דלג לתוכן

איך קנאביס רפואי משפיע על מחלות מעי דלקתיות?

1 מכל 2,500 אנשים סובל ממחלת מעי דלקתית כמו קרוהן או קוליטיס כיבית, שהשכיחות שלהן ממשיכה לעלות במדינות מערביות בשנים האחרונות . קנאביס רפואי יכול לסייע לשמירה על התיאבון והמשקל אצל החולים, אך האם הוא יכול להשפיע גם על מהלך המחלה? בחנו מספר מחקרים בנושא

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/05/2020
3 דקות קריאה

מחלות מעי דלקתיות (IBD) הן מחלות כרוניות בהן מערכת החיסון תוקפת את מערכת העיכול. שתי המחלות העיקריות בקבוצה זו - קוליטיס כיבית (ulcerative colitis, UC) ומחלת קרוהן (Crohn’s Disease, CD) - מתבטאות לרוב לראשונה בגילאי העשרים אצל מעל 50% מהחולים, והן שכיחות יותר בקרב האוכלוסייה היהודית . 

למרות שהן נחשבות לשתי מחלות השייכות לאותה הקבוצה, קיימים הבדלים בצורות ההתבטאות שלהן במהלך המחלה לאורך זמן ובתחלואה הנלוות לכל אחת מהן, ובשל כך גם הטיפולים שונים. 

עם זאת, הרעיון העומד בבסיס הטיפולים זהה – דיכוי של המערכת החיסונית שתוקפת את איברי מערכת העיכול, במטרה להפחית את הדלקת הפעילה ולשפר את תסמיני המחלה .

תאי מערכת החיסון הם בעלי קולטנים קנבינואידיים מסוג CB2 ועל פי מחקרי מעבדה נראה שהפעלת הקולטנים משפיעה על תפקוד התאים ועל המעורבות שלהם בתהליך הדלקתי. כך לדוגמה הודגם בסקירה מחקרית עם מעורבות ישראלית שהתפרסמה ב-2015 בכתב העת Trends in Pharmacological Sciences . 

מה זה אומר לגבי ההשפעות במציאות של הקנאביס  על המערכת החיסונית, והאם הוא יכול לשנות את התהליך הדלקתי שמעורב בהתפתחות מחלות מעי דלקתיות?


רופא נותן מרשם לקנאביס רפואי, המהווה טיפול עבור חולי קרוהן
 Africa Studio | Shutterstock


קנאביס כטיפול סימפטומטי למחלות מעי דלקתיות

שכיחות השימוש בקנאביס בפועל בקרב חולי IBD משתנה בין מחקרים, אך נעה בין 10-20% מכלל החולים. לפי מחקר קנדי מ-2011, כמחצית מהחולים ב-IBD השתמשו לפחות פעם אחת בחייהם בקנאביס .

מרבית המטופלים נוטלים אותו בעיקר להקלה על התסמינים של המחלה: כאבי בטן וכאבי מפרקים, בחילות והקאות, שלשולים, חוסר תיאבון וירידה במשקל .

הקנאביס נחשב יעיל להקלה על תסמיני המחלות. בסקר אנונימי שנערך בקרב 300 מטופלים גרמנים ב-2014, כ-84% דווחו על שיפור בכאבי הבטן נוסף על שיפור בהתכווצויות (77%), בכאבי המפרקים (48%) ובשלשולים (29%). 

הקנאביס מאושר להתוויה זו על-ידי משרד הבריאות בארץ – חולים עם IBD פעיל שמיצו ניסיון טיפולי בתרופות אימונומודולטוריות (תרופות שמשנות את תפקוד מערכת החיסון, לדוגמה Imuran) ונוגדות TNF (תרופות כנגד חלבון שמעורב בתהליך הדלקתי, לדוגמה Humira), זכאים לבקש רישיון לקנאביס רפואי .

השפעת הקנאביס על התהליך הדלקתי

מחקר ישראלי מ-2011 היה הראשון לפרסם בעיתון הרפואה של הסתדרות הרופאים בישראל (הר״י) על הקשר שבין צריכת קנאביס למהלך מחלת הקרוהן. בקרב 30 מטופלים שטופלו בקנאביס רפואי נצפה שיפור בחומרת המחלה וירידה בצורך לניתוח בהמשך .

אולם, אף מחקר עוקב לא התחקה אחר התוצאות הללו – לא עבור מחלת קרוהן ולא עבור קוליטיס כיבית. מחקרי המשך שבדקו את השפעת הקנאביס הרפואי בקבוצות מטופלים גדולות יותר, לא מצאו הבדל בחומרת המחלה ובמהלך שלה בין אלו שקבלו טיפול בקנאביס רפואי לבין אלו שלא .

מחקר גרמני מ-2014 אף מצא שבקרב אותם 300 חולי קרוהן שצרכו קנאביס רפואי למשך יותר מ-6 חודשים, הסיכון לעבור ניתוח (פעולה שמעידה על החמרה במחלה) היה גדול יותר כמעט פי 5. אחד ההסברים שהם הציעו לכך היה שהשיפור בתסמינים ככל הנראה לא לווה בשינוי משמעותי במהלך המחלה, ולמעשה מיסך את התקדמות חומרת המחלה .

בהתייחס לתוצאות מחקרי השפעת הקנאביס על מחלות מעי דלקתיות, חשוב לדעת כי במחקרים נרחבים נמצא שעישון באופן כללי מחמיר את מחלת הקרוהן, אך נחשב לגורם ״מגן״ במהלך המחלה בקרב חולי קוליטיס כיבית,  ועל כן השפעת צריכת הקנאביס, אשר ברוב המקרים נעשית בעישון, עשויה להשתנות בעקבות הקשר הזה.


קנאביס ו-IBD: המלצות האיגודים המקצועיים לא חד-משמעיות

בספטמבר האחרון יצא מאמר קנדי מקיף שסקר את ההנחיות הקליניות והמחקרים העדכניים לגבי ההשפעה של קנאביס רפואי על מחלות מעי דלקתיות. 

לפי המאמר נראה שגם מחקרי Cochrane (מחקרים רפואיים מקיפים) וגם האיגודים המקצועיים – כמו החברה הקנדית לגסטרואנטרולוגיה והעמותה האמריקאית לקרוהן ולקוליטיס כיבית – לא מוכיחים שקנאביס מועיל או מזיק ל-IBD ולכן מתקשים לגבש המלצה ברורה לגבי השימוש בו .

נכון לעכשיו נראה שקנאביס יכול לסייע בתסמינים של המחלות, אך לא לשנות את המהלך שלהן, ועל כן רצוי לשקול את היתרונות והחסרונות של שילוב הטיפול בקנאביס רפואי לצד המשך הטיפול התרופתי המקובל.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית
פרופ' נתן גלוק
פרופ' נתן גלוק גסטרואנטרולוגיה
4.9
( 44 חוות דעת )
"מקצועי אדיב, הסביר את הכל עד הפרט האחרון."
ד"ר אילנה דריאל
ד"ר אילנה דריאל תזונה ודיאטה
מחלות דרכי העיכול, אלרגיה ורגישות למזון בעלת דוקטורט לביוכימיה ומדעי התזונה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פרוקטולוגיה ומחלות מעי

בניהול ד"ר רפאל אלון
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו