דלג לתוכן

לא רק גלולת היום שאחרי: אלו הם אמצעי החירום שיסייעו במניעת הריון

כולנו מכירים את "גלולת היום שאחרי" כפתרון אשר עשוי למנוע הריון לא רצוי במקרים בהם התקיימו יחסי מין לא מוגנים. למרות שמדובר בשיטה יעילה וזמינה, קיימות גם דרכים אחרות אשר יכולות להיות בטוחות יותר במניעת הריון: הפרטים בכתבה

מאת: ד"ר אילן ברעם
תאריך פרסום: 06/01/2020 תאריך עדכון: 03/02/2021
2 דקות קריאה
כתבת אודיו
חסות


אמצעי מניעה בחירום נועדו לשימוש במצבי חירום, כמו אונס, כאמצעי לגיבוי במקרים בהם יש חשד לכישלון אמצעי המניעה, או כאשר התקיימו יחסי מין לא מוגנים.

פתרונות אלו מהווים דרכים למניעת הריון לא רצוי. למרות שרובינו מכירים את "גלולת היום שאחרי" כאמצעי הבלעדי למניעת הריון בחירום, קיימות דרכים נוספות שעשויות למנוע את התפתחותו. המידע שחשוב להכיר בכתבה שלפניכן. 


אישה צעירה חוששת מהריון לאחר קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה



מהן הדרכים המסורתיות למניעת הריון במצבים בהם התקיימו יחסי מין לא מוגנים ויש חשש להריון?

גלולות היום שאחרי הן תרופות המכילות את הורמון הפרוגסטרון או נגזרות שלו. הן מסייעות במניעת הריון באמצעות שני מנגנונים:

- הן פוגעות בהתפתחות התקינה של רירית הרחם וכתוצאה מכך גם ביכולתו של הרחם לקלוט את ההריון

- הפרוגסטרון מאט את תנועתיות החצוצרות וכך מעכב את יציאת הביצית המופרית מהחצוצרה אל הרחם. 

תרופות אלה נלקחות עד ל-72 שעות לאחר קיום יחסים לא מוגנים. עם זאת, ככל שהתרופה נלקחת מאוחר יותר ישנה ירידה משמעותית ביעילותה (ב-24 השעות הראשונות יעילות התרופה עומדת על כ-90%).

היתרון המרכזי בגלולת היום שאחרי הוא כי מדובר באמצעי זמין, שאינו דורש מרשם רופא ויכול במידה מסוימת למנוע הריון לא רצוי. בנוסף, בניגוד לסברה הרווחת, ברוב המקרים נטילת התרופה מלווה בתופעות לוואי מינימליות. עם זאת, לא מדובר באמצעי בטוח מספיק ובמצבים של קיום יחסים שאינם מוגנים הסיכוי לכניסה להריון, למרות השימוש באמצעי זה עדיין קיים באופן משמעותי. 


קראו עוד: התקן בלרין: איך זה עובד ולמי הוא מתאים?

מהו הפתרון הנוסף למניעת הריון בחירום?

התקן תוך רחמי לא הורמונלי מהווה אמנם אמצעי מניעה ארוך טווח, אך הוא עשוי לשמש גם כפתרון חירום במקרים של יחסי מין לא מוגנים. מדובר בגוף זר,  שצורתו לרוב היא צורת T, אשר מכיל נחושת אשר מוחדר לחלל הרחם. ניתן להשתמש בהתקן עד לחמישה ימים לאחר קיום יחסים לא מוגנים ויעילותו שווה לזו הקיימת במצבים בהם ההתקן הוחדר ללא כל חשש להתפתחות של הריון (כ-98%).


כיצד מסייע התקן תוך רחמי לא הורמונלי במניעת התפתחות הריון?

להתקן שני מנגנוני פעולה:

- יוני הנחושת פוגעים בתנועתיות הזרע. 

- הם משפיעים על רירית הרחם וכך מונעים את השתרשות הביצית המופרית. 

מהם היתרונות בשימוש בהתקן תוך רחמי למניעת הריון בחירום?
ראשית, ההתקן מאפשר טווח פעולה רחב יותר, היות וניתן להשתמש בו עד לחמישה ימים לאחר קיום של יחסי מין לא מוגנים. שנית, מחקרים שונים הראו כי יעילותו גבוהה יותר, מאשר זו הקיימת בשימוש בגלולת היום שאחרי.


האם השימוש בהתקן לאחר קיום יחסים לא מוגנים מתאים לכל אישה?

השימוש בהתקן לא הורמונלי כאמצעי חירום מתאים לכל אישה והוא נמצא כיעיל יותר במחקרים שונים מאשר גלולת היום שאחרי במניעת הריון. חשוב לציין כי כל התקן המכיל נחושת מהווה אמצעי מניעה יעיל בחירום. עם זאת, בקרב נשים שאינן מעוניינות בהתפתחות של תופעות הלוואי הכרוכות בהחדרת ההתקן, ניתן להוציאו לאחר מועד קבלת הוסת. אם יש רצון בהשארת ההתקן, ניתן לבחור בהתקן בלרין אשר עשויה להיות בעל השפעה טובה יותר על איכות החיים, בכל הנוגע לכמות הדימום ולכאבי הווסת זאת בהשוואה להתקני ה-T .

בלרין הוא התקן תוך רחמי לא הורמונלי המעוצב בצורת כדור. התקן הבלרין עשוי מחומר דק וגמיש והוא בעל זיכרון צורני. על גבי ההתקן מושחלות כדוריות נחושת המפרישות יוני נחושת לשם מניעת הריון. בשל תכונותיו, החדרת התקן זה לרוב אינה מלווה בכאבים או אי נוחות משמעותיים, ושיעור הדימומים והכאבים בזמן הוסת בקרב נשים המשתמשות בו לרוב נמוך יותר.


הכתבה בחסות ד"ר אילן ברעם, גינקולוג ומומחה בינלאומי בהתקנים תוך רחמיים.בעל ניסיון רב בהחדרת והוצאת התקנים תוך רחמיים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יאיר דייקן
ד"ר יאיר דייקן אורוגינקולוגיה
מומחה לאורוגינקולוגיה, מנהל השירות לניתוחי רצפת אגן בבית החולים מאיר
ד"ר הילה גולדשטיין
ד"ר הילה גולדשטיין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 47 חוות דעת )
"הרופאה הכי רגישה ומקצועית שפגשתי. ליוותה אותי בהיריון שהיה מאד מאתגר עם מלא בעיות רקע, כל פעם מחדש היא ידעה להקשיב ברגישות, להציע פתרונות והוכיחה שהיא רופאה ברמה אחרת לגמרי. מומלצת מומלצת מומלצת!"
פרופ' טליה אלדר גבע
פרופ' טליה אלדר גבע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית למיילדות, גינקולוגיה ופריון, מנהלת מחלקה לפריון והולדה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו