דלג לתוכן

נוירופתיות: מהם הגורמים ואיך מאבחנים?

מהן נוירופתיות ומה הסיבות להתפתחותן, אילו תסמינים יהוו אותות אזהרה וכיצד ניתן לאבחן ולטפל בהן? התשובות בכתבה שלפניכם

מאת: פרופ' דוד ירניצקי
תאריך פרסום: 12/01/2020
4 דקות קריאה


מערכת העצבים ההיקפית כוללת רשת מסועפת של עצבים המגיעים כמעט לכל חלק בגופינו ואחראיים על תפקודים רבים. מערכת עצבים זו יוצאת ממערכת העצבים המרכזית (הכוללת את המוח וחוט השדרה) והיא אמונה על מגוון תפקודים, בהם התפקוד המוטורי של הגוף (הפעלת השרירים); התפקוד הסנסורי (קליטת התחושות מהסביבה); על חלק מתפקוד שיווי המשקל הסדרת פעילות המערכות הפנימיות כמו לב, ריאות ודרכי העיכול ועוד. מחלות של העצבים ההיקפיים, המכונות גם נוירופתיות, מובילות לנזק לעצבים אלו וכפועל יוצא גם לשיבוש פעילותם. מהן המחלות הנוירופתיות השכיחות ביותר, אילו תסמינים יעידו עליהן וכיצד ניתן לאבחן ולטפל? התשובות בכתבה שלפניכם. 

אישה סובלת מכאבים בכפות הרגליים הנובעים מנוירופתיה


מהן המחלות הנוירופתיות הנפוצות?

פולינוירופתיה

מדובר במחלה מפושטת של העצבים ההיקפיים, אשר בדרך כלל פוגעת בהם על פי עקרון האורך. כלומר, העצבים הראשונים שיפגעו הם אלה הארוכים יותר. בשל כך, המחלה תתחיל להתבטא לרוב בכפות הרגליים ותוביל לתסמינים שונים, בהם עקצוצים, דקירות, הרדמות, כאבים וחוסר תחושה בכפות הרגליים. תופעות אלה צפויות להתפשט לרוב באופן הדרגתי כלפי מעלה ובשלב מסוים התסמינים יופיעו גם בכפות הידיים והזרועות. 

פולינוירופתיה מתקדמת עלולה להוביל לקושי בהליכה הנובע מחולשת השרירים,  וכן גם מאבדן התחושה שאנחנו פחות ערים לה, אשר מאפשרת לנו ללכת (התחושה של מתח בשרירים, מנח המפרקים, הלחץ המופעל על כפות הרגליים ועוד). 

האבחון מתבסס על בדיקה קלינית, תיאור תסמינים אופייניים למחלה, ובעיקר על בדיקת EMG – בדיקה אובייקטיבית אשר מודדת את תפקוד העצבים בגפיים. הבדיקה נעשית על ידי מתן גירוי חשמלי על גבי העור מעל לעצב באזור הגפיים התחתונות והעליונות, ורישום תגובת ההולכה החשמלית לאורך העצב. בחלק מהמקרים יש צורך בהקלטה על ידי מחט מתוך השריר. חשוב להדגיש שהבדיקה האחרונה אינה כוללת הפעלה של אנרגיה חשמלית לשריר והשימוש במחט מתבצע לצורך הקלטת האות החשמלי של השריר בלבד. 

קיימים שני קווים לטיפול:

טיפול למיתון הסימפטומים האופייניים למחלה
הטיפול הסימפטומטי יתמקד לרוב בהקלה על הכאב. חשוב לציין כי כאבים ממקור עצבי מצריכים גישה טיפולית שונה מאשר זו הנהוגה במקרים בהם התפתחו כאבים ממקור אחר. במצבים אלה, תרופות נוגדות כאב רגילות פחות יעילות, ויהיה צורך בשימוש בתרופות המסייעות בשיכוך כאב ממקור נוירופתי. הטיפול התרופתי עובד על שינוי האות שמגיע מאזור הכאב בתוך מערכת העצבים המרכזית, והוא דורש התאמה אישית של המינון ומתן סדיר למשך מספר שבועות לשם השגת הטבה בכאב. 

הטיפול הסיבתי מגוון ותלוי כמובן בגורם להתפתחות הנוירופתיה:

נורופתיה סוכרתית
רופאים רבים סבורים כי איזון הדוק יותר של הסוכרת עשוי לשפר את התפקוד העצבי, אולם לא קיימת תמיכה מחקרית משכנעת לגישה זו. 

נוירופתיות שנובעות ממחסור בחומרים ייחודיים
כמו לדוגמה ויטמין B12 או הורמון בלוטת התריס. במצבים אלה הטיפול יתמקד בתיקון החוסר בעזרת מתן החומרים ממקור חיצוני. 

מחלות נוירופתיות דלקתיות

נוירופתיה ממקור דלקתי מהווה אתגר מיוחד לאבחון ולטיפול. למעשה, לא מדובר במחלה דלקתית המתפתחת כתוצאה מזיהום, אלא במחלה אשר נובעת מתגובה לא תקינה של  מערכת החיסון העצמית. 

למרות שהתבטאותן הקלינית של הנוירופתיות הדלקתיות אינה שונה ממחלות נוירופתיות אחרות, בדיקת ה-EMG  תסייע באבחנה מדויקת. הטיפול בנוירופתיות דלקתיות נחלק לכמה קווים:

קו הטיפול הראשון 

 IVIG
טיפול באמצעות נוגדנים אשר מופקים מתרומות דם וניתנים באופן מרוכז באמצעות עירוי. לרוב מדובר בטיפול מתמשך הניתן בהתחלה במשך מספר ימים ולאחר מכן אחת לחודש פחות או יותר.

פלזמה פרזיס 
במהלך הטיפול מחובר המטופל למכשיר אשר מסנן את הנוגדנים ממחזור הדם ומחזיר אליו חלבונים ניטרליים. מדובר בסדרת טיפולים הכוללת בתחילה מספר טיפולים רצופים ולאחר מכן טיפולי אחזקה.

סטרואידים
הסטרואידים ניתנים באופן פומי בהתאמה אישית של המינון. טיפול זה כרוך במספר רב יותר של תופעות לוואי, זאת בהשוואה לשני הטיפולים שצוינו. 

מבטרה (mabthera)
זוהי תרופה ביולוגית חדשה בעלת יתרונות רבים, בהם מיעוט תופעות לוואי, אפקט ארוך של חודשים רבים, ונוחות שימוש. התרופה ניתנת באמצעות שתי מנות עירוי בהפרש של כשבועיים. 


קו הטיפול השני
מיועד לחולים שלא הגיבו לטיפולים מהקו הראשון. ברוב המקרים יינתן טיפול כימותרפי מדכא חיסון. 

מיאסטניה גרביס 

מיאסטניה גרביס היא המחלה האוטואימונית הראשונה שהוכחה ככזאת. במהלכה, מופרשים נוגדנים על ידי מערכת החיסון אשר תוקפים את הצומת שבין העצב ההיקפי לבין השריר. הביטוי הקליני העיקרי למחלה הוא חולשת שרירים, אשר מתבטאת ברוב המקרים בשרירי הפנים ומובילה לתופעות שונות, כמו כפל ראייה, צניחת עפעפיים, קושי בהיגוי, בלעיסה ובבליעה. מיאסטניה גרביס יכולה לגרום גם לחולשה כללית של הגפיים ובמקרים קיצוניים לחולשה של מערכת הנשימה – מצב הנקרא משבר מיאסטני ומהווה סכנת חיים.

האבחנה מתבססת על הסיפור הקליני, בדיקת דם לבחינת נוגדנים בדם, ובדיקת EMG אשר בוחנת את התקשורת שבין העצבים ההיקפיים לבין השרירים. 

יש לציין כי חלק לא מבוטל מהחולים סובלים גם מהגדלה של בלוטת התימוס (אשר נמצאת מאחורי עצם החזה), ועל כן לאחר אבחנה של מיאסטניה גרביס תתבצע גם בדיקת CT  של החזה והסרת הבלוטה במקרה הצורך. 

הטיפול במיאסטניה גרביס 

הטיפול הראשון המקובל הוא על ידי מעכבים של פירוק החומר אצטיל כולין, אשר מסייעים בשיפור התקשורת בין העצב לבין שריר למשך מספר שעות לאחר נטילת התרופה. טיפול זה עשוי להיות יעיל בחולים הסובלים מהפרעה קלה יחסית המתבטאת בעיניים בלבד. 

במצבים בהם המיאסטניה מפושטת יותר, יהיה צורך בטיפול אחר, לרוב בתרופות המשמשות לדיכוי מערכת החיסון (בדומה לתרופות שהוזכרו לעיל עבוד דלקת של העצבים). חשוב להדגיש כי לרוב חולי מיאסטניה גרביס חוזרים למצב של תפקוד מלא בעזרת הטיפול. עם זאת, השפעת הטיפולים החיסוניים היא איטית: הטיפול מסייע במיתון חומרת הדלקת שהתפתחה בצומת שבין העצב לבין שריר, בשיקום המבנים באזור וכפועל יוצא גם בחידוש תהליך העברת המידע בין העצב לשריר.


הכתבה בשיתוף עם פרופ' דוד ירניצקי, מנהל מחלקה נוירולוגית בבית חולים רמב"ם. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רני ברנע
ד"ר רני ברנע נוירולוגיה
5.0
( 12 חוות דעת )
"החוויה הכי טובה בשנה האחרונה שאנו עוברים בחיינו לאחר שיחה עם ד״ר ברנע התמלאתי בהודיה. הרגשתי שהוא רופא הנאמן לשבועתו אנחנו בשנה מאוד מאתגרת, שנה מחוץ לביתינו, חווים שלל תלתלות. וזכיתי לפגוש רופא שהוא בעל כל היכולות- הכלה רגישות מקצועיות וממש החזיר לנו את האמונה כן ירבו"
ד"ר מיכאל רוטשטיין
ד"ר מיכאל רוטשטיין נוירולוגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"הרופא קיבל את פנינו בנועם הקשיב לנו ונתן הסבר מלא ומענה לשאלות רופא אנושי ומקצועי תודה גדולה"
ד"ר יאיר זלוטניק
ד"ר יאיר זלוטניק נוירולוגיה
4.9
( 52 חוות דעת )
"ממליצה בחם על הטיפול המסור של ד"ר יאיר זלוטניק . הרגישות וההקשבה שלו למטופל ראויה להערכה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פרקינסון והפרעות תנועה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו