דלג לתוכן
פרופ' אלדד קטורזה פרופ' אלדד קטורזה

מומי מוח ומערכת העצבים: אילו בדיקות חשוב לבצע?

אילו מומים נפוצים עלולים להתפתח במוח ובמערכת העצבים של עוברים, מתי נדרשת בדיקת אולטרה סאונד מוח עוברי ומה המשמעויות האפשריות של התוצאות? התשובות בכתבה שלפניכם

מאת: פרופ' אלדד קטורזה
תאריך פרסום: 23/01/2020 תאריך עדכון: 12/05/2020
3 דקות קריאה
פרופ' אלדד קטורזה בשיתוף עם פרופ' אלדד קטורזה i מנהל המרפאה לנוירולוגיה של העובר ומשמש כרופא בכיר ביחידת האולטרסאונד והדמיית העובר במרכז לנשים ויולדות ובאגף הדימות, בבית החולים שיבא, תל השומר


בשונה משאר מערכות ואיברי הגוף, מערכת העצבים והמוח מתפתחים ומשתנים לאורך כל שבועות ההיריון ועד לגיל שנתיים לאחר הלידה. מומים שונים במערכות אלה עלולים להתפתח בכל שלב בהריון, גם במקרים בהם בדיקות הסקר המוקדמות הראו על התפתחות תקינה. הלכה למעשה, במקרים מסוימים עלולים להתגלות  מומים שונים בשליש השלישי להריון, זאת למרות קיום של סקירות תקינות ואף בנוכחות דיקור מי שפיר עם שבב גנטי תקין. 

בחינת התפתחות המוח ומערכת העצבים של העובר מתבצעת על-ידי רופא מומחה לאולטרסאונד וסקירת מערכות. הבדיקות השונות דורשות ידע מעמיק בתחום האמבריולוגיה ככלל ובהתפתחות המוח ומערכת העצבים בפרט. בנוסף, נדרשת גם היכרות מעמיקה ומומחיות ספציפית בכל הנוגע לסוגי המומים השונים הקיימים במוח ובמערכת העצבים ומועד ההופעה שלהם. 


רופאה מ סבירה לאישה על ממצאי אולטרסאונד מוח של העובר



המומים הקיימים במוח ובמערכת העצבים המרכזית מתחלקים למספר קבוצות: 

מומי תעלת העצבים  (NTD)

קבוצה של מומים שכיחים יחסית המתבטאים בהפרעה בסגירה התקינה של התעלה העצבית (המסלול בו נבנית מערכת העצבים). פגם בהתפתחות התעלה עלול להוביל למומים בדרגות חומרה שונות, בהם מומים קלים של סגירת התעלה, הפרעות ביצירת הגולגולת וכן ספינה ביפידה (שדרה שסועה).

הרחבה או א-סימטריה של חדרי המוח הלטרליים

חדרי המוח הלטרליים הם שני חללים מוחיים אשר ממוקמים בכל צד (המיספירה) של המוח. בחדרים אלו נמצא נוזל המוח והשדרה (Cerebrospinal fluid - CSF)  אשר מיוצר על -ידי רקמה הנקראת כורואיד פלקסוס (CP) . הרחבת חדרי המוח מתרחשת מסיבות שונות והיא עלולה להעיד על מומים נלווים בהתפתחות המוח. במצבים אלה נדרשת בדיקה מדוקדקת של המוח ומערכת העצבים על מנת לאתר את הגורם או הסיבה להרחבה.

- הפרעות בהתפתחות קו האמצע במוח העובר
גם במצב זה קיים מגוון של הפרעות הנבדלות אלה מאלה בצורת האבחון ובהשלכותיהן על התפתחות העובר. המומים השכיחים ביותר קשורים בהתפתחות התקינה של הקורפוס קאלוסום – מבנה חשוב המהווה קורה של סיבי עצב המחברת בין חצאי המוח (שתי ההמיספרות).

הפרעות בהתפתחות מבני הגומה האחורית

קבוצת מומים המערבים את המוח הקטן (צרבלום), הוורמיס או גזע המוח. קבוצת הפרעות אלו כוללת גם היא מגוון רב של מומים אפשריים, ולצורך אבחון הפגם המסוים נדרשת מיומנות רבה. 


הפרעה בהתפתחות קליפת המוח (הקורטקס)

קליפת המוח מהווה את השכבה החיצונית של המוח הגדול. הקורטקס מורכב משכבות של חומר אפור, כלומר תאי עצב, האמונים על תפקוד תקין של המוח. קבוצת הפרעות זו כוללת מומים שונים הנבדלים אלה מאלה בהסתמנותם ובתוצאה הנוירולוגית. 


באילו מצבים חשוב לבצע בדיקות לזיהוי מומים בעובר?

באופן שגרתי, במהלך ההיריון נהוג לבצע מספר בדיקות אולטרסאונד (סקירת מערכות מוקדמת ומאוחרת) שנועדו כדי לבדוק את התקינות האנטומית של העובר המתפתח. בדיקות הסקר בוחנות בצורה שיטתית את האיברים השונים, בהם המוח, מערכת העצבים, מערכת השלד ועוד, זאת כדי לשלול חריגה במבנה התקין הצפוי ולנסות ולהעריך מהי מידת החומרה שלה. 

קיימת קבוצה נוספת של בדיקות המתבצעות במהלך ההיריון, שנועדו כדי לבחון את התקינות הכרומוזומלית (גנטית) של העובר, לרבות בדיקת השקיפות העורפית, בדיקות ביו-כימיות, דיקור מי שפיר ובדיקת השבב הגנטי. 

אם התגלתה חריגה אנטומית או הפרעה כרומוזומלית באחת הבדיקות, מקובל לבצע סקירה מכוונת. מדובר בבדיקה מדוקדקת המוכוונת למערכת אחת או למספר מערכות ספציפיות. 

בדיקת נוירו- סונוגרם היא בדיקת אולטרסאונד המכוונת לבחינת המוח ומערכת העצבים של העובר. מטרתה היא לסרוק באופן מעמיק ומקיף את מבנה המוח ומערכת העצבים. בדיקת הנוירו-סונגרם דורשת הכשרה ומיומנות רבה והיכרות מעמיקה עם מגוון רחב של מומים. אם זוהו ממצאים לא תקינים בבדיקה, או שקיים חשד לממצא לא תקין, מקובל לבצע גם MRI מוח עוברי. 


באילו מקרים יבוצעו בדיקות אלה?

מעבר למצבים בהם זוהה ממצא חשוד במהלך בדיקות הסקר השגרתיות, בדיקות אלה יתבצעו גם אם קיים סיפור משפחתי של מומי מוח או בעיות התפתחות, או אם התרחשה בעבר הפסקת הריון בשל הפרעה במוח העובר. 

כאשר מתגלה מום חשוב לבחון היטב מהו סוג המום ומהי מידת החומרה שלו. בנוסף, יש לקבוע האם מדובר במום מבודד, או בפגם התפתחותי אשר נקשר למומים אחרים בעובר, כמו מומים לבביים. בנוסף, תיבחן התקינות הכרומוזומלית והגנטית של העובר. מקובל גם לבדוק חשיפה למגוון מזהמים, כמו CMV  או טוקסופלזמה. תוצאות הבדיקות השונות נבחנות על-ידי מומחים באבחון מומי מוח. בהתאם להמלצות, הזוג מחליט לגבי רצונו – האם להמשיך בהריון או האם לפנות לוועדה להפסקת הריון. חשוב לציין כי ברוב המכריע של המקרים כאשר הבדיקות מתבצעות על ידי רופא מיומן יתברר כי הממצאים אינם דורשים התערבות מיוחדת. 


הכתבה בשיתוף עם  פרופ' אלדד קטורזה  MD, MSC, MBA, מומחה לאולטרסאונד ו-MRI עוברי. מומחה להדמיית מח העובר. מנהל את המרפאה לנוירולוגיה של העובר אגף נשים ויולדות המרכז הרפואי שיבא, תל השומר. מנה

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
ד"ר אמיר וינטראוב
ד"ר אמיר וינטראוב פריון האישה
4.8
( 18 חוות דעת )
"ד"ר ויינטרוב מסביר פנים, מקצועי ומקפיד על חוויה מרגיעה, בשקיפות ויסודיות רבה. תודה רבה לך . כייף להרגיש בידיים טובות ❤️"
ד"ר אירינה פיינברג
ד"ר אירינה פיינברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 12 חוות דעת )
"חוויה טובה מאוד, רופאה מקצועית ונעימה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' אלדד קטורזה

שאלות מתוך פורום אולטרסאונד - הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו