וירוס קורונה: מדריך ליוצאים ולחוזרים מחו"ל
מתלבטים אם לבטל את הנסיעה לתאילנד בפסח? אמורים לחזור לארץ המזרח וחוששים להדביק קרובי משפחה בווירוס קורונה? ד"ר יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בוולפסון, עונה על השאלות שחשוב לדעת רגע לפני שמבטלים כרטיסים או פורקים מזוודה
בהלת וירוס הקורונה ממשיכה להטריד פלנטה שלמה, ואפילו בישראל הוקם בית חולים שדה במרכז הרפואי שיבא , תל השומר, המיועד לטיפול עתידי בחולי וירוס הקורונה. יש סיכוי שבשלב מסוים הנגיף גם יגיע לארץ.
עם זאת, לצד החששות, ישנם לא מעט דברים שעשויים לדחות את כניסתו של וירוס הקורונה לארץ, כמו גם את ההידבקות ממנו. איך עושים זאת? ד"ר יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות מהמרכז הרפואי וולפסון, חולון, עונה על השאלות החשובות ליוצאים ולחוזרים מחו"ל.
קרדיט: Shutterstock | B.Zhou
יש לי כרטיס למזרח, האם לבטל אותו?
נכון להיום, כמובן שלא מומלץ לנסוע לסין. עם זאת, בכל שאר המדינות במזרח, שיעור התחלואה בנקודת זמן זו נמוך מאוד. אין כרגע אזהרות מקומיות או של ארגון הבריאות העולמי (WHO) לא לנסוע למדינות אחרות במזרח. עם זאת, מדובר במצב דינאמי וההנחיות יכולות להשתנות. לכן כדאי להתעדכן דרך אתר משרד הבריאות ו/או אתר ארגון הבריאות העולמי לפני שיוצאים למזרח.איזה ציוד עלי לקחת לטיסה כדי להקטין את סיכויי ההידבקות?
הנגיף ככל הנראה עובר באופן טיפתי כלומר, דרך שיעול או התעטשות או רסיסי רוק. על כן , שימוש במסכה כירורגית מונעת מעבר של הטיפות האלה אלינו. כדאי גם לחטא את הידיים אחרי שירותים לפני ואחרי מגע עם אוכל.הנחיה נוספת לאנשים שנוסעים למזרח היא לא ללכת לשווקים בהם ישנן חיות וגם לא לבוא איתן במגע. אם במקרה ארע מגע עם חיה יש לחטא היטב ידיים.
קראו עוד: איך נולד וירוס? על המקור של וירוס הקורונה
הגעתי עכשיו מסין מה עלי לעשות?
החוזרים מסין צריכים לשהות בבידוד בבית למשך שבועיים. אם אין תסמינים המעידים על מחלה של דרכי הנשימה או חום אין צורך לגשת לבדיקה. בתום השבועיים ניתן לקבל אישור מחלה מרופא המשפחה על ההיעדרות. בבית כדאי לשמור על כללי היגיינה בסיסיים ורצוי כי אדם חולה לא יכין אוכל לבני משפחתו. מי שהגיע מסין ומבודד בבית צריך לעדכן את לשכת הבריאות על אודות מצבו באמצעות דיווח איטרנטי באתר משרד הבריאות או בטלפון :*5400. במקרים אלה משרד הבריאות יהיה בקשר עם אותו אדם, יעדכן אותו בהנחיות ויספק הדרכה ספציפית על המותר והאסור. הדיווח צריך להיות עם ההגעה ארצה ופעמים רבות אנשים אלה מאותרים עוד קודם לכן לפני נחיתתם. מאחר שהטיסות לסין הופסקו מהרבה מדינות עם הזמן כמות הנדבקים כמובן תקטן. אנשים ששהו בשבועיים האחרונים בהונג קונג, יפן, מקאו, קוריאה, סינגפור, טאיוון, או תאילנד לא צריכים לשהות בבידוד, אך אם הם מפתחים מחלה בדרכי הנשימה או חום עליהם לפנות לבדיקה.אם אני חושש שנדבקתי מה עלי ועל בני משפחתי לעשות?
מי שחושש שנדבק מאחר ופיתח מחלה ושהה בארצות שצוינו לעיל בשבועיים האחרונים, צריך להגיע לחדר המיון במרכז הרפואי שיבא בכדי להיבדק.ההמלצה היא לחבוש מסכה כירורגית כשיוצאים מהבית ולהשתדל לא לנסוע בתחבורה ציבורית. עם ההגעה לחדר מיון יש לציין מיד בכניסה כי יש חשש להדבקה בקורונה, בכדי שהצוות הרפואי ינקוט בצעדים מתאימים בכל הנוגע לבידוד ולתהליך הבירור. המטרה היא לעשות כל מאמץ כדי שהמחלה לא תתפשט בארץ.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד