דלג לתוכן

8 הדברים שחשוב לעשות – לפני כניסה להריון ובמהלכו

אילו תוספי תזונה מומלצים לקראת הכניסה להריון, מהן הבדיקות המקדימות שחשוב לבצע, ומדוע חשוב לפנות זמן גם לפגישה אצל רופא השיניים? מה שחשוב לדעת – רגע לפני הכניסה להריון

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/01/2020
3 דקות קריאה


מתכננים תוספת חדשה למשפחה? יש כמה דברים שחשוב לדעת לפני. הלכה למעשה, הריון אינו כולל רק את תשעת החודשים בהם מתפתח העובר וכדי להגדיל את הסיכוי ללידה בטוחה ומוצלחת יש צורך במספר חודשי הכנה. אספנו עבורך את כל הטיפים החיוניים לרגעים שלפני הבשורה המשמחת, כמו גם אלו שיסייעו במהלך שבועות ההריון.

1. שמרי על כושר

רגע לפני שאת מתלבטת מול רשימת שמות אפשריים והצבעים שיקשטו את החדר של הרך הנולד, כדאי לחשוב על הכנת הגוף ללידה.

חשוב להיכנס לכושר לפני הזמן וכך להקל על מהלך ההריון ועל הלידה. אימון אירובי של כ-30 דקות מספר פעמים בשבוע עשוי לסייע בהשגת המטרה. מומלץ להתייעץ עם רופא הנשים המטפל כדי לוודא אילו פעילויות בטוחות לביצוע במהלך תשעת החודשים: הליכה, שחייה ואפילו רכיבה בטוחה על אופניים, יכולות להיות יעילות. 

2. הקפידי על תזונה מאוזנת

למרות החשקים הבלתי מוסברים לגלידה, מלפפונים חמוצים או שוקולד, חשוב לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת המכילה חלבונים, ברזל וסידן. שלבי פירות, אגוזים, ירקות, עלים ירוקים, מוצרים מחיטה מלאה ומוצרי חלב רזים בתפריט. מומלץ לצמצם צריכה של מזונות עתירי שומן וסוכרים, כמו ממתקים, צ'יפס ומשקאות מוגזים. כדי להפוך את הדבר לשגרה, תוכלי לרתום גם את בן הזוג למשימה ולספק לו מספר יתרונות בריאותיים. 


3. זכרי ליטול חומצה פולית 

חומצה פולית היא ויטמין מקבוצה B , הממלא תפקיד מרכזי בבניית תאי הגוף של העובר ובהתפתחות תקינה של מערכת העצבים. שמירה על רמה מתאימה של חומצה פולית בגופך יכולה להקטין את הסיכון להתפתחות של מומים שונים בעובר. החומצה הפולית קיימת בתוספים ובמזונות שונים, כמו עלים ירוקים, פירות הדר ושעועית. חשוב ליטול אותה עוד לפני הכניסה להריון: הכמות המומלצת היא כ-400 מיקרוגרם בכל יום.


4. שמרי על משקל תקין

משקל נמוך מן התקין עלול להקשות על הכניסה להריון. עודף משקל מצדו, יכול לגרום לבעיות במהלך תשעת החודשים והוא מעלה את הסיכוי להתפתחות של יתר לחץ דם וסוכרת הריון. לפני הכניסה להריון ובמהלכו, חשוב לשוחח עם הרופא המטפל לגביי דרכים לשמירה על משקל תקין.

קראו עוד: סוכרת הריון: התסמינים שיעוררו חשד ודרכי הטיפול

אישה צעירה מופתעת מול בדיקת הריון חיובית



5. בדיקות גנטיות: גם אם אין חשש למחלה משפחתית

למרות שלא קיימת עוד כל בדיקה שתנבא את צבע העיניים של התינוק, במקרים מסוימים הרופא המטפל יכול להמליץ על בדיקות גנטיות מוקדמות לאבחון הפרעות שונות בעובר. גם אם לא ידוע לך על מחלה גנטית, ארגוני הבריאות השונים ממליצים על בדיקות גנטיות לפני הכניסה להריון. הבחירה בנוגע לבדיקות שיבוצעו תלויה במגוון פרמטרים, בהם שכיחות נשאי המחלה בקבוצות האתניות של בני הזוג, מידת הרגישות של הבדיקה, האפשרות לבחון את קיום המחלה בעובר במהלך ההריון אם בני הזוג מצויים בסיכון גבוה ועוד. 

בדיקת דם או רוק פשוטה יכולה לקבוע אם אחד מבני הזוג נשא של גנים שעלולים להוביל להתפתחות תסמונת ה-X השביר, מחלת תאי מגל SCD (צורה של אנמיה המועברת בתורשה) ואפילו סיסטיק פיברוזיס.

6. שמרי על בריאות השיניים

אם חוט דנטלי הוא לא מוצר חובה בחדר האמבטיה שלך, הריון הוא הזמן להפוך את הדבר להרגל. שמירה על היגיינת הפה לא תועיל רק לחיוך שלך, אלא גם לעובר המתפתח. הריון מעלה את הסיכוי להתפתחות של מחלות חניכיים, אשר נמצאו במחקרים שונים כקשורות לסבירות גבוה יותר ללידה מוקדמת. בנוסף, טיפולי שיניים מסוימים, בעיקר הליכים כירורגים שונים, אינם ניתנים לביצוע במהלך תשעת החודשים. על כן, חשוב לקבוע תור אצל רופא השיניים המטפל לפני הכניסה להריון ולאמץ הרגלים בריאים שישמרו על בריאות הפה. 

7. הגבילי את צריכת הקפאין

מומחים שונים סבורים כי יש להגביל את צריכת הקפאין היומית לכ-200 מ"ג ביום, לפני הכניסה להריון ובמהלכו. אם את לא יכולה לעבור את הבוקר בלי כוס הקפה, מומלץ לבחור בכוס קטנה יחסית ולהחליף את שאר ההפסקות המעוררות במשקאות נטולי קפאין.

8. היגמלי מעישון ומאלכוהול, עוד לפני הכניסה להריון

בנוסף לסכנות הבריאותיות הידועות אשר כרוכות בעישון, הוא עלול גם להקשות על הכניסה להריון. יתרה מזאת, עישון מהלך ההריון מסוכן במיוחד והוא מעלה את הסבירות ללידה מקודמת, ללידת תינוק במשקל נמוך ולהפלה. הגמילה מעישון חשובה לא רק עבורך, אלא גם עבור בן הזוג שלך - ההרגל המזיק עלול לפגוע גם בפוריות הגבר.

גם שתיית אלכוהול מעלה את הסיכוי להתפתחות של מומים שונים בעובר וקיימות גם סברות כי צריכה מוגברת של אלכוהול עלולה להוביל לקשיים בכניסה להריון. 

אם שתית כוס יין לפני שקיבלת את הבשורה המשמחת, ככל הנראה שאין סיבה לדאגה. עם זאת, בשל העובדה שלא ידוע מהי כמות האלכוהול שעלולה לגרום לנזקים בעובר, מומלץ ללכת על בטוח ולהימנע מכוס היין במשך תשעת החודשים.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' מרואן עודה
פרופ' מרואן עודה יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת האולטרסאונד במיילדות וגיניקולוגיה באגף לבריאות האישה – מרכז רפואי לגליל – נהריה
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 9 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת. במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר. הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
פרופ' ערן ברזילי
פרופ' ערן ברזילי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 11 חוות דעת )
"פרופסור ברזילי הסביר על כל התהליך, התנהל ברגישות ובהומור וגרם להרגשה נוחה מאוד."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו