דלג לתוכן

הקטרקט: אבחון וטיפול

מדוע מתפתח קטרקט, מהן דרגות החומרה של המחלה וכיצד ניתן לטפל ולהשיב את חדות הראייה? ד"ר שמואל בר מנתח ומומחה לרפואת עיניים עם התשובות לשאלות

מאת: ד"ר שמואל בר
תאריך פרסום: 26/05/2020
3 דקות קריאה
ד"ר שמואל בר בשיתוף עם ד"ר שמואל בר i רופא מומחה ברפואת עיניים ומנתח

קטרקט, או ירוד, הוא מצב בו נוצרת עכירות בעדשת העין. את העין האנושית, ניתן לדמות לסוג של מצלמה ביולוגית אשר קולטת את האור החיצוני ובאמצעות מערכת של עדשות, ממקדת את האובייקט אל מרכז הראייה ברשתית, שם הופכת קרן האור לפולסים חשמליים, המועברים למוח על ידי עצב הראייה ובמוח הם מתפרשים כתמונה.

אדם מבוגר אשר סובל מקטרקט בבדיקה אצל רופא העיניים
 sebra | Shutterstock

במצב תקין, עדשת העין שקופה לחלוטין. אולם, כאשר מתפתח קטרקט, העדשה הופכת לעכורה, דבר אשר גורם לחוסר מיקוד של האור במרכז הראייה ולטשטוש ראייה. קטרקט יכול לגרום גם למספר תסמינים נוספים, בהם סנוור בתנאים מסוימים, ירידה בניגודיות, עמימות בצבעים ועוד. 

קטרקט  מחולק לארבע דרגות חומרה:

קטרקט מתחיל 
מצב בו מתפתחת עכירות בעדשה שאינה בהכרח מפריעה לראייה אך ניתנת לזיהוי בבדיקת עיניים. 

קטרקט מתקדם 
בשלב זה הקטרקט הולך ומתפתח ועלולה להיווצר גם פגיעה בראייה.

קטרקט מקדים לבשל 
מצב בו התפתחה פגיעה בראייה ורופא העיניים יתקשה בראיית קרקעית העין בבדיקה.

קטרקט בשל
בשלב זה התפתחה כבר פגיעה משמעותית בראייה ומתאפשרת ראייה של אורות וצללים בלבד. ברוב המקרים, העדשה הופכת ללבנה ובבדיקה, הרופא לא יראה את קרקעית העין. 

קטרקט היפר בשל 
מתרחשת ספיגה של תוכן הקטרקט, אשר הופך רעיל ועלול לפגוע בעין כולה. 

מהן הסיבות להתפתחות של קטרקט?

ישנו מגוון של גורמים, שיכולים להוביל להתפתחות של קטרקט, אולם לרוב מקורה של עכירות העדשה נעוץ בהתבגרות הפיזית. במקרים אלה, הקטרקט יתפתח, בדרך כלל, בתחילה בגרעין העדשה ולכן הוא מכונה גם קטרקט גרעיני. 

בצעירים, הקטרקט יכול להיווצר, לפעמים, בשכבות העדשה הקדמיות. מדובר במצב נדיר יותר שלרוב אינו מוביל לפגיעה משמעותית בראייה. עכירות בעדשה יכולה להיגרם גם כתוצאה ממחלות מסוימות, כמו סוכרת או מחלות מטבוליות. סוג נוסף של קטרקט, המכונה גם ירוד תת קופסי אחורי, נפוץ גם הוא, בעיקר בצעירים יותר, ויכול להתפתח, בנוסף לכך, עקב שימוש בתרופות מסוימות או חבלה בעין. 

במחלות עיניים מסוימות, כמו מחלות רשתית ספציפיות, יכול להתפתח קטרקט אופייני להן. במקרים נדירים קטרקט עלול להיות מולד ולהתפתח בשל מחלות סיסטמיות אצל האם, אשר פוגעות בעובר, טראומה לעובר, או מחלות גנטיות מסוימות. קטרקט עלול להיווצר גם לאחר ניתוחי עיניים אחרים בשל פגיעה בעדשה. 

איך ניתן לטפל בקטרקט ומה הניתוח שעשוי להשיב את חדות הראייה?

כיום, לא קיים טיפול שמרני יעיל לעכירות העדשה ולכן הטיפול היחיד הוא זה הניתוחי, כשבו מסירים את עכירות העדשה ומשתילים במקומה עדשה שקופה. הצורך בניתוח תלוי בחומרת הקטרקט, בתלונות החולה ובהסכמתו לניתוח.

לפני הניתוח תתבצע בדיקה יסודית של העין ויקבע הכוח הדיופטרי (האופטי) של העדשה החלופית. בהתאם לכך תתקבל החלטה בנוגע לסוג העדשה, שתשמש בניתוח ותתאים לדרישות החולה ולצפיותיו. ישנם מספר סוגים של עדשות אותן ניתן להשתיל, בהם עדשות מונו פוקליות, מולטי פוקליות וטוריות.

הניתוח מתבצע  תחת הרדמה מקומית ולרוב ימשך כחצי שעה. במהלך הפעולה, חודר רופא העיניים אל חלל העין עד לקופסית הקדמית של הקטרקט ומייצר בה פתח עגול. עם ההגעה לחלל העדשה, מפריד הרופא המנתח את שכבות הקטרקט אחת מהשנייה באמצעות הזרקת נוזל. לאחר מכן, משתמש הוא במכשיר אולטרסאונד בתדירות גבוהה כדי להכות בגרעין הקטרקט ולפורר אותו . באמצעות מכשיר האולטרסאונד נשאבות שאריות גרעין הקטרקט והמעטפת. אל תוך הקופסית משתילים את העדשה המלאכותית השקופה. לאחר הכנסת העדשה, מוזרקת לחלל העין תמיסה אנטיביוטית. הפתחים הקטנים נסגרים על-ידי יצירת בצקת בשוליהם ולרוב לא יהיה צורך בתפרים. 

את ניתוח הקטרקט ניתן לבצע גם בעזרת שימוש בלייזר, המשמש לשם חיתוך הקופסית הקדמית ויצירת חתכים בגרעין הקטרקט. שאיבת תוכן הקופסית והחדרת העדשה המלאכותית מתבצעות באמצעות שימוש באולטרסאונד, בדומה לניתוח המסורתי. 

מהו מהלך ההחלמה לאחר הניתוח?

מספר ימים לאחר הניתוח החולה צפוי להרגיש בשיפור בראייה. כיממה לאחר ביצוע הפעולה תתבצע בדיקת ביקורת ובדיקה נוספת כשבועיים לאחר הניתוח. לאחר כחודשיים החולה מופנה על ידי הרופא לבדיקת אופטומטריסט לבחינת הצורך במשקפיים. 

מהם סיכויי הצלחת הפעולה?

ניתוח קטרקט הוא אחד מההליכים הכירורגיים הנפוצים ביותר בעולם. אחוזי הצלחתו גבוהים מאוד ומכאן גם שהסיכוי לסיבוכים נמוך יחסית, בביצוע על-ידי רופא עיניים בעל ניסיון בטיפול בקטרקט. הניתוח עשוי לשפר את איכות החיים באופן משמעותי ולהשיב לחולים את הראייה התקינה. 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר שמואל בר רופא מומחה ברפואת עיניים ומנתח. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' דוד ורסנו
פרופ' דוד ורסנו עיניים
מנתח קטרקט ,מנהל את היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי במחלקת העיניים, מרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
ד"ר גיא תם
ד"ר גיא תם עיניים
4.9
( 45 חוות דעת )
"מקצוען, פיענח את הבעיה במהירות ומקצועיות, נתן טיפול מתאים וממשיך מעקב."
ד"ר רן שטיין
ד"ר רן שטיין עיניים
רופא בכיר ביחידת האוקולופלסטיקה במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר שמואל בר

שאלות מתוך פורום קטרקט וקטרקט בלייזר

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו