דלג לתוכן

קנאביס לטיפול בכאב – יעיל או לא?

מעל 60% מהמטופלים בקנאביס רפואי בארץ מקבלים אותו במסגרת ההתוויה לשיכוך כאבים . חלק מהמטופלים מעידים על שיפור ניכר, אך כמה מזה מגובה במדע ומה אומרת התמונה הכללית? בדקנו כמה מן המחקרים האחרונים ברפואת כאב

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/03/2020
3 דקות קריאה


כאב כרוני הוא אחת מהבעיות השכיחות ביותר בעולם הרפואה,  ולכן גם אחד מהאתגרים הגדולים של עולם זה. כאב יכול להיגרם משלל סיבות – אורתופדיות, אונקולוגיות או נוירולוגיות – ולרוב הוא גם כרוך בתהליך פסיכולוגי ורגשי שמשפיע על המטופל ודורש התייחסות טיפולית מקיפה. 

יכולתו של קנאביס רפואי להשפיע על כאב כרוני מגובה במנגנונים מדעיים משוערים. כך למשל ממחקר שפורסם בשנת 2009 בכתב העת  Brain Research Reviewsעולה כי פעלה של רצפטור קנבינואידי בשם CB2 על-ידי החומרים הפעילים של הקנאביס, גורמת לשיכוך כאבים בצורה ישירה, כמו גם מגבירה הפעלת רצפטור אופיואידי בשם mu , חלק מהמסלול של שיכוך הכאבים ״הטבעי״ של גופנו.

אך לצד המנגנונים הללו, הספרות עדיין לוקה בחסר במחקרים רחבי היקף שסוקרים מטופלים בקנאביס רפואי הסובלים מכאב כרוני, מכאבים אונקולוגיים – שזוכים להתייחסות נפרדת, ולכאבים הנובעים ממקור לא-סרטני, ובעיקר ממקור עצבי (נוירופתי). 

אישה סובלת מכאבי גב כרוניים שיכולים להיות מטופלים ביעילות באמצעות קנאביס רפואי
Africa Studio |  Shutterstock


מעמד הטיפול בקנאביס רפואי לכאב בעולם

איגוד המרדימים האמריקאי פרסם הנחיות קליניות לטיפול בכאב כרוני – קובץ שמגובה בעדויות מחקריות באיכות משתנה, ומטרתו לסייע לרופאים ברחבי העולם ״ליישר קו״ לגבי סדר הטיפולים המקובל עבור החולים שלהם. 

אולם המסמך, שפורסם ב-2010 ולא עודכן מאז, מזכיר טיפולים תרופתיים כעדיפות נמוכה לטיפול בכאב כרוני לאחר מיצוי אפשרויות אחרות. קנאביס לא מוזכר שם כלל . ארגון הבריאות העולמי (WHO) התייחס בקצרה לקנאביס בקווים המנחים שפרסם ב-2018 באומרו שדרוש מידע נוסף המגובה במחקרים, כדי להבין את המקום של קנבינואידים בטיפול לכאב סרטני ולא-סרטני .

אז היכן נמצא הקנאביס הרפואי כטיפול לכאב כרוני לא-סרטני? קשה להגיד כשאינו מופיע בהנחיות הרשמיות. היעדר הנחיות מחקריות או הקונצנזוס הרפואי הנרחב מותיר אותו כ״מוצא אחרון״. בארץ קיימת התוויה המוכרת על-ידי משרד הבריאות לכאב נוירופתי כרוני אצל חולים המטופלים ללא הצלחה במרפאת כאב למשך מעל שנה .

שיפור במדדי הכאב, ירידה בשימוש באופיואידים

הטיפול הסטנדרטי לכאב כרוני כיום כולל שימוש בתרופות אופיואידיות – משככי כאבים חזקים ויעילים בדרך כלל, שחסרונם הבולט, מעבר לתופעות הלוואי שלהם, הוא הנטייה של חלקן לגרום להתמכרות בסבירות גבוהה יחסית. 

בשנים האחרונות התקשורת הוצפה בסיפורים אישיים של נפגעי ההתמכרות לאופיואידים כחלק מתביעת ענק שמתנהלת כנגד אחת מחברות התרופות (פרדו פארמה), ובארצות הברית היא כבר זכתה לשם ״מגפת האופיואידים״ שאליה התייחס הנשיא טראמפ כ״מצב חירום לבריאות הציבור״. 

בארץ שיעור השימוש של ישראלים באופיואידים הוכפל תוך שש שנים – הקצב המהיר ביותר מבין מדינות ה-OECD . לכן מדובר בתקווה אמיתית כאשר מחקרים שונים מראים שקנאביס רפואי יכול להוות טיפול בכאב כרוני – ובמקביל להפחית את השימוש של החולים בחומרים אחרים, ממכרים יותר.

אחד מהמחקרים הללו הוא מחקר ישראלי שפורסם ב-2016 בעיתון Clinical Journal of Pain. המחקר, בראשות פרופ׳ אליעד דוידסון מהדסה עין כרם, סקר 274 מטופלים שקבלו קנאביס רפואי כטיפול לכאב כרוני. לאחר חצי שנה של טיפול המטופלים דיווחו על ירידה ממוצעת של 1.25 נקודות בכאב בסקלה של 1 עד 10 – יחד עם ירידה של 44% בצריכת אופיואידים .

חשוב להדגיש שגם כאב כרוני אינו מחלה אחת ויש סוגים רבים שלו, שכל אחד מהם יכול להגיב אחרת לקנאביס רפואי. כך למשל, כאב נוירופטי (שנגרם עקב נזק עצבי משני לטיפולים כימותרפיים או למחלות שונות) נחשב לעיתים קרובות לכאב שמגיב בצורה טובה יחסית לטיפול בקנאביס רפואי. עם זאת, סקירה של ארגון Cochrane (מיזם בריטי לסקירת עובדות רפואיות שנחשב אמין מאוד) משנת 2018 מצאה ש"חסרות עדויות טובות שמוצרים המופקים מקנאביס יעילים עבור כאב נוירופתי כרוני". 


קראו עוד: קנאביס רפואי לחולי סרטן: בישראל מעודדים, המחקרים בעולם סותרים

מחקר בריטי מקיף טוען: קנאביס לא מסייע לכאב סרטני

כאבים משניים למחלה סרטנית, לאחר מיצוי הטיפול המקובל, מהווים התוויה רפואית מוכרת לקנאביס רפואי על-ידי משרד הבריאות . אולם בינואר 2020, יצא בעיתון הרפואה הבריטית (ה-BMJ) מאמר ששפך מים קרים במיוחד על הטיפול בקנאביס רפואי עבור כאבים אונקולוגיים. 

המאמר הבריטי סקר 6 מחקרים שכללו 1460 מטופלים אונקולוגיים שקבלו קנאביס רפואי  במטרה לבחון אם קנאביס רפואי משפיע על מדדי הכאב יותר מאשר פלצבו (טיפול דמה): משקלול כל המחקרים עולה כי לא מצאו שום הבדל בעל משמעות סטטיסטית בין השניים . יתר על כן, החוקרים מצאו שתופעות לוואי כמו סחרחורות, בחילות, הקאות ועייפות היו שכיחות יותר בקרב משתמשי קנאביס רפואי מאשר במטופלי הפלצבו .

מדובר במאמר מקיף שהתפרסם באחד העיתונים החזקים בעולם הרפואה, אך גם כותביו מכירים במגבלות שלו: רבים מהמטופלים במחקר המשיכו להשתמש באותו מינון של אופיואידים במקביל לקנאביס; לא ניתן היה לדעת מה מהלך המחלה שלהם; מדד שיפור בכאב הוא לרוב משהו סובייקטיבי מאוד. עם זאת, הם מסכמים שלא ניתן להמליץ על שימוש בקנבינואידים כטיפול לכאב סרטני. 

קנאביס עבור כאבים כרוניים: לטפל או לא לטפל?

הטיפול בכאב כרוני מורכב מאין כמוהו ולו רק מתוך ההבנה שאין מטופל הזהה לשני - הן מבחינת הגורמים לכאב שלו, הן מבחינת התפיסה הרגשית וההשפעה של הכאב על אורח חייו, והן מבחינת תגובת המטופל לטיפולים השונים הקיימים כיום בשוק.

לכל המורכבות הזו מתווספת שאלת הקנאביס הרפואי, שעדיין נמצאת בדעות חלוקות בעולם המחקרי והרפואי. על כן, בהיעדר הנחיות רשמיות ונוכח התוצאות המחקריות הסותרות – נראה  שהטיפול בקנאביס רפואי לכאב כרוני ימשיך להיות תחת שיקול דעתו של הרופא המטפל, ההטבה הקלינית של המטופל, וכמובן – בהתאם להתוויות המאושרות על-ידי משרד הבריאות. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איילת מדברי
ד"ר איילת מדברי רפואת כאב
5.0
( 31 חוות דעת )
"מגיעה במיוחד לד״ר איילת מדברי אפילו שאני לא מהאזור אני לא מוותרת עליה היא מקסימה . היא רופאה רגישה אכפתית עדינה ומעל הכל מקצועית מאוד מאוד ולכן אני מגיעה אליה במיוחד כי אני סומכת עליה מאוד ."
ד"ר ודים טשליקוב
ד"ר ודים טשליקוב רפואת כאב
מנהל מרפאת כאב במרכז הרפואי אסותא - סמסון, אשדוד
ד"ר פיטר בלה
ד"ר פיטר בלה רפואת כאב
מומחה ברפואת כאב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ראומטולוגיה

בניהול ד"ר זיו פז
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו