מהו הטיפול הטרום ניתוחי בסרקומה של הרקמה הרכה?
מהי סרקומה של הרקמה הרכה, מדוע יש צורך בטיפול טרום ניתוחי ואילו סוגי טיפולים קיימים? פרופ' עפר מרימסקי, מומחה לאונקולוגיה, מסביר על כל אחד מהטיפולים הטרום ניתוחיים
סרקומה של הרקמה הרכה היא מחלה ממאירה אשר עלולה להתפתח בכל אזור בגוף בקרב מטופלים מקבוצות גיל רבות. במקרים רבים, הגידול הוא בעל תאים המזכירים במבניהם תאי רקמת חיבור, לרבות רקמת שריר או שומן.
הטיפול הרווח בסרקומה מבוסס על ניתוח להסרת הגידול. עם זאת, גידולים אלה עלולים להגיע לממדי ענק, להוביל לצורך בפעולה כירורגית נרחבת שיכולה לגרום למוגבלות ואף לנכות. על כן, טרם לביצוע הניתוח להסרת הגידול יתבצע טיפול טרום ניתוחי המבוסס על קרינה ו/או על כימותרפיה.
כדי לאפשר טיפול מוצלח בסרקומה של הרקמה הרכה נדרש צוות רב תחומי הכולל רופא מנתח, אונקולוגי רפואי ואונקולוג קרינתי, רדיולוג ואחות.
קראו עוד: מהי אונקולוגיה מותאמת אישית?
טיפול כימותרפי
הטיפול הכימותרפי ניתן לבדו או בשילוב עם טיפול בקרינה, זאת כדי לעצור את התפתחות הגידול, להקטין אותו, להרחיק אותו מרקמות בסביבה, ולאפשר ניתוח טוב יותר ומוצלח יותר.
טיפול קרינתי
חולים בסרקומה של הרקמה הרכה יקבלו טיפול קרנתי, לפני או אחרי ביצוע הניתוח לכריתת הגידול. בגישה המודרנית, טיפול טרום ניתוחי קרינתי יבוצע לאחר הטיפול הכימותרפי או במקומו, כדי לאפשר קרינה במנה קטנה יותר, לשדה מצומצם. הטיפול הקרינתי הטרום ניתוחי יאפשר ניתוח בטוח יותר עם סיכוי לתוצאות תפקודיות טובות יותר, זאת בהשוואה לטיפול בקרינה לאחר הניתוח.
הכתבה בשיתוף עם פרופ' עפר מרימסקי, מומחה לאונקולוגיה, סגן מנהל המערך האונקולוגי, מנהל היחידה לאונקולוגיה של שלד ורקמה רכה ומנהל מרפאת מעקב אונקולוגית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.