OCT-Angiography: בדיקת אבחון חדשה למחלות רשתית, גלאוקומה וסוכרת
אחד המדדים החשובים ביותר במחלות מרכז הראיה ברשתית, בגלאוקומה ובחולי סוכרת הוא הערכה של אספקת הדם מכלי-הדם הקטנים ביותר לרקמות החולות - בדיקת ה-OCT-Angio.
טומוגרפיה קוהרנטית אופטית, או בדיקת OCT סטנדרטית, היא בדיקת הדמיה הכרחית של פנים-העין, המשמשת לאבחון מחלות עיניים ברמת דיוק מיקרוסקופית. בדיקה זו משמשת לאבחון ולמעקב של מחלות הפוגעות במרכז הרשתית (המקולה), בהן ניוון מקולרי תלוי-גיל (AMD), מחלת הסוכרת, חסימה ורידית, ועוד. בנוסף, בדיקת ה-OCT חיונית מאד באבחון גלאוקומה, וגם במעקב אחר המחלה תוך כדי הטיפול. הבדיקה חשובה מאד לתמיכה באבחון גלאוקומה גם במצבים פחות שכיחים, כגון כשהלחץ התוך-עיני תקין (Normotension glaucoma).מאידך היא יכולה לשלול חשד גלאוקומה גם כשהלחץ מעט גבוה, ולחסוך טיפולים מיותרים במשך שנים. בדיקת ה-OCT איננה פולשנית, קצרה, בטוחה-מאד, ללא מגע וללא כל כאב. מכשירי OCT נמצאים בכל מחלקות העיניים של בתי החולים ובמרפאות עיניים שונות.
תמונת OCT תקינה של מרכז הרשתית, המקולה, עם שקע מרכזי תקין
תמונת OCT של פתולוגיה במרכז הרשתית: בצקת (נפיחות) נרחבת באזור מרכז הראיה עקב משיכות זגוגית. ממצא זה לא ניתן לאבחנה בבדיקת העיניים הקלינית הרגילה.
מהן המגבלות של בדיקת ה-OCT הסטנדרטית?
הבדיקה אינה מספקת מידע על זרימת הדם בנימים (כלי-הדם הקטנים ביותר) במחלות הנ"ל. אבחנה של פגיעה בזרימה ובאספקת הדם חשובה במיוחד כיון שהיא קריטית בהתהוות המחלה ומשפיעה על התקדמותה. פגיעה באספקת הדם יכולה אף לגרום לסיבוכים של המחלה עצמה, כגון עקב היווצרות כלי-דם חלשים אשר עלולים לדמם לתוך העין ולגרום להחמרה במחלה אם לא יטופלו במועד. אולם, ה-OCT הסטנדרטי בד"כ לא מאבחן פתולוגיות אלו.
מהי בדיקת ה- OCT-Angio?
מדובר בבדיקה חדשנית אשר נמצאת בשימוש קליני בשנים האחרונות. הבדיקה מבוססת על תכנה מתקדמת אשר מבצעת 100,000 צילומים בשנייה אחת וכך מאפשרת לבחון בדיוק רב את זרימת הדם בנימים הפנימיים בעין [תמונות 5,6]. זוהי למעשה הבדיקה היחידה בגוף שמראה את בריאות הנימים הפנימיים בבדיקה שאינה פולשנית. תוצאות הבדיקה מספקות מידע חיוני על זרימת דם תקינה או חסרה, לרבות על היווצרות נימים חלשים שיכולים לדמם; על תגובת הנימים החולים לטיפולים; ועוד. הממצאים יכוונו להחלטות הטיפוליות. בדיקה זו כבר נעשית כיום במספר מחלקות עיניים בארץ ובמרפאות עיניים שונות.
OCT-Angio פתולוגי: באזור שמתחת למרכז הרשתית נראה אזור נרחב בצבע שחור, כלומר – ללא אספקת דם בנימים שנסתמו (מסומן בחץ). בגבול החסר בנימים ניתן לזהות נימים מורחבים, מסולסלים, ובאופיים - שבירים. מאידך, כלי הדם הגדולים נראים תקינים, ממצא שיכול היה להטעות בבדיקה קלינית כאילו שזרימת הדם ברשתית תקינה.
מהם השימושים העיקריים של בדיקת ה-OCT-Angio?
א) חולי סוכרת
בדיקת ה-OCT- Angio היא בעלת חשיבות רבה בחולי סוכרת ובעולם נחשבת כאחת מבדיקות השגרה כבר בשלבים הראשונים של המחלה, עוד לפני שנצפה נזק לרשתית בבדיקה קלינית ובבדיקת ה- OCT הרגילה. הממצאים בנימי הדם והשינויים או היציבות בהם עם הזמן יכולים להוסיף מידע תורם רב, כגון האם כבר נפגעו נימי-דם, ובמעקב לאורך זמן – האם הושגה יציבות בעזרת הטיפול הנוכחי או אולי חלה החמרה, ועוד.
ב) ניוון מקולרי תלוי-גיל (AMD)
במקרים אלה, בדיקת ה- OCT- Angio יכולה למשל להוכיח או לשלול את הימצאותם של נימים פתולוגיים ברשתית שגרמו להתפתחות הבצקת או לדימום גדול ברשתית. בנוסף, באמצעות ההדמיה ניתן ללמוד גם על נוכחות של נימים פתולוגים שאינם פעילים ('שקטים') בסוג היבש של המחלה, שעלולים לפתע לדלוף, לדמם ולהפוך את המחלה לרטובה.
ג) חסימה וורידית ברשתית, ועוד.
ד) גלאוקומה
תמיכה באבחנת גלאוקומה במקרי-ספק, כגון בעיניים עם לחץ תקין אך עם מראה של ראש עצב הראיה החשוד לגלאוקומה, בקצרי-ראיה, ועוד.
מהם היתרונות בבדיקת ה-OCT- Angio לעומת הבדיקה רבת-השנים (FA)?
כדי לאבחן פגיעה בזרימת הדם בנימים ברשתית וסיבוכיה קיימת אפשרות לבצע בדיקת פלואורסצין-אנגיוגרפיה (FA). זו מבוצעת על-ידי צילומי רשתית לאחר הזרקת חומר ניגוד (פלואורסצין) לווריד.כיום, בדיקת ה- OCT- Angio יכולה להחליף את בדיקת ה- FA ברוב מחלות הרשתית, למעט כאשר יש צורך בקביעת נקודות הדלף מהנימים. בהשוואה ל-FA , בדיקת ה- OCT- Angio מדויקת יותר, ואף ניתן לחזור עליה מיידית או לעיתים קרובות, לפי הצורך. ועוד, בדיקת ה- OCT- Angio תאפשר להימנע מהזרקת חומר ניגוד לדם, שעלול (נדיר) לגרום לתגובת-יתר מסוכנת; היא מהווה גם תחליף יעיל בשלבים מוקדמים של ההיריון; בחולי כליות אשר לא מומלצת להם בדיקתFA , ועוד.
לסיכום, בדיקת OCT-Angio עשויה להיות חיונית מאד באבחון ומעקב אחר התקדמותן של המחלות החשובות במרכז הרשתית, גלאוקומה, חולי סוכרת ועוד.
הכתבה בחסות פרופ' אבינועם אופיר, מומחה למחלות עיניים, עם התמחות על ברשתית , גלאוקומה כולל OCT. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.