לא רק לפסח: איך לחטא את הבית בתקופת הקורונה?
הימים האחרונים ואינספור השעות בבית, הפכו את הנקיון והסדר למשימות מרכזיות בסדר היום של כולנו. איך ניתן לצחצח את הבית במיוחד לחג האביב ולשמור עליו גם נקי מקורונה? המדריך למנקה המתחיל
תקופת הסגר, היא הזדמנות מצוינת לניקיון וצחצוח של הבית לקראת חג הפסח וגם כדי לשמור עליו נקי מווירוס הקורונה החדש. ככל הנראה, הארון שלכם כבר עמוס במגוון מוצרי ניקוי שמבטיחים להרחיק את הנגיפים מהבית. עם זאת, לא כל הכימיקלים יעילים וחלקם אף יכולים לגרום לנזק לעור שלכם. אספנו עבורכם את כל הטיפים לניקיון יעיל שעשוי גם לחסל את נגיפי הקורונה: הכינו את הכפפות ומוצרי הניקוי.
WAYHOME studio | Shutterstock
5 הנחיות כלליות לחיטוי הבית
1.חטאו את המשטחים בבית על בסיס יומיומי
המרכזים האמריקאים לבקרת מחלות ומניעתן, ה-CDC, ממליצים על חיטוי יומי של כל המשטחים איתם אנו באים במגע לעיתים קרובות, כמו ידיות הדלתות, שולחן האוכל, שולחן העבודה, חדרי השירותים וכן גם המחשב והסמארטפון. זאת ועוד, על פי ה-CDC מומלץ גם לנקות את המשטחים בסבון ומים לפני החיטוי.
2. אל תנגבו את החומר מיד
ללא כל תלות בחומר בו אתם משתמשים לחיטוי, חשוב שלא לנקות אותו מיד ולתת לו לבוא במגע עם המשטח זמן מספיק כדי שיוכל להרוג את ווירוס הקורונה החדש, כמו גם פתוגנים אחרים. הזמן הנדרש תלוי בכימיקל בו אתם משתמשים.
קראו עוד: אמת או מיתוס? 8 מיתוסים על אודות נגיף הקורונה
3. אל תערבבו בין חומרי הניקוי
אם מערבבים כימיקלים מסוימים יחד, הם עלולים ליצור גזים רעילים ומסוכנים. לכן, השתמשו בחומר ניקוי אחד בכל פעם.
4. הקפידו לנקות גם פרטי בד
לחיטוי של פריטי בד, כמו וילנות או מצעים, מומלץ לכבס בחום הגבוה ביותר זאת בהתאם להוראות הכביסה.
5. הקפידו להשתמש בכפפות
כדי לשמור על עור הידיים וגם למנוע הדבקה בנגיף במידה וקיים בין כותלי הבית, חשוב להשתמש בכפפות חד פעמיות ולזרוק אותן מיד לאחר השימוש.
מאקונומיקה ועד למי חמצן: מהו תכשיר החיטוי היעיל ביותר?
עד כה, לא פורסמו מחקרים רבים אשר עונים על השאלה – מהי הדרך היעילה ביותר לחיטוי ולהשמדת וירוס ה- SARS-CoV-2. לכן, מדענים שונים מניחים כי אמצעים שמחסלים ביעילות נגיפים אחרים ממשפחת הקורונה, עשויים לעבוד גם נגד הנגיף החדש.
אקונומיקה
אקונומיקה מהולה במים היא אמצעי יעיל לחיטוי נגד חיידקים, בקטריות, ואף וירוסים שונים, בהם גם ככל הנראה נגיף הקורונה הידוע לשמצה. ערבבו רבע כוס אקונומיקה על כל ליטר של מים קרים. הקפידו לקרוא את ההוראות הכתובות על גבי הבקבוק טרם לשימוש. כאמור, מומלץ להשאיר את התמיסה זמן קצר על המשטח כדי לאפשר לה להרוג את המזהמים השונים. מומלץ להשאיר את האקונומיקה על חפצי פלסטיק, כמו צעצועים במשך כ-30 שניות כדי למנוע פגיעה בהם. באשר למשטחים שונים שאינם נפגעים מהמגע עם החומר, מומלץ להשאירו 10 דקות ויותר.
אלכוהול
אלכוהול בצורותיו השונות יכול להיות אמצעי יעיל לחיסול של מגוון פתוגנים. כדי להרוג את המזהמים השונים ובייחוד את נגיף ה-SARS COV 2
חשוב להשתמש בנוזל המכיל 70% אלכוהול לפחות. כדי לנקות ביעילות את המשטחים בעזרת אלכוהול חשוב להשאירו לפחות 30 שניות. לא מומלץ להשתמש באלכוהול 100% שכן הוא מתאדה במהירות.
מי חמצן
מי חמצן לשימוש ביתי לרוב נמכרים בריכוז של 3%. ניתן להשתמש בהם כך, או כתמיסה המכילה מי חמצן ומים. ככל הנראה מדובר באמצעי יעיל לחיסול הנגיף על משטחים. יש להשאירו כדקה על גבי המשטח לפני שמנגבים.
מה לגבי כימיקלים טבעיים?
חומץ, שמן עץ התה ומרכיבים טבעיים אחרים אינם מומלצים לחיטוי משטחים מפני הנגיף. מחקר מסוים שבחן את יכולתו של חומץ 10% בחיסול נגיף השפעת מצא כי מדובר באמצעי יעיל לחיטוי. אולם, לא קיימים מחקרים רבים נוספים שהראו כי חומץ מסוגל לחסל נגיפים או מיקרובים אחרים.
מחקר שנערך על נגיף שפעת מצא כי ניקוי בתמיסה של 10% חומץ מאלט היה יעיל, אך מעטים ממחקרים אחרים מצאו כי חומץ מסוגל להרוג חלק ניכר מנגיפים או מיקרובים אחרים.