דלג לתוכן

התקן בלרין: איך זה עובד ולמי הוא מתאים?

התקנים תוך רחמיים לא הורמונליים יצרו מהפכה של ממש בעולם אמצעי המניעה והם מהווים פתרון יעיל עבור נשים שאינן מעוניינות להשתמש באמצעי מניעה הורמונליים. עם זאת, התקני ה-T המסורתיים אינם חפים מחסרונות והם עלולים להוביל להתפתחות של תופעות לוואי שונות. בלרין הוא התקן חדשני שאינו מכיל הורמונים המסייע במניעת הריון ועשוי למתן את הכאבים והתכווצויות הרחם: הפרטים בכתבה

מאת: ד"ר אילן ברעם
תאריך פרסום: 22/12/2019
3 דקות קריאה
חסות


גלולות למניעת הריון נכנסו לחיינו בשנות השישים של המאה הקודמת והיוו צעד משמעותי בדרך לעצמאות האישה. מאז ועד היום, שיטות שונות למניעת הריון מתפתחות באופן מתמיד, אחת המרכזיות שבהן היא מניעת הריון באמצעות שימוש בהתקנים תוך רחמיים.

ההתקן התוך רחמי מוחדר אל חלל הרחם על-ידי רופא הנשים במטרה למנוע הריון. מדובר באמצעי מניעה הפיך וארוך טווח, אשר אינו מוגדר כאמצעי חוצץ. כלומר, ההתקן מסייע במניעת הריון אך הוא אינו מגן מפני מחלות אשר מועברות במגע מיני. ההתקן מונע מהזרע להגיע אל הביצית, כמו גם את השרשת הביצית המופרית בדופן הרחם. 


אישה מתייעצת עם רופא גניקולוג לגבי התקנים תוך רחמיים



קיימות שתי קבוצות של התקנים תוך רחמיים

התקנים הורמונליים
התקנים המפרישים פרוגסטרון אשר מסייע במניעת הריון באמצעות מספר מנגנונים, המרכזי שבהם הוא שינוי רירית צוואר הרחם וכתוצאה מכך מניעת כניסה של זרעונים מהנרתיק אל חלל הרחם. התקנים הורמונליים יבחרו לרוב בנשים הסובלות מתסמיני וסת קשים, בהם דימום רב, כאבים עזים, וסתות ממושכות ועוד. 

התקנים שאינם הורמונליים
התקנים אלו מכילים יוני נחושת אשר מונעים את יכולת הפריית הזרעונים, כמו גם את יכולת ההשתרשות של הביצית המופרית. הם  ישמשו לרוב נשים שאינן סובלות מתופעות לוואי קשות הקשורות בווסת החודשית ואת אלו 

שאינן מעוניינות להשתמש באמצעי מניעה הורמונלים. קיים מגוון רחב של התקנים לא הורמונליים. ברוב המקרים צורתם תהיה צורת T והם יכילו סליל נחושת אשר נועד כדי לפגום בתנועתיות הזרע ובכך למנוע הריון. 

מהם החסרונות בהתקני T?

למרות שמדובר באמצעי מניעה יעילים המסייעים במניעת הריון בכ-99% מהמקרים, הם אינם חפים מחסרונות הנובעים לרוב מצורתם ומגודלם: 

ראשית, רוב התקני ה-T גדולים מחלל הרחם ועל כן גורמים לגירוי ודקירה מתמדת שלו. בנוסף, מתוקף צורתו, התקן ה-T  הוא בעל שלושה קצוות חדים אשר גורמים לדקירה של הרחם, לכיווץ מתמיד שלו, לכאבים עזים ולדימומים מוגברים. הלכה למעשה, כשני שליש מהנשים אשר משתמשות בהתקן ה-T יסבלו מכאבים עזים יותר ודימום מוגבר בזמן הוסת החודשית. שנית, בשל העובדה שלא מדובר בהתקן סימטרי, קיים סיכוי להחדרה לא נכונה שלו וכתוצאה מכך לאי נוחות משמעותית. 

מהו התקן בלרין?

בלרין הוא התקן תוך רחמי לא הורמונלי המעוצב בצורת כדור. בשונה מהתקני ה-T המסורתיים, התקן הבלרין עשוי מחומר דק וגמיש והוא בעל זיכרון צורני. על גבי ההתקן מושחלות כדוריות נחושת המפרישות יוני נחושת לשם מניעת הריון. ההתקן מוחדר אל חלל הרחם על ידי הרופא המטפל והוא מתאים לכחמש שנים. לאחר כחודשיים ממועד ההתקנה, האישה תזומן לפגישת ביקורת כדי לוודא שהחדרת התקן הבלרין התבצעה כראוי. לאחר מכן, יש צורך בביקורת שנתית. 

מהם היתרונות בהתקן הבלרין על פני התקני ה-T המסורתיים?

בשל העובדה שהתקן הבלרין עשוי מחומר גמיש, הוא "מתאים" את צורתו לחלל הרחם ועל כן הוא אינו גורם לדקירה שלו ולתחושת אי נוחות ניכרת. בנוסף, קוטרו של התקן הבלרין קטן משמעותית מהקוטר הקטן ביותר של הרחם, ועל כן החדרתו אינה מובילה להתכווצויות מתמידות. שיעור הדימומים והכאבים בזמן הוסת בקרב נשים המשתמשות בהתקן זה נמוך יותר, זאת בהשוואה לשיעור הקיים בשימוש בהתקני ה-T  המסורתיים.


מה לגבי הסיכוי לפליטה טבעית של ההתקן?

ההתקן הוא גוף זר המוחדר לחלל הרחם ועל כן קיים סיכוי מסוים לפליטה שלו, ללא כל תלות בסוגו. מחקרים שבוצעו בארצות הברית הראו כי שיעור הפליטה של התקני ה-T עומד על כ-6.5% בשנה הראשונה שלאחר ההתקנה. בנשים צעירות יותר, (מתחת לגיל 18) שיעור הפליטה הטבעית עומד על 19%.

מנגד, בעבודות שפורסמו בשוויץ ובישראל נמצא כי שיעור הפליטה הטבעית של התקן הבלרין בשנה הראשונה לשימוש עומד על כ-4.5% בלבד, גם בנשים צעירות. מחקרים אלו הראו גם שביעות רצון גבוהה מהשימוש בהתקן בכל הנוגע לדימום ולכאבים בזמן הוסת. 

האם כל אישה יכולה להשתמש בהתקן הבלרין?

התקן הבלרין מתאים לכל אישה, להוציא את אלו אשר סובלות מכאבים ודימומים קשים בזמן הוסת. בקרב נשים אלו, לא יתבצע שימוש בהתקנים לא הורמונליים. בשל העובדה שהתקן זה קטן יחסית, הוא מתאים גם לנשים צעירות שעוד שלא עברו הריונות ולידות. 

הכתבה בחסות ד"ר אילן ברעם, גינקולוג ומומחה בינלאומי בהתקנים תוך רחמיים.בעל ניסיון רב בהחדרת והוצאת התקנים תוך רחמיים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אמיר וינטראוב
ד"ר אמיר וינטראוב פריון האישה
4.8
( 18 חוות דעת )
"ד"ר ויינטרוב מסביר פנים, מקצועי ומקפיד על חוויה מרגיעה, בשקיפות ויסודיות רבה. תודה רבה לך . כייף להרגיש בידיים טובות ❤️"
ד"ר דוד מילאטינר
ד"ר דוד מילאטינר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית
ד"ר אלי דריזין
ד"ר אלי דריזין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 24 חוות דעת )
"חויית טיפול מצויינת"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אמצעי מניעה והתקנים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו