דלג לתוכן

אתם נוגעים בפנים כ-16 פעמים בשעה: כך תפסיקו!

התפשטות הקורונה דורשת מאיתנו לאמץ הרגלים חדשים ולשנות דפוסים שכלל לא שמנו לב לקיומם. בימים טרופים אלו מומלץ מאוד להימנע ממגע בפנים עם הידיים ותתפלאו, אנחנו עושים זאת לא מעט. אז איך נפטרים מההרגל ושומרים על עצמו מפני הווירוס? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/03/2020
3 דקות קריאה


כולנו עושים את זה, כולנו נוגעים בפנים אינספור פעמים ביום: מגרדים באף, משפשפים עיניים, מנגבים את הפה – וזה רק חלק מהדברים שאנחנו עושים עם כף היד בלי לשים לב.

האף, הפה והעיניים הם אזורים שדרכם יכול לחדור וירוס בקלות יחסית אל הגוף. כל מה שנדרש זה בסך הכל מגע באזורים אלו עם אצבע שנושאת וירוס כלשהו כדי שנסכן את עצמנו בצורה משמעותית בהידבקות של זיהום כלשהו כגון שפעת והצטננות, ובימים אלו בעיקר - בנגיף הקורונה Covid 19.


Emeryk III |  Shutterstock

שתי דרכים להעביר את הנגיף

לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), נגיף הקורונה החדשני עובר מאדם לאדם, כפי שקורה בדלקות אחרות בדרכי השימה. 

המעבר עלול להיעשות באמצעות שתי דרכים:

• טיפות נשימה המיוצרות בעת שיעול, עיטוש, פיהוק, נשימה קרובה. 

• מגע בעיניים, באף או בפה לאחר נגיעה עם היד במשטח מזוהם.

קל יחסית להימנע ממגע עם אדם שידוע לנו כי הוא חולה. אבל מה עושים כשמשטחים מסוימים, כגון מטוסים, ידיות של דלת ובעצם כמעט כל מקום, עלולים להיות מזוהמים ואין לנו כל מושג מכך? 

אנו נוגעים בפרצוף כל הזמן

מחקר משנת 2008, שפורסם בכתב העת Journal of Occupational and Environmental Hygiene, צפה ב-10 משתתפים בסביבת עבודתם במשך 13 שעות. החוקרים מצאו כי המשתתפים נגעו בפניהם כ-16 פעמים בממוצע בשעה.

במחקר אחר משנת 2015, שפורסם בכתב העת American Journal of Infection Control , נצפו 26 סטודנטים לרפואה באוסטרליה ונמצא כי הם נגעו בפניהם 23 פעמים בממוצע בשעה. כמעט מחצית מהנגיעות היו בפה, באף או בעיניים, שהם כאמור, הדרכים הקלות של נגיפים להיכנס לגוף שלנו.

מפתיע לגלות שבמחקר משנת 2014, שפורסם בכתב העת Journal of the American Board of Family Medicine, נמצא כי אפילו אנשי רפואה, אשר מודעים יותר לעניין ההיגיינה, נגעו בפניהם בממוצע כ-19 פעמים בשעתיים, כאשר הם אינם עקביים בהיגיינת היד.

שטיפת ידיים היא המפתח

כפי שכבר רובנו יודעים ולפי המלצות ה-CDC, יש לשטוף ידיים במשך 20 שניות לפחות כדי לשמור עליהן נקיות. אלא שמרגע ששטפנו את הידיים, הן שוב חשופות למגע עם משטחים מזוהמים וכל נגיעה בפנים שלנו שוב מסכנת וחושפת אותנו לווירוסים. 

זאת הסיבה שהימנעות ממגע בפנים היא דרך טובה להגן על עצמנו מפני מזהמים. אבל איך אפשר להימנע ממשהו שאיננו מודעים אליו מרבית הזמן?

טבעת שלא השתמשנו בה זמן רב, צמיד חדש, ואפילו גומייה לשיער סביב פרק היד, יכולים לעזור לנו להיות יותר מודעים וערניים לידיים שלנו, ולשמש מעין תזכורת לא לגעת בפנים. עם זאת, חשוב לדעת שמשהו צריך להיות שונה כדי שנאמץ התנהגות שונה ולא אוטומטית.

אפשר לשבור הרגלים

הנה כמה דרכים שיעזרו לנו לשבור את ההרגל של נגיעה עם היד בפנים במהלך התפרצות נגיף הקורונה:

• היו מודעים לעצם העובדה שאתם רוצים להרחיק את הידיים מהפנים. אם אתם קוראים כתבה זו, כנראה שאתם לגמרי בכיוון.

• כדי להמשיך עם המודעות והערנות הזו, הזכירו לעצמכם במהלך היום שאתם רוצים לשמור את הידיים הרחק מהפנים באמצעות תזכורות או פתקים.

• העסיקו את הידיים שלכם – אם אתם למשל צופים בטלוויזיה, העסיקו את הידיים בקיפול כביסה, מיינו ניירת שמזמן לא נגעתם בה, או אפילו התחילו לסרוג, העיקר שתעסקו בפעילות שמרחיקה את הידיים מהפנים.

• אם אתם בשיעור או בפגישה ולא יכולים להעסיק את הידיים שלכם במשהו אחר, פשוט שלבו את כפות הידיים ושימו אותן בחיקכם.

• השתמשו בסבון או באלכוג'ל ריחני במיוחד, שיזכיר לכם להרחיק את הידיים בכל פעם שתקרבו אותן לפנים שלכם.

• אם אתם טיפוסים שנוטים לגעת הרבה בפנים, כפפות בבית יכולות להיות תזכורת טובה. אם אתם שמים כפפות גם בחוץ, זכרו להחליפן כשאתם נכנסים הביתה או מגיעים ליעד שלכם.

כאמור, העיניים, האף והפה הם הנתיבים הקלים ביותר לחדירת וירוסים, בהם וירוס הקורונה. נגיעה באזור מזוהם עם היד ולאחר מכן נגיעה בפנים, זה כל מה שנדרש כדי לסכן אותנו בהידבקות.

שטיפת ידיים היא חשובה והכרחית, אך אינה מבטיחה שזיהום לא יעבור אם אנחנו מרבים לגעת באזור הפנים. ולכן, הדרך הטובה ביותר להקטין את הסיכון להידבקות, היא להימנע ממגע עם הידיים בפנים.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
ד"ר טליה דיקר כהן
ד"ר טליה דיקר כהן אנדוקרינולוגיה
אחראית מרפאת אנדוקרינולוגיית מושתלים במרכז הרפואי רבין
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו