דלג לתוכן

אתם שואלים הרופאה עונה: 10 שאלות חיוניות - והתשובות על אפילפסיה בילדים

האם כל פרכוס בהכרח מעיד על אפילפסיה; מה יש לעשות בזמן התקף; אילו השלכות נוספות עלולות להיות למחלה והאם הילד צפוי להחלים: ד"ר אילת זרם, משיבה על עשרת השאלות החיוניות בנוגע למחלת האפילפסיה בילדים

מאת: ד"ר אילת זרם
תאריך פרסום: 10/05/2020
5 דקות קריאה
ד"ר אילת זרם בשיתוף עם ד"ר אילת זרם i מומחית בנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד, רופאה בכירה במכון לנוירולוגית ילדים בבית החולים דנה באיכילוב 053-9956801
התור הראשון הפנוי: 23/01/25, 10:30

אפילפסיה, או כפיון, היא הפרעה נוירולוגית שביטוייה העיקרי הוא פרכוסים חוזרים. באפילפסיה ישנה הפרעה בפעילות החשמלית של תאי עצב ( נוירונים) במוח שגורמת להופעת פרכוסים. מחלת האפילפסיה אינה נדירה והיא יכולה להופיע בכל גיל. 

פרכוסים יכולים להתבטא באופנים שונים בהתאם לאזורי המוח המעורבים, לפעילות החשמלית הלא תקינה ולתסמונת האפילפטית. הפרכוסים יכולים להיות קצרים ולהמשך מספר שניות או מספר דקות. הפרכוסים יכולים להופיע באופן יומיומי או בתדירות נמוכה יותר- כל מספר שבועות או חודשים. הביטוי הקליני מושפע ממיקום הפעילות החשמלית במוח, שיכולה להיות מוקדית (פוקלית) או כללית. 

הפרכוסים עלולים להתבטא בדרכים שונות כולל בהתכווצויות שרירים או הרפיית שרירים פתאומית, חוסר יכולת לדבר או להבין,  התקפי ניתוק מהסביבה בהם החולה בוהה למספר שניות, תנועות לא רצוניות בידיים וברגליים או תנועות חזרתיות, נפילה ואובדן הכרה. 

יד של ילד ועליה סרט המסמל הזדהות עם חולי אפילפסיה

Hafiez Razali | Shutterstock


אבחנה של אפילפסיה בילדים מתבססת על תיאור המקרה והאירועים, הבדיקה הנוירולוגית וההתפתחותית ועל בדיקת EEG – בדיקת אלקטרו- אנצפלוגרפיה המדגימה את האותות החשמליים במוח (הבדיקה אינה פולשנית ונעשית באמצעות הצמדת אלקטרודות לקרקפת מבחוץ). לעיתים גם יש צורך בבדיקת MRI מוח - בדיקת הדמיה המבוססת על תהודה מגנטית. כמו כן במקרים מסוימים מתבצעות בדיקות דם כולל בדיקות גנטיות ובירורים נוספים בהתאם למקרה. לרוב הטיפול מתבצע באמצעות מתן תרופות אנטי- אפילפטיות.  חלק גדול מהילדים מחלימים ממחלת האפילפסיה עד גיל הבגרות.

כדי לעשות לכם סדר בבלגן ולהבין יותר מהם הסימפטומים שיעוררו חשד, אילו השלכות יש להפרעה וכיצד ניתן לטפל באפילפסיה, אספנו יחד עם ד"ר אילת זרם מומחית בנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד, רופאה בכירה במכון לנוירולוגית ילדים בבית החולים דנה באיכילוב, את התשובות לשאלות שחשוב לשאול. 

1. הילד שלי עבר פרכוס בפעם הראשונה, האם תמיד מדובר באפילפסיה?

"פרכוס בודד אינו תמיד מנבא אפילפסיה, אך הוא מעלה את הסיכון לקיום המחלה" משיבה ד"ר זרם. "אפילפסיה תוגדר לאחר שני אירועי פרכוס ברורים שהתרחשו ללא כל גורם ידוע, כמו חום. במקרים מסוימים ניתן יהיה לאבחן את המחלה לאחר פרכוס בודד, כאשר התסמינים ותמונת ה-EEG , מהווים עדות לתסמונת אפילפטית מוכרת". 


2. הילד שלי מרבה לחלום "ולהתנתק" האם זו גם עדות לאפילפסיה?

"ילדים ומבוגרים נוטים לעיתים לחלום ולהתנתק, והדבר אינו מהווה תמיד עדות להתקף אפילפטי" מבהירה ד"ר זרם. "כך לדוגמה, בקרב אלה הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, בעיקר אם חוסר הקשב הוא המרכיב הדומיננטי בהפרעה, ישנה לעיתים נטייה מוגברת לחלום בהקיץ. מצבים אלה לרוב לא יוגדרו כפרכוסים". 

עם זאת, כפי שהוזכר לעיל, ניתוק יכול להוות התקף אפילפטי או חלק ממנו: ד"ר זרם מדגישה כי ברוב המקרים אם מקור הניתוק הוא אפילפטי, האירועים יחזרו על עצמם פעמים רבות והחולה לא יגיב לקול או למגע בזמן האירוע. 

בחלק מהמקרים יהיו גם סימנים נוספים, בהם קפיצות של העפעפיים, תנועות שפתיים, קפיצות של היד ועוד. אם ישנו חשד שמקור הניתוקים הוא אפילפטי, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי אצל נוירולוג ילדים שישקול גם ביצוע של בדיקת EEG ובירור נוסף בהתאם לצורך. 

3. אם אני סובל מאפילפסיה, האם בהכרח הילדים שלי יסבלו מהמחלה?

"המונח אפילפסיה מאגד תחתיו קבוצה גדולה של מחלות שהגורמים להן רבים וכוללים, בין היתר, סיבות מבניות בהתפתחות המוח, זיהומיות, גורמים דלקתיים וכן גם גורמים גנטיים. לעיתים הסיבה להתקפי האפילפסיה אינה ידועה. איתור הגורם למחלה יכול להשפיע על הטיפול בה, כמו גם על מהלך ההתנהלות הכללי ולכן כדאי לברר את הסיבה להופעת המחלה ככל שניתן" טוענת ד"ר זרם ומוסיפה: "אם המקור לאפילפסיה הוא גנטי, המחלה עלולה לעבור בתורשה. במצבים אלה מומלץ לפנות לייעוץ גנטי".


4. מה חשוב לעשות בזמן פרכוס?

"בזמן התקף, חשוב לשמור על בטיחות הילד, להרחיק אותו ממקומות מסוכנים, כמו גם מחפצים שעלולים לפגוע בו. אם הילד אינו בהכרה מומלץ להשכיב אותו על הצד, על מנת שדרכי האוויר יהיו פתוחות ולהניח כרית או חפץ רך אחר מתחת לראשו". ד"ר זרם מדגישה כי אין להכניס אצבעות לפה או לתפוס את הלשון של הילד במהלך ההתקף. אם הפרכוס נמשך יותר מחמש דקות, מומלץ להזמין אמבולנס.

"בילדים הסובלים מאירועים חוזרים, יש לבקש מראש מהרופא המטפל הנחיות בנוגע לדרך הפעולה בזמן פרכוס ולהעביר אותן גם לצוות החינוכי" ממליצה ד"ר זרם. "לעיתים, אם מתרחשים פרכוסים ממושכים, הרופא המטפל עשוי להמליץ על מתן תרופה בזמן ההתקף המשמשת לעצירת הפרכוס". 

5. מלבד הפרכוסים, האם המחלה עלולה להוביל להשלכות נוספות?

"מחלת האפילפסיה יכולה להוביל גם להתפתחות של תסמינים נוספים. הדבר תלוי בעיקר בגורם לאפילפסיה ולעיתים גם בתדירות וסוג הפרכוסים ובממצאים בתרשים ה"EEG: ד"ר זרם מציינת כי בילדים המחלה יכולה להיות מלווה באיחור התפתחותי, בקשיים לימודיים, רגשיים או חברתיים. אולם בחלק מהילדים ההסתמנות היא של פרכוסים בלבד. 


6. האם תמיד חייבים לטפל באפילפסיה באמצעות תרופות?

"במידה ואובחנה אפילפסיה, ברוב המקרים יישקל מתן של טיפול תרופתי. ההחלטה בנוגע למתן הטיפול, כמו גם לסוג התרופה שתינתן מבוססת על משתנים רבים, בהם גיל המטופל, סוג התסמונת האפילפטית, מידת הסיכון לפרכוסים נוספים, הסיכון הקיים בכל התקף, הפרופיל הבטיחותי של התרופה, תופעות הלוואי ועוד. ההחלטה בנוגע לטיפול נלקחת בשיתוף עם המטופל או הוריו, ובהתייחס למכלול השיקולים. במצבים בהם מדובר באפילפסיה שאינה מגיבה ביעילות לטיפול התרופתי, מקובל לעיתים גם לטפל בדרכים נוספות, בהן דיאטה קטוגנית, השתלת קוצב וגאלי או ניתוח". 


7. הילד שלי מתחיל לקבל טיפול לאפילפסיה, האם הוא יזדקק לו כל החיים?

"לא בהכרח. למעשה, הפסקת הטיפול בתרופות נגד פרכוסים נשקלת בחלק גדול מהילדים. אולם, המקובל לרוב להמתין לפחות שנתיים ללא פרכוסים ולהתייחס לממצאים בבדיקת ה- EEG ולשיקולים נוספים, כדי להחליט לגבי הפסקת הטיפול.  גם בנוגע להחלטה זו ההורים הם שותפים, זאת אחרי שהוסברו להם הסיכונים לעומת התועלת בהפסקת הטיפול". 


8. האם הילד שלי יוכל לתפקד כמו כל הילדים?

ד"ר זרם טוענת כי ברוב המקרים ההמלצה היא לשמור על שגרת חיים דומה לנורמה ככל הניתן בהתייחס לקבוצת הגיל. עם זאת, היא מדגישה כי יש לשמור על כללים בטיחותיים שונים שנועדו כדי למנוע סכנה במצבים של איבוד הכרה ונפילה בזמן הפרכוס. אם לתסמונת האפילפטית השלכות גם על תפקודים נוספים של הילד, ניתן לפנות לעזרה ותמיכה על מנת לשפרם. 


9. איך יודעים אם המחלה חלפה?

"על פי ההגדרות המקובלות של הליגה למניעת אפילפסיה, הבראה מהמחלה תוגדר לאחר 10 שנים ללא אירועי פרכוסים, חמש מתוכן ללא טיפול באמצעות תרופות אנטי אפילפטיות" מציינת ד"ר זרם ומסייגת: "במקרים של תסמונות אפילפטיות של הילדות התלויות בגיל, החלמה מלאה אף עשויה להיקבע קודם לכן, כאשר המטופל עבר את הגיל האופייני להופעת פרכוסים". 


10.מה לגבי קנאביס רפואי לטיפול באפילפסיה בילדים?

"קנאביס רפואי אכן מהווה אפשרות טיפולית נוספת בתסמונות אפילפטיות מסוימות וכאשר האפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי מתאים" מאשרת ד"ר זרם. " באשר לאפילפסיה בילדים, קנאביס רפואי נחקר כחלופה לטיפול ואף הראה יעילות במצבים מסוימים. עם זאת, יש לזכור כי בדומה לכל טיפול גם לטיפול באמצעות קנאביס רפואי יכולות להתפתח תופעות לוואי, ויש להתייחס למכלול השיקולים לפני התחלה בטיפול זה. ישנם תכשירים שונים של קנאביס רפואי, המכילים ריכוזים שונים של קנבינואידים. לכן, על הרופא המטפל לבחור בתכשיר המותאם ובטוח לשימוש בילדים, זאת לאחר קבלת רישיון ממשרד הבריאות לשימוש בקנאביס רפואי". 

הערה: אפילפסיה בימי קורונה. במידה ומטופל עם אפילפסיה חולה בקורונה יש ליידע את הצוות המטפל במחלה ובטיפולים אותם הוא מקבל. בעיקר חשוב לציין שחלק מהתרופות הניתנות כיום לחולי קורונה עלולות להשפיע על יעילות התרופות האנטי אפילפטיות ויש צורך בהתייחסות מיוחדת לכך. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר אילת זרם, מומחית בנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד, רופאה בכירה במכון לנוירולוגית ילדים בבית החולים דנה באיכילוב. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ודים טשליקוב
ד"ר ודים טשליקוב רפואת כאב
מנהל מרפאת כאב במרכז הרפואי אסותא - סמסון, אשדוד
ד"ר יאיר ווליוביץ
ד"ר יאיר ווליוביץ נוירולוגיה ילדים והתפתחות הילד
נוירולוג ילדים ומומחה להתפתחות הילד
ד"ר ורד ליבנה
ד"ר ורד ליבנה נוירולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"ניכרת מקצועיות ובקיאות בתחום. גישה נעימה ומכבדת"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר אילת זרם

שאלות מתוך פורום אפילפסיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו