דלג לתוכן

אמת או מיתוס? 8 מיתוסים על אודות נגיף הקורונה

האם ויטמין C או שום יכולים לעזור במלחמה בנגיף ה- SARS COV 2, מה הסיכוי להדבקה באמצעות מגע עם משטחים מזוהמים, האם מזג אוויר חם ישים סוף למגפת הקוביד 19 ומה לגבי שימוש במסכה כאמצעי מיגון מפני הקורונה? אספנו עבורכם 8 המיתוסים על אודות הנגיף

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 31/03/2020
4 דקות קריאה

עם התפשטות הנגיף ברחבי הגלובוס, נוצרה גם חרושת שמועות בכל הנוגע למחלת הקוביד 19. עם זאת, המידע הרב הקיים ברשת לגבי נגיף אינו מדויק תמיד. לפניכם מספר מיתוסים על אודות הווירוס ששינה את העולם – והאמת. 


  ezphoto | Shutterstock

1. ויטמין C יכול להגן על הגוף מפני הידבקות בנגיף 

לא נכון


מחקרים שונים אמנם הראו כי נטילת ויטמין C עשויה לקצר את זמן התחלואה במצבים של צינון חורף שגרתי, אך למרבה הצער הוויטמין המצוי בפירות הדר אינו מסייע במניעת הידבקות במחלת הקוביד 19, ללא כל תלות בצורה בה הוא ניתן או במינון. זאת ועוד, למרות שקיים מחקר רב בנוגע ליעילותו במניעת זיהומים ואף מחלות נוספות, טרם הוכח שנטילת ויטמין C מסייעת בטיפול בבעיות רפואיות שונות, פרט למחסור בו. 

2. ניתן להידבק בנגיף במגע עם משטחים מזוהמים

לא ידוע

נכון לכתיבת שורות אלה, לא קיים עוד מידע רשמי בנושא. אולם, בהתבסס על מידע הקיים בנוגע לנגיפים אחרים ממשפחת הקורונה, כמו גם מחקרים שטרם עברו ביקורת עמיתים, נראה כי נגיף ה- SARS-CoV-2 יכול לשרוד על משטחים שונים במשך שעות ואפילו ימים: הווירוס יכול לשרוד על מתכות, זכוכית וקרמיקה עד חמישה ימים; על פלסטיק ופלדת אל-חלד עד לשלושה ימים; על משטחי קרטון עד ליממה; על אלומיניום עד לשמונה שעות ועל נחושת ארבע שעות בלבד.

אם כך, ברמה העקרונית, תיתכן הדבקה באמצעות מגע עם משטח מזוהם ולאחר מכן מגע מידי בריריות הפנים (פה, אף ועיניים). אולם, הקפדה על שטיפה וחיטוי מתמיד של הידיים, כמו גם הימנעות מנגיעה בפנים, מורידות את הסיכון להידבקות בנגיף בצורה זו.

 

3. לחץ דם גבוה מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלה חמורה 

נכון

בקרב אנשים הסובלים ממחלות רקע, כמו יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב, מחלות ריאה, ובמבוגרים מעל לגיל 60, יכולה להתפתח מחלה חמורה יותר. לכן, אם אתם או הקרובים לכם נמצאים בקבוצת הסיכון, יש לפעול לפי ההנחיות: הישארו בבית והימנעו ממגע עם אנשים ככל הניתן והקפידו על שטיפת ידיים לעיתים קרובות. בעת שהייה בחוץ יש לשמור על מרחק של שני מטרים מהעוברים והשבים ולהימנע ממגע עם הפנים. ניתן להצטייד בכפפות או במסכה בזמן השהייה מחוץ לבית, שעשויות לספק אף הגנה נוספת. 
 

4. קניות בסופר הן מקור משמעותי להידבקות בנגיף

לא נכון

על פי ה-(FDA (Food and Drug Administration, עד כה לא קיימת עדות להעברת הנגיף על ידי צריכת מזון מהסופר, בין אם בשל מגע באריזה נגועה או אכילת המזון שנקנה. עם זאת, מגע באריזה נגועה ולאחר מכן  בריריות הפה והאף או העיניים, עלול להיות מקור להדבקה.גם בכל הנוגע למגע עם ירקות שנקנו בסופר, הסיכוי להדבקה אינו גבוה. אולם, מומלץ לנקוט אמצעי זהירות ולשטוף את הפירות והירקות טרם לאכילתם. 

אישה בקניות בסופר משתמשת במסכה כירורגית כדי להגן מפני הדבקה בקורונה
 eldar nurkovic | Shutterstock

5. לא ניתן להשתמש בתרופות המכילות איבופרופן כדי להקל על תסמיני הקוביד 19

לא נכון

ההימנעות הראשונית משימוש בתרופות אלה התבססה על דיווח שהתקבל ממספר רופאים צרפתים, שחשדו כי השימוש בתרופות המכילות איבופרופן עלול להוביל להחמרה בסימפטומים של המחלה. בשל כך, ארגון הבריאות העולמי המליץ בתחילה להימנע ממתן תרופות אלה כדי להקל על תסמיני הקורונה ולהעדיף תרופות המכילות פרצטמול. אולם, בהמשך התיר ארגון הבריאות העולמי להשתמש בתרופות אלה גם במקרים של הידבקות בקורונה.

משרד הבריאות הישראלי פועל בהתאם להמלצות ה-WHO ומאפשר שימוש בתרופות המכילות איבופרופן , תוך הקפדה על המינון המתאים. באירופה, על פי ההנחיות הרשמיות יש להעדיף טיפול באמצעות תרופות המכילות פרצטמול. 
 

6. שימוש במסכה על-ידי כלל האוכלוסייה מהווה אמצעי יעיל למניעת התפשטות הנגיף

לא ידוע

למרות שעד כה במשרד הבריאות נטען כי למסכות הפנים אין תועלת לאנשים בריאים, בימים האחרונים חל מפנה דרמטי בעמדת המשרד וככל הנראה תתפרסם המלצה בימים הקרובים על חבישת מסכה בכל יציאה מהבית. השינוי נובע מהביקורת שהופנתה כלפי המשרד על כך שפסל את השימוש במסכות. המסכות אמנם אינן מספקות הגנה מלאה, אך הן עשויות למנוע מגע של הפנים והאף עם רסיסי רוק של חולים בקוביד 19. בנוסף, במדינות האסיאתיות בהן שיעור התחלואה נמוך יחסית, נטען כי למסכות חלק מרכזי במניעת ההדבקה.

חשוב לציין כי על פי המרכזים האמריקאיים לבקרת מחלות ומניעתן (ה-CDC), מסכה מסייעת במניעת הפצת המחלה רק אם זה שמשתמש בה חולה בעצמו. ללא כל תלות, צוותים רפואיים אשר באים במגע קרוב עם חולים צריכים להשתמש במסכות באופן קבוע כאמצעי הגנה. 

קראו עוד: האם סוג הדם שלכם קשור לסיכוי לחלות בקורונה?

7. אכילת שום היא אמצעי יעיל למניעת תחלואה בקורונה

לא נכון

למרות ששום נחשב למרכיב בעל תכונות אנטי מיקרוביאליות ואף יוחסו לו בעבר סגולות שונות, כמו חיזוק המערכת החיסונית, לא קיימת כל עדות עד כה שאכילת שום מסייעת בהגנה מפני תחלואה בקוביד 19. 

8. מזג אוויר חם ולח מחסל את התפשטות הווירוס

לא נכון

לצערנו הקיץ המדשדש ובא הוא אינו הפתרון לחיסול המגפה הנוכחית.  מהמידע הקיים עד כה נראה כי נגיף ה- SARS COV 2 יכול להיות מועבר בכל האזורים, גם באלה בהם שורר מזג אוויר חם ולח. ללא כל תלות במזג האוויר, יש לנקוט באמצעי זהירות למניעת הידבקות בנגיף. ככל הנראה, הדרך הטובה ביותר למניעת הדבקה היא פשוט לשמור על היגיינה באמצעות שטיפת ידיים בתדירות גבוהה. חיטוי כפות הידיים מסייע בחיסול הווירוס ובמניעת מחלה שעלולה להתפתח עקב מגע עם העיניים, הפה או האף. 


 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
פרופ' משה פוטרמן
פרופ' משה פוטרמן אף אוזן גרון
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר פוטרמן טיפל בי במקצעויות. סובלני וקשוב .נתן מענה על כל שאלה. ממליצה בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו