אילו אמצעים חדשניים יאפשרו ביצוע של השתלת שיניים, גם במקרים מורכבים?
למרות שהשתלת שיניים נחשבת לפעולה בטוחה בעלת תוצאות טובות, כאשר מדובר במקרים מורכבים יותר, בהם קיימות מגבלות אנטומיות המקשות על החדרת השתלים או כאשר קיים חוסר בעצם, היא אינה חפה מסיבוכים. האמצעים החדשים לביצוע השתלת שיניים מאפשרים החדרה מדויקת של השתלים ויכולים לתרום גם לקיצור זמן ההחלמה ומיתון תופעות הלוואי: הפרטים בכתבה
השתלת שיניים מורכבת תידרש במצבים בהם קיים חוסר עצם, לרוב בשל ספיגה של עצם הלסת כתוצאה מהיעדר טיפול מידי לאחר העקירה. אם שכבת העצם הטבעית דקה מאוד, הן בממד האנכי והן בממד הרוחבי, יציבות השתלים עומדת בסכנה. השתלה מורכבת תידרש גם במצבים בהם קיימות מגבלות אנטומיות המקשות על החדרת השתלים. לדוגמה, אם יש צורך בשתלים באזורים בלסת הסמוכים למבנים אנטומיים, כמו עצבים, כלי דם, חלל הסינוס או חלל האף, התקנה עיוורת שלהם עלולה לגרום לנזק ולנכות עבור המטופל.
בעבר, מצבים אלה הצריכו פעולות מקדימות, כמו השתלת תחליף עצם טרם להתקנת השתלים, אשר גררו זמני טיפול ארוכים ועלויות גבוהות. כיום קיים מגוון של אמצעים חדשניים המאפשרים מיקום מדויק של השתלים ולעתים אף מונעים את הצורך בהשתלת עצם. על השיטות החדשניות להשתלת שיניים בכתבה שלפניכם.
קרדיט: FOTOGRIN | Shutterstock
מהם הפיתוחים החדשים שיסייעו בהשתלת שיניים מורכבת?
סד כירורגי המיוצר בהדפסה תלת ממדית
סד כירורגי מהווה את אחד מהאמצעים המתקדמים ביותר לביצוע של השתלות שיניים מורכבות, גם במקרים בהם קיים חוסר בעצם או שישנן מגבלות אנטומיות המקשות על החדרת השתלים בצורה עיוורת. בשיטה זו יכול הרופא המטפל לבצע התאמה אישית של אסטרטגיית הטיפול ולקבוע את מיקום השתלים המדויק ואת זווית ההחדרה שלהם, לפני ביצוע הפעולה הכירורגית.
תכנון הסד מתבסס על צילום CT מקדים של פה המטופל המאפשר לקבל תמונה תלת ממדית מלאה של חלל הפה ושל האזור המושתל. באמצעותו יכול הרופא לבחון את המבנים האנטומיים השונים הסמוכים לאזור ההשתלה ואת נפח העצם הטבעית. נתוני הצילום מוזנים לתכנת מחשב בה מבצע הרופא המטפל תכנון וירטואלי של תהליך ההשתלה. לאחר מיקום מדויק של השתלים, מיוצר סד בהדפסה תלת ממדית. סד זה מונח על לסת המטופל במעמד ביצוע ההשתלה ודרכו מחדיר הרופא המטפל את השתלים בזווית נכונה.
שימוש במערכת ניווט לצורך החדרת השתלים
מערכת הניווט (נוויגציה) מאפשרת לרופא המטפל קשר עין מתמיד עם החלל הניתוחי וכך מסייעת במיקום מדויק של השתלים בעצם הלסת. השימוש במערכת זו מתבסס גם הוא על צילום CT מקדים ותכנון וירטואלי של תהליך ההשתלה. במהלך הפעולה צופה הרופא המטפל בחלל הניתוח על גבי צג מחשב ונעזר בחיישנים המאפשרים ניווט בזמן אמת כדי להחדיר את השתלים בזווית המדויקת.
שיטת האוסאודנסיפיקציה
שיטה זו מאפשרת הימנעות מהשתלת תחליף עצם במקרים בהם נפח עצם הלסת הטבעית אינו מספק לשם החדרה יציבה של השתלים. במהלך הפעולה משתמש הרופא במקדחים חדשניים אשר "דוחסים" את העצם העצמית של המטופל כלפי מעלה ובמקרה הצורך משתיל תחליף עצם בכמות קטנה יחסית דרך מיקום הקדח לשתל העתידי. שימוש במקדחים אלו עשוי לצמצם משמעותית את זמן ההמתנה עד להתקנת השיקום הסופי.
קראו עוד: הרמת סינוס זעיר פולשנית: האם היא עשויה למנוע סיבוכים?
מהם היתרונות בשיטות החדשות?
השיטות המתקדמות מאפשרות מיקום מדויק של השתלים בלסת וכך תורמות למניעת סיבוכים שונים, כמו פגיעה בעצבים או כלי דם מקומיים. בנוסף, החדרת השתלים בזוויות מסוימות עשוי לחסוך במקרים מסוימים את הצורך בהשתלת תחליף עצם.האמצעים המתקדמים מסייעים גם במיתון תופעות הלוואי שיכולות להתפתח לאחר פעולות ההשתלה, כמו נפיחויות, שטפי דם וכאבים. לאחר החדרת השתלים בשיטות הממוחשבות ניתן באותו היום לבצע שיקום זמני קבוע, אשר מספק יתרון פונקציונלי משמעותי ומונע אי נוחות הכרוך בשימוש בתותבות נשלפות. לבסוף, האמצעים החדשניים יכולים לקצר את זמן הטיפול עד להתקנת השיקום הסופי.