקאיות. הכרזה זו הובילה מדינות רבות ברחבי העולם להוציא את הקנאביס אל מחוץ לחוק, פעולה שנותרה תקפה במדינות רבות עד לימנו. 

איך קנאביס משפיע על הגוף שלנו?

ההשפעה של קנאביס על גופינו מתרחשת בזכות המערכת האנדוקנבינואידית - מערכת העברת האותות בגופם של בעלי החיים ובני האדם. המערכת מורכבת, בין היתר, מקולטנים (רצפטורים) המתבטאים על גבי תאים במערכת העצבים המרכזית וההיקפית, אליהם נקשרות מולקולות המייצרות תחושות עצביות.

נמצא כי תחת השפעת צמח הקנאביס, נקשרים אל הרצפטורים מולקולות אנדו-קנבינואידיות ופיטו-קנבינואידיות (כמו THC ו-CBD) המשפיעות על ההולכה העצבית, עידוד התיאבון, הפחתת תחושת הכאב, שיפור מצב הרוח, הפחתת מצבי דלקת בגוף, ועל בקרת המערכת החיסונית ומשק האינסולין בגוף. 

במילים אחרות, קשירת מולקולות אנדו-קנבינואידיות ופיטו-קנבינואידיות לרצפטורים שעל גבי התאים במערכת העצבים יוצרת את האפקט האופייני והרצוי של קנאביס רפואי.

קראו עוד: מחקר חדש חושף: צריכת קנאביס אינה גורמת בהכרח לעלייה במשקל

אילוסטרציה קנאביס רפואי על גבי מרשם רופא

 

זני קנאביס והשפעותיהם השונות

צמח הקנאביס כולל בתוכו שלושה תתי מינים עיקריים, בעלי השפעות שונות:

• קנאביס סאטיבה (Cannabis Sativa) 
 מין הקנאביס הנפוץ בעולם, גבוה וצר בעל "זרועות" דקות וארוכות יותר. מקורו באזורי קו המשווה.

השפעות הסאטיבה הבולטות הן תחושת מרץ מוגברת, הפחתת דכאון, עידוד תאבון, עלייה ביצירתיות. קנאביס סאטיבה מומלץ לרוב לשימוש בשעות היום. 

• קנאביס אינדיקה (Cannabis Indica) 
מין הקנאביס השני הנפוץ בעולם, נמוך ורחב יותר מהסאטיבה ובעל "זרועות" רחבות וקצרות יותר. מקורו במדינות המזרח התיכון ובאזור אפגניסטן ופקיסטן. השפעות האינדיקה הבולטות הן הרגעה ואף תחושת ישנוניות, הפחתת חרדה וכאב.  זן זה מומלץ לשימוש בלילה.

• קנאביס רודראליס (Cannabis Ruderalis) 
זן נדיר שמקורו ברוסיה. בעל אחוזים מזעריים של החומר הפסיכו-אקטיבי THC.

 

האם קנאביס רפואי ממכר?

לצד התופעות הרצויות של קנאביס רפואי, חשוב לזכור כי השימוש בקנאביס אינו חף מסיכונים, כמו פיתוח תלות והתמכרות, התפרצות פסיכוזה ושינויים פסיכיאטרים,. בנוסף, טרם ידועות השלכות הטיפול במצבים רפואיים מורכבים, בהם הריון, וכן גם על אוכלוסיות מסוימות, כמו ילדים ומתבגרים. 

מסם מסוכן ועד לצמח הנמצא בחזית הרפואה: כך התפתח שוק הקנאביס הרפואי בישראל 
בשנת 1973 התפרסם בישראל הנוסח החדש של "פקודת הסמים המסוכנים", שקבע כי קנאביס הוא חומר המוגדר כ'סם מסוכן' עליו חל איסור שימוש, אלא אם יש לכך רישיון כדין. 

בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת החלו בארץ ניצני שימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, במקביל לעלייה בפופולאריות השימוש בקנאביס למטרות רפואיות בכל העולם. כך, בשל הסגולות הרפואיות הקיימות בצמח, בהן הקלה על כאבים ועידוד תיאבון, משרד הבריאות החל מאשר את השימוש בקנאביס רפואי במקרים פרטניים.

בשנת 2011 הוקמה במשרד הבריאות "היחידה לקנאביס רפואי" (יק"ר), אשר עוסקת בפיקוח והסדרה של תחום הקנאביס בישראל, זאת בכפוף לאמנה הבינלאומית העוסקת בפיקוח והסדרת הטיפול בקנביס למטרות רפואיות ולמטרות מחקר. בשנת 2016 התקבל מודל ה"מדיקליזציה", המתווה את הסדרת תחום הקנאביס ברפואה ובמחקר. על מנת לשמור על סטנדרט גבוה ואחידות, מוצרי הקנאביס המאושרים לשיווק בארץ הם ברמת Medical-IMC Grade (קטגוריה רגולטורית עבור מוצרי קנאביס רפואי), ומחויבים בבקרה ופיקוח אדוקים.  במסגרת רפורמת הקנאביס האחרונה של משרד הבריאות שהחלה מיושמת ב-2019, קנאביס רפואי ניתן לרכישה במספר בתי מרקחת.

בזכות שמירה על הסטנדרט הגבוה והצלחת הטיפול, מדינת ישראל נחשבת כיום לאחת מהמדינות המובילות בעולם בהיקף השימוש בקנאביס רפואי. עם זאת, קנאביס אינו מוגדר כתרופה וככזה איננו נמצא בסל התרופות.

השימוש הרפואי שונה לחלוטין מהשימוש החברתי בצמח, וחשוב לעשות הפרדה ברורה בין קנאביס בהקשר התרבותי לקנאביס בהקשר הרפואי. בניגוד לשימוש פרטי, השימוש הרפואי מתבסס על עקרונות רפואיים מדעיים כמקובל בעולם התרופות והוא נצרך כטיפול בהתאם להתוויות רפואיות ומצוי תחת פיקוח.

כיום השימוש הפרטי בקנאביס אינו חוקי במדינת ישראל, והמשתמשים בקנאביס למטרות אישיות שלא תחת התוויית רופא עוברים על החוק ומסתכנים בהכנסת חומר שאינו מפוקח לגופם.

 

מי זכאי לקבל קנאביס רפואי?

רישיון לשימוש רפואי בקנאביס יינתן לאחר מיצוי כל אפיקי הטיפול המקובלים ותוך עמידה בהתוויות בלבד, כמפורט בנוהל 106 של משרד הבריאות. בין ההתוויות המאושרות המקובלות (רשימה חלקית):

•מטופלים במחלת הסרטן 

למניעת כאבים משניים, לטיפול במחלה ולצורך הקלה בתסמיני המחלה או הטיפולים (כימותרפיה, הקרנות, טיפול ביולוגי).

•מטופלים הסובלים מקרון או מקוליטיס

•מטופלים הסובלים מכאב נוירופתי ממקור אורגני ברור ומטופלים במשך שנה לפחות במרפאת כאב מוכרת

•מטופלים במחלת ה-AIDS וסובלים מירידה קיצונית במשקל

•מטופלים במחלת טרשת נפוצה במצבים ספסטיים

•מטופלים במחלת פרקינסון הסובלים מכאב

•מטופלים בגירים המאובחנים בטורט וסובלים מהפרעה תפקודית משמעותית

•מטופלים בגירים המאובחנים באפילפסיה תחת תנאים המפורטים בחוזר 106 של משרד הבריאות

•מטופלים סופניים (תוחלת חיים מוערכת של עד חצי שנה)

•מטופלים בגירים המאובחנים ב-PTSD תחת תנאים המפורטים בחוזר 106 של משרד הבריאות וללא היסטוריה של פסיכוזה או שימוש לרעה בסמים.

קראו עוד: קנאביס רפואי: מי זכאי לטיפול?

 

כיצד נצרך קנאביס רפואי?

צורות המתן המאושרות מותאמת לרמות הספיגה במחזור הדם ולזמינות הביולוגית של החומרים הפעילים. צורות המתן המאושרות הן:

• תפרחות קנאביס מיובשות – שאיפה באמצעות סיגריה או מכשיר אינהלציה. החומרים הפעילים נספגים דרך הריאות למחזור הדם במהירות הגבוהה ביותר.

• מיצוי שמן קנאביס – ניתן מתחת ללשון, כך שהחומרים הפעילים נספגים ישירות למחזור הדם מבלי לעבור פירוק במערכת העיכול ובכבד.

• עוגיות קנאביס (לילדים בלבד) – ספיגת החומרים הפעילים היא דרך מערכת העיכול. 

יש להימנע משתיית משקאות חריפים בתקופת הטיפול בקנאביס, בפרט בתחילת הטיפול או בעת שינוי מוצר/מינון.

חל איסור מוחלט על ביצוע פעולות הדורשות ריכוז גבוה, כמו נהיגה או הפעלת ציוד מכני כבד.

כמו כן, אין להשתמש במוצר בפומבי או בנוכחות קטינים, אין להוציאו מישראל ויש להקפיד על נטילת המנה המומלצת בלבד.

איך ניתן לקבל אישור לשימוש בקנאביס רפואי?

על מנת להשתמש בקנאביס רפואי כחוק, יש צורך באישור של משרד הבריאות. בכדי לקבל רישיון להחזקה ושימוש בקנאביס רפואי, יש צורך לעמוד בקריטריונים המפורטים בנוהל 106.

במידה והמטופל עומד בתנאים, עומדות בפניו שתי אופציות לקבלת רישיון:

• באמצעות רופא המוסמך על ידי היק"ר להנפיק רישיון לקנאביס במסגרת הרפואה הציבורית בלבד. במהלך הביקור, שעלותו כעלות ביקור במרפאת חוץ, הרופא יכול להנפיק רישיון ומרשם התקפים מרגע הנפקת הרישיון. במסגרת רפואה פרטית ניתן להגיש בקשה מקוונת ליק"ר. מטופלים אונקולוגים יכולים לקבל את השירות במחלקות האונקולוגיות שבבתי החולים המאפשרים זאת.

• באמצעות הגשת בקשה מקוונת ליק"ר על ידי רופא מומחה בתחום הטיפול הרלוונטי. הבקשה תבחן על ידי רופא ביק"ר.  הרישיון או מכתב ההתייחסות לבקשה ישלחו אל המטופל והרופא המטפל. חידוש הרישיון מותנה במעקב על ידי הרופא המטפל שפרטיו נכללים ברישיון מדי שלושה עד שישה חודשים.

רשימת רופאים המורשים לספק מרשם לקנאביס רפואי לפי לתחום התמחות:
גסטרואנטרולוגיה 
רפואת כאב
המטולוגיה
נוירולוגיה
פנימית
ראומטולוגיה 
גריאטריה 
אונקולוגיה 
רפואת ילדים
רפואת משפחה 
רפואה פיזיקלית ושיקום
כירורגיה 
עיניים
אורתופדיה 

אילוסטרציה קנאביס רפואי על גבי מרשם רופא

פיקוח על מחירי הקנאביס ופיצולי מרשם: ההקלות האחרונות בתחום הקנאביס הרפואי בישראל

לאחרונה, הודיע משרד הבריאות על שורת הקלות בתחום הקנאביס הרפואי, במטרה להקל על סבלם של החולים.

המשרד הודיע כי יפעל להחלת פיקוח על מחירי הקנאביס הרפואי, כך שמטופלים המחזיקים 30-50 גרם בחודש ישלמו סכומים דומים לאלו ששילמו עד היום או סכומים נמוכים יותר, בהתאם לכמות הנצרכת (כ-400-500 ₪ בחודש). כמו כן, נעשה מאמץ לקבוע מחיר מרבי לילדים ולחולים אונקולוגים ללא קשר לכמות הנצרכת (כ-500 ₪ בחודש). 

פיקוח המחירים ייעשה באופן דומה ליתר התרופות בישראל שנמצאות בפיקוח, ובכפוף לאישור ועדת מחירים בהשתתפות משרד האוצר והכלכלה. צעד נוסף הממתין לאישור ועדת הכספים של הכנסת הוא קביעת מחיר מרבי לביקור רופא בקופת החולים לצורך הנפקת וחידוש רישיון (עד 283 ₪ לביקור).

בנוסף, חולים המחזיקים רישיונות שהונפקו טרם למועד החלת הרפורמה (29.4.2019) יוכלו להמשיך ולקבל את הקנאביס במתכונת הישנה בחודשיים הקרובים ובמתכונת החדשה דרך בית המרקחת בנוסף. מטופלים באוטיזם יוכלו לבחור בין המתכונת הישנה למתכונת החדשה עד 1.7.2020. במקביל יתאפשר בקרוב "פיצול מרשם" המאפשר רכישת חלק מהכמות בבית מרקחת אחד וחלק בבית מרקחת אחד.
 

הקפאת רפורמת הקנאביס הרפואי

בשבוע האחרון הודיע בג"צ על הקפאת רפורמת הקנאביס הרפואי החל מה-15 לדצמבר 2019 ועד סוף מרץ 2020. ההחלטה התקבלה בשל זינוק מחירי הקנאביס הרפואי שהובילה הרפורמה של משרד הבריאות.

אם במקור נועדה הרפורמה, בין היתר, להוביל לתפוצה רחבה יותר של מכירת הקנאביס הרפואי בבתי מרקחת ברחבי הארץ, וזאת במקום מכירה ישירה של המגדלים למטופלים, בפועל האמירו מחירי הקנאביס הרפואי בשל חוליות אספקה שהתווספו בדרך שבין המגדלים לבתי המרקחת.

שאלת המחסור באספקה, אגב, נותרה עדיין עלומה, ולא ברור אם עומדת כוונה יזומה של המגדלים לעכב את האספקה כדי לייצר לחץ באמצעות המטופלים, ובכך להחזיר את המצב לקדמותו – בו המגדלים לא זקוקים לשרשרת אספקה והרווחים שלהם גדולים יותר - או שמא מדובר בעיכוב בשל ההתחייבות של המגדלים לריכוזים מסוימים לפי דרישת משרד הבריאות.

לפני הרפורמה, מחירי הקנאביס הרפואי עמדו על 370 ₪ - מחיר קבוע לכל מינון. כיום, מטופלים מדווחים על מחירים של 1000 ₪ ויותר עבור המוצר.

ומה צפוי אחרי מרץ 2020: האם משרד האוצר יאפשר פיקוח על מחירי הקנאביס? האם המגדלים ישתפו פעולה? נמשיך לעקוב ולעדכן.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
ד"ר מיכל שמעונוביץ מור כירורגיה
5.0
( 19 חוות דעת )
"רופאה מקסימה, נעימה ומקשיבה. שרות מקצועי וטוב"
ד"ר ורד ליבנה
ד"ר ורד ליבנה נוירולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"ניכרת מקצועיות ובקיאות בתחום. גישה נעימה ומכבדת"
ד"ר לב לפידוס
ד"ר לב לפידוס אורתופדיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"הטיפול היה מסור נעים ואכפתי. ד"ר לפידוס רופא מצויין נעים הליכות ואכפתי מאוד. היה לנו הזכות להיות מטופלים שלו."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול בכאב

בניהול דנה רובין
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו