זקוקים להרמת סינוס? המידע שחשוב לדעת לפני ביצוע ההליך
הרמת סינוס היא הליך כירורגי נפוץ בתחום רפואת השיניים המאפשר החדרת תוספת עצם בלסת האחורית לשם התקנת שתלים. קיימות מספר שיטות לביצוע ההליך, הנבדלות אלה מאלה בהיקף הפעולה, בתנאי הסף לביצועה ובזמן ההחלמה אחריה: מהן השיטות השונות, אילו יתרונות וחסרונות נעוצים בכל אחת מהן ומה חשוב לדעת טרם לביצוע הפעולה? התשובות בכתבה
הסינוסים הם מעין חללים מלאי אוויר הנמצאים מעל לאזור האחורי של הלסת העליונה, באזור השיניים הטוחנות. חלל הסינוס מופרד מעצם הלסת על ידי ממברנה – מעין רירית דקה המהווה את הגבול בין הלסת העליונה לבין חלל הסינוס. לשם החדרת שתלים באזור האחורי של הלסת העליונה, יש צורך בנפח עצם מינימלי שיאפשר עיגון טוב של השתל ויתרום להצלחת פעולת ההשתלה. במצבים מסוימים, בהם מתרחשת ספיגה של העצם מסיבות שונות, יש צורך בתוספת עצם לצורך ביצוע השתלת השיניים. תוספת העצם יכולה להיות ממקור סינתטי, חיי ואף מהאדם עצמו. הרמת סינוס היא פעולה כירורגית שבמהלכה מושתל תחליף העצם על חשבון חלל הסינוס וכך מושג נפח עצם מספק לצורך החדרת השתלים. קיימות מספר שיטות לביצוע הרמת סינוס, הנבדלות אלה מאלה בהיקף הפעולה ובזמן ההחלמה אחריה. על השיטות השונות, היתרונות, החסרונות והאופן שבו מתוכננת אסטרטגיית הטיפול בכתבה שלפניכם.
קיימות מספר דרכים לביצוע של הרמת סינוס:
הרמת סינוס סגורה
הרמת סינוס סגורה היא פעולה כירורגית מזערית. במהלכה, קודחים קדח באזור הלסת האחורית דרכו מחדירים את השתל. דרך השתל יחדיר הרופא המטפל תחליף עצם – פעולה שתוביל להרמת רירית הסינוס וליצירת חלל מעל לעצם הלסת. תחליף העצם מתאחה עם העצם הטבעית ולאחר תקופת החלמה ניתן להתחיל בהליך השיקום.
מהם היתרונות בהרמת סינוס סגורה?
הרמת סינוס סגורה היא פעולה כירורגית מינימלית ועל כן צפויה לגרום לתופעות מינוריות, בהן נפיחות מקומית וכאב שיחלפו לרוב לאחר מספר ימים.
מהם החסרונות?
הרמת סינוס בשיטה הסגורה מתאפשרת רק במצבים בהם קיים נפח עצם טבעי מינימלי של 4 מ"מ או יותר.
מהו מהלך ההחלמה לאחר ביצוע הפעולה ומתי ניתן יהיה להתחיל בשיקום?
ברוב המקרים הרמת סינוס סגורה מלווה בזמן שיקום קצר יותר שימשך 4-6 חודשים עד להצבת השיקום הקבוע.
הרמת סינוס פתוחה
בהשוואה להרמת סינוס סגורה, הרמת סינוס פתוחה היא פעולה פולשנית יותר. הרופא המטפל מבצע חתך בצד החיצוני של הלסת העליונה, כדי לאפשר גישה ישירה לחלל הסינוס. לאחר מכן, מפריד הוא את רירית הסינוס מעצם הלסת, ובחלל שנוצר מחדיר את תחליף העצם. בסיום הפעולה תופר הרופא המטפל את החניכיים.
מהם היתרונות בהרמת סינוס פתוחה?
הרמת סינוס בשיטה זו מאפשרת השלמת כמות עצם גדולה יחסית, זאת בשל הגישה הישירה לחלל הסינוס. מעבר לכך, ביצוע הפעולה בשיטה הפתוחה מאפשרת שליטה גם ברוחב העצם – דבר חיוני במצבים בהם קיים חסר חיצוני של עצם.
מהם החסרונות?
פעולה זו מלווה בתופעות לוואי משמעותיות יותר. לאחר ביצוע הרמת סינוס בגישה הפתוחה עלולים להתפתח כאבים עזים, נפיחות מקומית מאסיבית, שטפי דם ועוד.
מהו מהלך ההחלמה לאחר ביצוע הפעולה ומתי ניתן יהיה להתחיל בשיקום?
ברוב המקרים, לאחר הרמת סינוס פתוחה נדרשת כשנה עד לאיחוי עצם הלסת והתקנת השיקום. את השתלים ניתן יהיה להתקין לרוב לאחר כארבעה חודשים.
כיצד מתוכננת אסטרטגיית הטיפול?
טרם לביצוע הרמת הסינוס בשלב הראשון תתבצע בדיקה קלינית וכן גם צילום פנורמי וצילומי CT. אופן ביצוע הפעולה יקבע בהתאם לתוצאות הבדיקה הקלינית וגובה העצם הטבעית כפי שנראה בבדיקות ההדמיה. ביצוע צילומים מדויקים ואבחנה רפואית נכונה חיוניים לשם בחירת את השיטה המתאימה ביותר להחדרת תוספת העצם שתסייע לבסוף בהצלחת פעולה ההשתלה. למרות שאחוזי הצלחת הפעולה גבוהים מאוד, חשוב לזכור שמדובר בהליך כירורגי ועל כן הוא צריך להתבצע על ידי רופא מומחה בלבד. תכנון נכון של הפעולה, בחירת השיטה המתאימה וביצועה על ידי רופא מנוסה, כל אלו יתרמו להצלחת הרמת הסינוס ולהתמודדות יעילה עם סיבוכים במידה והתפתחו.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר אספרנסה אלנאבולסי, רופא שיניים, מנהל מרפאת שיניים אספרנסה המתמחה בכל סוגי רפואת השיניים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.