האם היקף המותניים מנבא דמנציה?
BMI או היקף מותניים? מה אינדיקטור טוב יותר לניבוי מחלות? מחקר חדש וגדול בדק האם יש קשר בין היקף המותניים בגיל מבוגר ובין הסיכון לדמנציה. התוצאות היו מפתיעות, גם כשנלקחו בחשבון גורמי בריאות אחרים. הפרטים בכתבה
אמנם כבר שנים רבות אנשים מקצוע מתחום הרפואה משתמשים במדד מסת גוף, BMI, כדי לקבוע את משקלו של אדם ביחס לגובהו. אלא שמדד זה אינו מושלם ואחד הליקויים הבולטים בו הוא אי ההבחנה בין שומן לשריר, ובשנים האחרונות קיימת נטייה למדוד גם את היקף המותניים כדי לדייק יותר את משקלו הבריא של אדם.
ומה בעצם אומר השומן במותניים ואיך הוא משפיע על המוח שלנו? כך למשל, מחקר שפורסם השנה (2019) בכתב העת Neurology מצא קשר בין משקל עודף בבטן ובין הנטייה לחוות אטרופיה מוחית (ניוון מוחי). מחקר אחר משנת 2018 שפורסם בכתב העת British Journal of Nutrition, מצא קשר בין שומן בטני לתפקוד קוגניטיבי ירוד.
עם זאת, הדברים לא היו חד משמעיים, שכן חלק מהמחקרים מצאו גם ש-BMI גבוה יותר מעלה את הסיכון לדמנציה, בעוד שמחקרים אחרים מצאו את ההיפך. אז מה אם כן התשובה הנכונה? מחקר חדש של אוניברסיטת קוריאה שבסיאול, ניסה לענות על שאלה זו, תוך כדי בחינת שיטת מדידת השומן הנכונה ביותר לענות על שאלה זו. תוצאות המחקר שלהם פורסמו בכתב העת Obesity.
היקף מותניים או BMI?
לצורך המחקר החוקרים עקבו אחר 872,082 משתתפים בני 65 ומעלה, בשנים 2009 עד 2015, או עד שהמשתתפים פיתחו דמנציה.
במהלך המחקר המשתתפים ענו על שאלות בנוגע לסטטוס עישון, צריכת אלכוהול ורמות פעילות גופנית. החוקרים לקחו בחשבון גם את המצב הסוציו-אקונומי של המשתתפים, כמו גם היסטוריה של סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות קרדיווסקולריות. לבסוף, חושבו גם מדידות BMI והיקף המותניים של המשתתפים.
לאחר אנליזות שעשו החוקרים, נמצא כי היקף המותניים עשוי לנבא התפתחות דמנציה: משתתפים שהיקף המותניים שלהם היה 90 ס"מ ומעלה בגברים, ו-85 ס"מ ומעלה בנשים, היו בעלי סיכון גבוה יותר באופן משמעותי לפתח דמנציה. קשר זה נותר גם לאחר התאמה של גיל, BMI, לחץ דם, רמות כולסטרול, בריאות כבד וגורמים בריאותיים נוספים.
עוד עלה במחקר כי סיכון מעט גבוה יותר לשיטיון מצוי גם בקרב אנשים עם תת משקל, אך זאת רק לאחר שחושבו גם תחלואות נלוות וגורמים בריאותיים נוספים.
קראו עוד: עודף משקל: האם הוא תמיד מעיד על השמנה?
הקשר בין דמנציה ושומן
לטענת החוקרים, מחקר זה מדגיש את העובדה כי קיים קשר בין דמנציה ושומן ומדגיש את הצורך של רופאים לקחת בחשבון את היקף המותניים של המטופלים בהערכת השמנה במטופלים קשישים.
מחקר זה אמנם אינו מאפשר להבין את הקשר הסיבתי שבין היקף מותניים לדמנציה, אך הוא בהחלט יכול להצביע על התפקידים השונים של שומן תת עורי ושומן וסצרלי (פנימי) בתהליך ההתפתחות של דמנציה, כאשר השומן של האיברים הפנימיים מסתמן כבעל השפעות מזיקות על דמנציה.
ממגבלות המחקר: מחקר זה נעשה על אוכלוסייה מזרח אסייתית בלבד.