דלג לתוכן
פרופ' שגיא חיימוביץ פרופ' שגיא חיימוביץ

8 סימנים ותסמינים לגיל המעבר

גיל המעבר אומנם מתבטא באופן שונה אצל כל אישה ואישה, אך קיימים סימנים ותסמינים שנחשבים לשכיחים יותר. מהם תסמינים אלו וכיצד ניתן להתמודד איתם? פרופ' שגיא חיימוביץ מומחה לגינקולוגיה והיסטרוסקופיה, מסביר

מאת: פרופ' שגיא חיימוביץ'
תאריך פרסום: 11/06/2020
3 דקות קריאה
פרופ' שגיא חיימוביץ בשיתוף עם פרופ' שגיא חיימוביץ i גניקולוג מומחה

גיל המעבר (מנופאוזה) הוא למעשה השלב שבו מופסקת הפקת ההורמונים הנשיים על ידי השחלות, וכתוצאה מכך הווסת החודשית נפסקת גם היא. 

עולם הרפואה מגדיר את המנופאוזה כשנה שלמה ללא מחזור. לרוב, התסמינים מתחילים להופיע אחרי גיל 45, והם נובעים בעיקר בשל ירידה ברמות ההורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן. 

אישה סובלת מגלי חום המעידים על גיל המעבר

SpeedKingz | Shutterstock


הסימנים והתסמינים השכיחים לגיל המעבר

מחזור לא סדיר - הדבר הראשון שנפגע הוא המחזור. רוב הנשים יחוו מחזור לא סדיר או מצב בו הווסת אינה מגיעה אחת לחודש או דימומים רבים במהלך החודש, כלומר המחזור עצמו מתקצר. מצב זה יכול להיות מלווה גם בדימום כבד יותר. 

גלי חום – לתסמין זה נשים מייחסות חשיבות רבה. גלי חום הם מצב של הרגשה שהחום בגוף עולה, והוא יוצר הזעה ותחושת "בערה מפנים". יש נשים שאף הופכות להיות אדומות בזמן גל החום.

לחץ דם גבוה - להורמונים הנשיים תפקיד חשוב מאוד בהגנה על הלב וכלי הדם. למעשה, הודות להורמונים הנשיים נדיר לשמוע על בעיות קרדיו וסקולריות בנשים מתחת לגיל 40. אך עם הירידה בהפרשת ההורמונים, הסיכון לבעיות אלו עולה - לחץ הדם מתחיל לעלות ומהר מאוד משתווה הסיכון לזה הקיים בגברים. 

ירידה ברמות הסידן - השפעה נוספת הנובעת מחוסר באסטרוגן היא על העצמות. כאשר מופסקת אספקת האסטרוגן, ספיגת הסידן בגוף יורדת ודחיסות העצם נפגעת. בעיה זו משמעותית יותר בנשים רזות או מעשנות, וקיים סיכון להתפתחות של אוסטאופורוזיס. הדבר יכול להתבטא גם בנטייה לכאבים במפרקים ולדקירות בשרירים. 

בעיות נפשיות - בעיות נפשיות נפוצות שעלולות לצוץ הן אינסומניה, ירידה בסיבולת הנפשית ונטייה לעצבנות, לעיתים אף נטייה לדכדוך. פעמים רבות, לצד השינויים הורמונליים מתרחשת גם תסמונת הקן הריק (עזיבתם של הילדים את הבית), מה שעלול להוביל להחרפת המצב הנפשי. 

ירידה בחשק המיני – ישנה ירידה בחשק המיני מצב שמחמיר עקב השפעת חוסר האסטרוגן על הנרתיק , קירות הנרתיק הופכים למנוונים ולדקים יותר, ונוצר מצב של היפר רגישות, אשר עלול להוביל ליובש בנרתיק, כל השינויים המקומיים הללו עלולים להפוך את יחסי המין ללא נעימים.

שינויים במראה – כאשר מתרחשת ירידה בהורמונים הנשיים, ההורמונים האנדרוגנים נוטים להשתלט במקומם. העלייה ברמות הורמונים גבריים אלו מובילה פעמים רבות לשיעור יתר באזור הפנים ולנשירת שיער הראש. בנוסף, העור הופך לדק יותר ומופיעים יותר קמטים. יש גם שינוי בפיזור השומן באזור המותניים, בדומה לגברים, וכתוצאה מהירידה בהורמונים הנשיים, חל שינוי במטבוליזם ונשים בגיל המעבר מתלוננות על עלייה במשקל, שאותו הם מתקשות להשיל. 

דליפת שתן - הירידה באסטרוגן מובילה להורדת המתח של סגירת השופכה  ביחד עם ירידת המתח של שריר השלפוחית , מצב שעלול לגרום לדליפת שתן, שמחמירה עם העלייה במשקל.

כך ניתן להקל על תסמיני גיל המעבר

ברגע שתסמיני גיל המעבר מובילים לפגיעה באיכות החיים, יש מקום לתת טיפול. מדובר בטיפול מותאם אישית שיש להתאים לכל אישה ואישה. 

אורח חיים בריא - חשוב מאוד לשמור על בריאות העצמות ועל הבריאות הקרדיווסקולרית באמצעות הקפדה על אורח חיים בריא: לאכול בצורה מאוזנת, לבצע פעילות גופנית, להיחשף בצורה מתונה לשמש. 

טיפול בהורמונים חליפיים - למרות שלטיפול זה יש שם רע והוא נתפס בקרב הציבור כטיפול שעלול להוביל לסרטן (הצהרה שאיננה נכונה ברוב המקרים), היתרונות בטיפולים אלה עולים על חסרונותיו. הורמונים חליפיים עשויים לשפר משמעותית את איכות החיים. טיפולים מסוימים כוללים אסטרוגן ופרוגסטרון, טיפולים אחרים כוללים אסטרוגן ומווסת סלקטיבי של קולטני הפרוגסטרון. המטרה בטיפולים אלו היא למנוע תסמינים, כמו גם למנוע בעיות בהתפתחות רירית הרחם ובעיות בשד.

לרוב טיפול זה ניתן עד חמש שנים, אז יש לבחון האם לאחר הפסקת הטיפול נשמרת איכות החיים ואין צורך להמשיך בו, או שהמטופלת חווה התדרדרות בתסמינים וכדאי להמשיך את הטיפול. בכל מקרה, המשך או הפסקת הטיפול יעשה תמיד תחת פיקוח הרופא. 

קיימים גם טיפולים הורמונליים מקומיים, כמו טיפול מקומי באסטרוגן ליובש בנרתיק. 

טיפול טבעי – טיפולים טבעיים לרוב יסייעו רק בחלק מהתסמינים. שינוי לטובה עשוי להיראות רק לאחר זמן והוא יתרחש בצורה מתונה. הטיפול הטבעי היחיד שהראה תוצאות חיוביות במחקרים שונים בכל הנוגע למיתון גלי החום הוא תמצית קוהוש שחור (סימידונה), הניתן בכדורים.


הכתבה בשיתוף עם פרופ' שגיא חיימוביץ', גניקולוג מומחה. פיתח את שיטת הטיפול של היסטרוסקופיה בלייזר עם הרדמה וללא הרדמה. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אלי דריזין
ד"ר אלי דריזין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 24 חוות דעת )
"חויית טיפול מצויינת"
פרופ' אדריאן אלנבוגן
פרופ' אדריאן אלנבוגן יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל אקדמי ויועץ פריון
ד"ר יורם מנור
ד"ר יורם מנור יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לגניקולוגיה, מיילדות, אולטראסאונד ומי שפיר. מומחה לכל סוגי האולטראסאונד הגניקולוגי.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' שגיא חיימוביץ

שאלות מתוך פורום אולטראסאונד מילדות וגניקולוגיה

בניהול פרופ' ירון צלאל
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו