דלג לתוכן

נגיף הקורונה: מדוע חולי סוכרת מצויים בסיכון מוגבר לסיבוכים?

נראה כי מגפת הקורונה אינה פוסחת על אף אחד מאיתנו, בייחוד על אלה הסובלים ממחלות כרוניות שונות ונחשבים לאוכלוסיות בסיכון להתפתחות של מחלה חמורה. על פי מחקרים שפורסמו לאחרונה חולי סוכרת מצויים בסיכון מוגבר להתפתחות של סיבוכי מחלת ה-COVID-19. מה הסיבה האפשרית לסיכון המוגבר בקרב חולים אלה ואילו טיפים יסייעו בשמירה על רמות סוכר מאוזנות ומניעת הדבקה בנגיף בקרב חולי סוכרת? התשובות בפנים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/03/2020
3 דקות קריאה

גיל, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, כולם נחשבים לגורמי סיכון שעלולים להוביל להתפתחות מחלת קורונה קשה ולתמותה. על פי האגודה האמריקאית לחולי סוכרת, רמות סוכר גבוהות בדם נקשרו גם הן לסיכוי גבוה של סיבוכים, בהם כשל נשימתי ואף תמותה עקב מחלת הקורונה. בנוסף, חולי סוכרת מצויים גם בסיכון מוגבר של סיבוכים נוספים, שאינם דווקא קשורים למחלת ה-Covid-19, כמו כשל של איברים שונים והתפתחות של מחלות קרדיו וסקולריות.

מחקר שפורסם בכתב העת המדעי JAMA בחן יותר מ-72 אלף מקרים של תחלואה בנגיף הקורונה שהתרחשו בסין היבשתית . נמצא כי שיעור התמותה בקרב חולי סוכרת שלקו גם בקורונה היה גבוה יותר כמעט פי שלוש, מאשר זה הנצפה באוכלוסייה שאינה לוקה בסוכרת ( 7% לעומת 2%). 

מחקר נוסף שפורסם בכתב העת The Lancet , בחן את תוצאות הטיפול בבית החולים בקרב אנשים שחלו ב- COVID-19. מתוצאות המחקר עולה כי כמחצית מאלה שנפטרו עקב המחלה, סבלו גם ממחלות רקע נוספות. המחקר בחן 191 חולים שאושפזו בבתי חולים בעיר ווהאן, המהווה כידוע את מקור התפרצות המגפה. כ-19% מהנבדקים סבלו ממחלת הסוכרת, 30% מהם סבלו מיתר לחץ דם וכ-8% לקו במחלות לב וכלי דם. 


אילוסטרציה טיפול בסוכרת ומחלת הקורונה
 Ales Munt |  Shutterstock


מדוע חולי סוכרת מצויים בסיכון?

ככל הנראה הסיבה לכך שחולי סוכרת עלולים לפתח מחלה חמורה יותר נעוצה בתפקוד לקוי של מערכת החיסון. על פי ד"ר מאיה איש שלום, מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת. במקרים בהם הסוכרת אינה מאוזנת ההפרעה בתפקוד מערכת החיסון מחמירה ויכולתה של המערכת להתמודד עם הנגיפים הפולשים פוחתת. בשל כך, ככל הנראה, חולי סוכרת הם בעלי סיכון גבוה יותר להתפתחות של מחלה חמורה. 

תת תפקוד של מערכת החיסון  מעלה גם את הפעילות הדלקתית שעלולה לגרום לנזק לריאות ולאיברים נוספים בגוף. למרות זאת, חשוב להדגיש כי על-פי המידע הקיים כיום חולי סוכרת אינם מצויים בסיכון מוגבר להידבקות בנגיף.

קראו עוד: לא רק לריאות: זה מה שעלול לקרות לגוף שלנו אם הוא פוגש בווירוס הקורונה


להדפיס ולשמור: הטיפים שיסייעו בצמצום הסיכון להדבקה ובשמירה על איזון מחלת הסוכרת

1. גם בתקופת הסגר, שמרו על אכילה בריאה
למרות השהייה בבית, יש להקפיד ולרכוש מזונות בעלי תכולת פחמימות נמוכה ולצרוך מאכלים שאינם גורמים לעלייה חדה של רמות הסוכר בדם. בנוסף, הקפידו שלא להכניס את "האויבים" הביתה, השתדלו לאכול ארוחות מסודרות ולא לנשנש ללא הפסקה. 

2. הקפידו גם על צריכה מספקת של מים
הקפידו על שתייה של לפחות ליטר וחצי של מים ביום, אלא אם יש מגבלה רפואית אשר מחייבת הגבלת שתייה.

3. נטרו את רמות הסוכר
השתדלו לעקוב אחר רמת הסוכר בצום ושעה לאחר האוכל בכדי לראות שאיזון הסוכרת לא מופר. ניתן גם להיעזר במד סוכר רציף אשר ייתן אומדן לרמות הסוכר באופן רציף ויציג את המגמות לאורך זמן. 

4. פעילות גופנית
פעילות גופנית משפרת את תגובת הגוף לאינסולין, והיא מסייעת גם בשיפור מצב הרוח בשל האנדורפינים המשוחררים בזמן הפעלת הגוף. השתדלו לבצע פעילות גופנית עד כמה שניתן: לרדת ולעלות במדרגות, לזרוק את הפח, לצאת להליכה קצרה בסביבת המגורים או להתעמל בבית בעזרת הדרכה אינטרנטית. כל פעילות תורמת גם אם מתבצעת במשך פרקי זמן קצרים. 

5. גם בסגר – יש לבצע מעקב רפואי צמוד
הקפידו על מעקב של רופא ודיאטנית לאורך התקופה בשביל לשמור על מדדים מאוזנים. כמו כן, לאור הנחיות משרד הבריאות, ולטובת האוכלוסייה הנמצאת בסיכון, מרפאות מאפשרות לקבל ייעוץ, המלצות ומעקב עם הצוות המטפל באמצעות שירותי האונליין. כך למשל, בשל השהייה בבית, ייעוץ עם דיאטנית ורופא יכול לסייע לבנות תפריט מתאים בהתאם לתרופות לתקופה הזו.

6. הימנעו ממגע עם אנשים
השתדלו להימנע ממגע קרוב עם אנשים שלא לצורך, בעיקר עם ילדים אשר יכולים להיות נשאים א-תסמיניים של המחלה. יש להקפיד ולמלא אחר הנחיות משרד הבריאות ולהימנע מיציאה למקומות הומי אדם. 

7. השתדלו להירגע
ללא כל קשר למחלת הסוכרת, מתח וסטרס משפיע על כלל המערכות הפיזיות שלנו והוא עלול גם להחליש את פעילות המערכת החיסונית. לכן, כדאי למצוא דרכים שיסייעו לכם ברגיעה: צפו בתכנית טלוויזיה קלה, קראו ספר טוב או תרגלו מדיטציה. ניתן להיעזר גם בסרטוני הדרכה המראים כיצד לבצע תרגילי נשימה ורגיעה. 


ד"ר איש שלום מסכמת ומדגישה כי מומלץ לשמור על קשרים חברתיים מרחוק בעזרת שיחות טלפון או וידאו. ללא כל תלות 
במחלת הסוכרת במצבים בהם מתפתחים תסמינים, כמו  חום, שיעול, קוצר נשימה, כאבי שרירים, כאב ראש, מומלץ להיוועץ במד"א או עם רופא המשפחה טלפונית. כמו כן, בכל מקרה של חום אפשר ליטול אקמול ועדיף להימנע מתרופות ממשפחת NSAID  אשר עלולים להגדיל את הסיכון ללקות במחלת קורונה קשה, וכן  להביא לפגיעה כלייתית בעיקר בחולי סוכרת עם הסובלים מתפקוד כלייתי ירוד. 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר מאיה איש שלום מומחית לרפואה פנימית אנדוקרינולוגיה וסוכרת, המכון האנדוקריני בית חולים איכילוב ומרפאת DMC לטיפול בסוכרת. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' אילן שמעון
פרופ' אילן שמעון אנדוקרינולוגיה
מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת מרכז רפואי רבין-בלינסון, משנה לדיקן הפקולטה לרפואה אוניברסיטת תל-אביב
ד"ר יואב איזנברג
ד"ר יואב איזנברג אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוג בכיר בשרותי בריאות כללית, תל אביב
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 51 חוות דעת )
"ד"ר יעיש היא רופאה בחסד עליון ואני מודה על היום שהחלטתי להיות מטופלת שלה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אנדוקרינולוגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו