דלג לתוכן

מלנומה גרורתית: מה הטיפולים הקיימים?

ניתוח, תרופות, אימונותרפיה וטיפול ממוקד מטרה: מה מטרת הטיפולים הללו, מדוע חלקם אינם מתאימים לטיפול במלנומה גרורתית ובאילו שלבים של המחלה משתמשים בכל אחד מהם? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/05/2020
3 דקות קריאה
חסות

בשיתוף עם חברת נוברטיס ישראל

מדי שנה, לקראת הקיץ, שבים ומזהירים אותנו מפני חשיפה לשמש, מפני נזקי הקרינה ומפני כוויות מקרני השמש. מדי שנה חוזר ועולה שמה של מלנומה כמחלה שמאיימת לא רק על בריאות העור, אלא גם מסכנת את החיים. 

אישה בבדיקת שומות בשל חשש להתפתחות של מלנומה

Shutterstock | LightField Studios

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף, ויש לו תפקידים רבים: הגנה מפני חדירה של מזהמים, בקרת טמפרטורת הגוף ושמירה על הלחות שבו, קליטת מידע באמצעות חוש המישוש ועוד. שכבת העור העליונה נקראת אפידרמיס, בה מצויים תאי הצבע, מלנוציטים, היוצרים את הפיגמנט מלנין. כאשר העור נחשף לשמש או לאור מלאכותי, המלנוציטים נכנסים לפעולה, מייצרים כמות גדולה יותר של מלנין ובכך גורמים להתכהות העור.

ישנם מספר סוגים של סרטן העור, כולם מתהווים באפידרמיס. מלנומה, באופן ספציפי, היא מחלה בה התאים הממאירים נוצרים במלנוציטים. 

מהי מלנומה? 

מלנומה אינה מחלה שכיחה, היא מהווה רק כ-5% מכלל גידולי העור, אך היא נחשבת למסוכנת ביותר. אופייה האלים נובע, בין השאר, מיכולתה הגבוהה להתפשט ולפלוש לרקמות אחרות, כלומר – לשלוח גרורות. 

מלנומה, ככל סוגי הסרטן, מתאפיינת בשלבים: משלב 0 ועד שלב  4, כשלכל אחד מהשלבים סיכויי החלמה שונים, ומהם גם נגזרות אפשרויות הטיפול במחלה. 

כיצד מטפלים במלנומה?

הטיפול העיקרי במלנומה בשלבים 0-2, כלומר בשלבים בהם הנגעים אינם גרורתיים, הוא ניתוח להסרתם. במקרים מסוימים ייתכן שניתן יהיה להסתפק בכך, במקרים אחרים ייתכן שיוחלט על הקרנות וכימותרפיה לאחר הניתוח, ומעקב רפואי כדי לוודא שהמחלה לא תחזור.

הטיפול במלנומה בשלב 3 ובשלב  4 (מלנומה גרורתית),מורכב יותר, שכן בשלבים אלה הגידול חדר לשכבות עמוקות יותר: לכלי הדם, למערכת הלימפה ולאברים מרוחקים יותר בגוף. ככל שהגידול חדר עמוק יותר, כך הסיכון לחזרת המחלה גדול יותר. 

בעשור האחרון חל שינוי מהפכני בטיפול במלנומה גרורתית, וכן בטיפול בחולי מלנומה שעברו ניתוח והסרה של הגידול, אך נמצאים בסיכון גבוה לחזרת המחלה. הטיפולים החדשניים כוללים טיפול מוכוון מטרה וטיפול באימונותרפיה. 

"כשמדובר במחלה גרורתית, ניתוח וכימותרפיה לרוב אינם יעילים, אלא במקרים בהם הגידול קטן יחסית  וממוקם באיבר אחד. כאן נכנסים הטיפולים החדשים שניתנים לחולי מלנומה גרורתית שלא ניתן לנתחם", מסביר ד"ר גיא בן בצלאל,אונקולוג בכיר ממכון אלה למלבאום לאימונו-אונקולוגיה ולמלנומה

לדברי ד"ר בן בצלאל טיפול מכוון מטרה מוכר כיום בהקשר של מלנומה גם כטיפול אדג'ובנטי (Adjuvant therapy) למטופלים שחלו בעבר במלנומה, עברו ניתוח להסרת הגידול והבריאו. טיפול אדג'ובנטי הוא טיפול מסייע, טיפול נוסף שניתן לאחר הטיפול הראשוני, כדי להפחית את הסיכון לחזרת המחלה. טיפול אדג'ובנטי במחלות ממאירות יכול לכלול כימותרפיה, הקרנות, טיפול הורמונלי, טיפול ממוקד או אימונותרפיה. 

מהו טיפול מוכוון מטרה במלנומה?

הטיפול הממוקד הוא טיפול ביולוגי שמכוון לשינויים גנטיים. במקרה של מלנומה, בכ-50% מכלל הגידולים מתרחשת בגידולים מוטציה בגןBRAF , הגורמת לשגשוג בלתי מבוקר של התאים הממאירים.  כיום, בדיקת מוטציית BRAF ברקמת הגידול היא תנאי הכרחי לתכנון הטיפול בסרטן", מדגיש ד"ר בן בצלאל. 

אחד מתפקידיו של החלבון הנקרא BRAF הוא לווסת את קצב צמיחתם של תאים. שמה המלא של המוטציה הואBRAF V600 , והחלבון הפגום הוא שגורם לגידול הלא מבוקר של תאי המלנומה. כמו כן, יש למוטציה זו משמעות בסוגים נוספים של סרטן. 

למי הטיפול מתאים ולמי לא?

ד"ר בן בצלאל: "הטיפול מוכוון המטרה מתאים למי שאובחן עם מלנומה בשלב 3 או 4 הנושאת מוטצייתBRAF. ההנחיה לקבלת הטיפול היא על פי המלצת הרופא המטפל, ובהתאם לשיקולים המקצועיים שלו".

מהן תופעות הלוואי? 

ד"ר בן בצלאל: "ישנן כמה אפשרויות לטיפולים מוכווני מטרה. לכל אחת מן התרופות השונות פרופיל תופעות לוואי שונה, אך כולן מתאפיינות בכך שתופעות הלוואי ידועות, צפויות ובדרך כלל חולפות בתוך כמה ימים לאחר הטיפול."

מהו טיפול אימונותרפי?

ד"ר בן בצלאל: "מדובר בטיפול ביולוגי המאפשר למערכת החיסון לזהות את התאים הסרטניים ולהשמיד אותם. עד לפני מספר שנים הטיפול במלנומה גרורתית ניתן כשילוב של כימותרפיה עם אימונותרפיה. כיום ישנן תרופות מדור חדש, והטיפול האימונותרפי במלנומה נחשב כפריצת דרך בתחום האונקולוגי". 

למי הטיפול מתאים?

ד"ר בן בצלאל: "הטיפול האימונותרפי מתאים למי שאובחן עם מלנומה בשלב 3 או 4. ההנחיה לקבלת הטיפול היא על פי המלצת הרופא המטפל, ובהתאם לשיקולים המקצועיים שלו".

מהן תופעות הלוואי? 

ד"ר בן בצלאל: "הטיפול האימונותרפי עלול לגרום לתופעות לוואי אוטואימוניות, שמערבות את מערכת החיסון של הגוף. כשנותנים טיפול אימונותרפי, תופעות הלוואי עלולות להמשך מספר חודשים, ועלול להיווצר מה שנקרא "נזק שאריתי" שעלול להישאר לצמיתות. יש להדגיש כי תופעות אלו מתרחשות באחוזים בודדים בלבד".

מהם ההבדלים בין טיפול ממוקד מטרה ואימונותרפיה? 

ד"ר בן בצלאל: "שתי אפשרויות הטיפול הללו שונות, שכן מנגנון הפעולה שלהם שונה. ההבדל העיקרי בין שני סוגי הטיפול הוא, שבעוד שהטיפול האימונותרפי משפעל את מערכת החיסון כנגד תאי הגידול באופן מערכתי, טיפול מוכוון מטרה מזהה ותוקף ישירות את תאי הגידול המוטנטים ל - BRAF. הרופא המטפל יבחר את אחת משתי האפשרויות בהתאם לשיקוליו המקצועיים".


כתבות נוספות בסדרה
הכירו את העמותה הישראלית לסרטן העור
הטיפול האדג'ובנטי: מדוע הוא כל כך חשוב?
מהן הזכויות שמגיעות לחולי מלנומה?
כיצד מוטציות בגנים גורמות למחלה ממאירה וגרורתית ומהי המשמעות של מוטציית בירף (BRAF) במלנומה?
מהם הטיפולים התרופתיים למלנומה גרורתית וכיצד הם קשורים להימצאות מוטציה בחלבון בירף?


הכתבה נכתבה בשיתוף עם חברת נוברטיס ישראל



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר טליה מאיר
ד"ר טליה מאיר עור ומין
5.0
( 103 חוות דעת )
"חווית הטיפול שלי היתה נעימה. בכל שלב הסבירה מה היא עושה ומה היא בודקת. בכל פעם שהגיעה למקום רגיש ביקשה אישור להסתכל."
ד"ר קרן בן ארי - מעוז
ד"ר קרן בן ארי - מעוז עור ומין
מומחית ברפואת עור
ד"ר קרלוס אידסס
ד"ר קרלוס אידסס עור ומין
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא מקצוען , אדיב"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן העור וניתוחי מוז (מוס)

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו